Plante medicinale cu efect calmant

Plantele medicinale cu efect calmant te vor ajuta să treci mult mai uşor peste perioadele de stres, dar şi peste afecţiunile dureroase, care nu te lasă să mai faci nimic. Natura ne aduce o sumedenie de variante de a scăpa, fără efecte secundare, de unele dintre cele mai urâte momente din viaţa noastră.
Cu toţii am experimentat situaţii de criză, isterie, durere, disperare şi am avut nevoie de un calmant rapid. Se ştie că medicamentele pot provoca dependenţă şi cele mai multe din ele au efecte secundare asupra organismului. Aşadar, plantele medicinale merită încercate când nimic nu mai funcţionează. Iată câteva dintre cele mai eficiente plante medicinale cu efect calmant.
Plante medicinale cu efect calmant – 4 plante-minune pentru calmarea la nivel intern şi extern
Una din cele mai bune plante medicinale pentru calmare este sunătoarea. Ea înfloreşte la margine de drumuri şi păduri, pe câmpii şi dealuri din iulie până în septembrie. În limbaj popular are multe denumiri, precum crucea-voinicului sau pojar şi pojarniţă. Credinţa populară veche punea seva de culoarea sângelui, cu acţiune balsamică în legătură cu sângele şi rănile Mântuitorului. Şi, într-adevăr, uleiul de sunătoare este printre cele mai bune uleiuri pentru răni, cu efect calmant, antiinflamator şi cicatrizant.
Sunătoarea este o plantă ce se întâlneşte în cultura anumitor popoare ca fiind legată de noaptea de Sânziene. Ţăranii vechi din Austria superioară sădeau flori de sunătoare între două felii de pâine vitelor pentru a vindeca orice fel de boală.
Ceaiul de sunătoare este astăzi recunoscut pentru efectele excelente în cazuri de leziuni nervoase şi boli nervoase de toate felurile, dar şi pentru răni în urma loviturilor sau vătămări în urma ridicatului. Uleiul de sunătoare face minuni în calmarea şi tratarea rănilor deschise, rănilor proaspete, a hematoamelor sau inflamaţiilor ganglionilor. De asemenea, uleiul de sunătoare calmează durerile de pateu, de sciatică şi reumatism. Sugarii cu colici foarte puternici se calmează imediat dacă sunt unşi pe burtică cu puţin ulei de sunătoare.
Plante medicinale cu efect calmant – muşeţelul şi sunătoarea, excelente plante pentru tratarea perioadelor de nelinişte, dar şi calmarea diverselor afecţiuni
Muşeţelul, cunoscut în limbaj popular şi sun denumirile de româniţă, roman sau muşeţel-de-câmp, apare din abundenţă pe câmpii, costişe, luminişuri sau lanuri de cereale, mai ales după o iarnă bogată sau în primăverile umede. Despre muşeţel se şti foarte bine că are un efect calmant, sudorific, antispasmodic, dezinfectant şi antiinflamator. Ceaiul de muşeţel se foloseşte extern pentru curăţarea rănilor, în caz de conjunctivite sau alte inflamaţii ale ochilor, dar şi în erupţii cutanate cu mâncărimi şi supuraţii.
Muşeţelul se numără printre plantele care nu trebuie să lipsească din casă, mai ales din casele unde sunt şi copii mici. Pruncilor li se poate administra ceai de muşeţel pentru diverse afecţiuni în vederea calmării lor: crampe abdominale şi colici, balonări, diaree, erupţii, dureri de stomac, febră. De altfel, ceaiul de muşeţel se bea fără probleme şi de adulţi pentru calmarea durerilor de dinţi sau cele în urma unor răni.
În ceea ce priveşte uzul intern, despre muşeţel se crede că linişteşte rapid inima în caz de supărări mari sau în perioadele de nelinişte interioară. Perna uscată cu muşeţel în dreptul inimii este cel mai bun remediu în cazuri grave de supărări şi amărăciune.
Băile şi spălăturile cu muşeţel au efect calmant, cu o influenţă extrem de benefică asupra sistemului nervos. După boli grele sau stări de epuizare, nu uitaţi să vă răsfăţaţi în băi de muşeţel, acestea aduc linişte sufletească şi pace interioară. De altfel, femeile ar trebui să folosească des această plantă, întrucât infuziile de muşeţel sunt foarte bune pentru un ten luminat şi o culoare proaspătă a ochilor. Mai mult, ceaiul de muşeţel calmează vezica bolnavă, durerile de ochi şi de ureche.
Plante medicinale cu efect calmant – salvia şi splinuţa, două plante medicinale de excepţie pentru tratarea bolilor de nervi şi a încordărilor nervoase
O plantă medicinală extrem de benefică pentru întregul organism, care se foloseşte şi în bucătărie, este salvia. O mirodenie excelentă folosită în prepararea cărnurilor mai grase, precum friptura de porc, de gâscă sau curcan, dar şi în prepararea unor prăjituri sau cozonaci, salvia este recomandată cu încredere oamenilor slabi de nervi.
Se ştie că salvia are efecte benefice pentru tot corpul, însă este recunoscută pentru efectul ei calmant în bolile nervoase. Salvia, folosită extern, calmează şi bolile de gât, abcesele din gură, inflamaţiile faringelui şi ale cavităţii bucale. Femeile aflate la menopauză şi care trec prin perioade mari de criză nu ar trebui să uite de ceaiul de salvie.
Splinuţa, denumită popular şi floare-boierească, vargă-de-aur sau mănunchi, se găseşte în şanţuri cu apă, pe povârnişuri, în păduri sau în locuri defrişate de pădure. Este o plantă cu predilecţie de leac împotriva bolilor renale. Se ştie că toate încordările nervoase de pe urma stărilor sufleteşti ale omului se descarcă prin rinichi. De altfel, după un şoc afectiv foarte mare, precum moartea subită a cuiva drag, rinichiul este cel mai grav afectat. Iar splinuţa este o plantă medicinală care influenţează cât mai pozitiv viaţa afectivă.
Aşadar, ceaiul de splinuţă trebuie consumat neapărat în cazuri de decepţii sau alte stări sufleteşti stresante. Efectul ei de calmare şi echilibrare în stările emoţionale grele se simte imediat. Deşi pare greu de crezut, ceaiul de splinuţă aduce consolare, mângâieri şi linişte în momente dificile din viaţa omului.
Alte plante medicinale folosite cu încredere pentru efectul lor calmant mai sunt şi: teiul, lavanda, păducelul.