Plantele care te scap─â de tuse

1 2 jpg jpeg

Tusea nu este o boal─â, ci un simptom al diferitelor afec┼úiuni respiratorii. Este un act reflex de ap─ârare a organismului ├«mportiva bacteriilor sau virusurilor care irit─â c─âile respiratorii. La ├«nceput apare o tuse seac─â s├óc├óitoare, care-┼úi taie respira┼úia. De aceea ar trebui s─â faci un tratament care s─â o calmeze. Apoi apare tusea productiv─â pe care o tratezi cu siropuri sau cu ceaiuri expectorante. Dac─â nu o tratezi corect, tusea poate deveni cronic─â ┼či se vindec─â mult mai greu.

Ceaiul sau extractul de roua cerului este foarte eficient atunci c├ónd tusea este un simptom al bron┼čitei sau al astmului bron┼čic. Datorit─â unei substan┼úe numit─â plumbalgin─â, roua cerului ├«┼úi calmeaz─â accesele de tuse ┼či ac┼úioneaz─â ca un antibiotic puternic, atunci c├ónd tusea este provocat─â de un streptococ sau un pneumococ. ├Ä┼úi po┼úi prepara un ceai din dou─â linguri┼úe de plant─â ┼či o can─â de ap─â. ├Äl bei diminea┼úa ┼či seara. Dac─â ai extract din aceast─â plant─â, iei 20 de pic─âturi, de trei ori pe zi. Primele rezultate le vei vedea dup─â 3 zile de tratament.

Ceaiul din r─âd─âcina de nalb─â de cultur─â sau siropul preparat din aceast─â plant─â este bun pentru tusea ├«nso┼úit─â de durerile ├«n piept. Taninul ┼či flavonoidele pe care le con┼úine r─âd─âcina de nalb─â au un efect calmant, antiinflamator ┼či emolient asupra mucoasei. Un ceai preparat din 2 linguri┼úe de r─âd─âcin─â de nalb─â de cultur─â ┼či o can─â de ap─â, b─âut de trei ori pe zi, ├«┼úi va calma durerea din piept ┼či va atenua episoadele de tuse.

Dup─â ce ai f─âcut 2-3 zile un tratament naturist care s─â-┼úi calmeze tusea seac─â, aceasta a ├«nceput ÔÇ×s─â se rup─âÔÇŁ, adic─â s─â devin─â productiv─â. Iedera este una dintre cele mai bune plante cu propriet─â┼úi expectorante. Aceasta con┼úine saponine, ni┼čte substan┼úe care ac┼úioneaz─â asupra mucoasei iritate, calm├ónd-o ┼či fluidific├ónd-o. Po┼úi alege ├«ntre sirop, extract ┼či capsule naturale cu ieder─â. E de preferat s─â nu-┼úi prepari singur─â ceai din frunze de ieder─â, pentru c─â aceasta con┼úine o substan┼ú─â toxic─â.

Aceast─â iarb─â aromatic─â pe care o g─âse┼čti mai degrab─â ├«n buc─ât─ârie este un excelent remediu pentru tuse. Dou─â substan┼úe active din cimbru, thymolul ┼či carvacrolul, au efect antimicrobian, dezinfectant ┼či expectorant. Asta ├«nseamn─â c─â, dac─â tusea este provocat─â de un microb, cimbrul ├«┼úi va cur─â┼úa c─âile respiratorii. Infuzia o prepari ca de obicei. Dac─â vrei s─â prepari sirop de cimbru procedezi a┼ča: tai m─ârunt dou─â leg─âturi de cimbru ┼či torni peste 1 l de ap─â clocotit─â. La┼či a┼ča p├ón─â a doua zi c├ónd strecori lichidul, ├«i adaugi 1 kg de zah─âr ┼či-l fierbi p├ón─â se leag─â. Iei c├óte o linguri┼ú─â de sirop de 3-5 ori pe zi.

Dup─â cum o spune chiar numele ei, acest─â plant─â ├«┼úi este un bun ajutor atunci c├ónd tusea s-a cronicizat. Acidul salicilic ┼či vitamina C pe care le con┼úine calmeaz─â at├ót tusea seac─â, c├ót ┼či pe cea productiv─â. Aceste substan┼úe au efect antispastic, calmant, analgezic ┼či expectorant. Prepar─â-┼úi un ceai din 3 linguri┼úe de lum├ón─âric─â ┼či o can─â de ap─â ┼či bea-l c─âldu┼ú de 3 ori pe zi. E important s─â-l bei c─âldu┼ú, nu fierbinte, pentru c─â lichidele fierbin┼úi irit─â c─âile respiratorii.