Plante de evitat în sarcină

2 jpg jpeg

Există numeroase plante a căror administrare în perioada gravidităţii poate pune sarcina în pericol. De aceea, înainte de a lua un remediu naturist, cere sfatul medicului. Este dovedit faptul că unele substanţe din plante au proprietăţi stimulante asupra muşchilor uterului, ceea ce poate duce la apariţia contracţiilor.

Alte plante conţin fitohormoni (hormoni vegetali de tipul estrogenului şi progesteronului), care pot crea complicaţii şi dereglări, de aceea nu trebuie admininstrate în această perioadă. Printre acestea se numără isopul, şovârful şi tuia.

Sunt contraindicate şi plantele cu efect antiparazitar, cele care scad sau cresc tensiunea arterială, precum şi cele ce activează circulaţia sangvină (pot da sângerări). De asemenea, suplimentele cu gingko biloba nu trebuie administrate în sarcină, deoarece conţin o toxină (colchicină) care dăunează fătului.

Fereşte-te de laxativele din plante!

Plantele laxative pot avea acţiune iritativă şi stimulantă nu numai asupra intestinelor, ci şi asupra uterului, crescând riscul de contracţii şi de pierdere a sarcinii.

De evitat: cruşinul (inclusiv uleiul), aloe vera, rădăcina de rubarbă, sena, verigariul, cozile de cireşe, urzica.

Plantele amare stimulează contracţiile

Şi plantele care conţin principii amare sunt contraindicate în sarcină. Prin efectul lor de stimulare a metabolismului, plantele amare ar putea duce la apariţia contracţiilor. Şi substanţele alcaloide sunt interzise, din cauza toxicităţii acestora.

De evitat: pelinul, dracila, rostopasca, genţiana, spilcuţa, vetricea.

Uleiurile esenţiale pot traversa placenta

O altă categorile de plante de care gravida ar trebui să se ferească sunt cele care au în componenţă uleiuri volatile, care pot traversa placenta. Multe dintre aceste plante au şi acţiune emenagogă (favorizează menstruaţia).

Muşeţelul, doar cu moderaţie

Unele plante nu au efecte adverse dacă nu se consumă în doze mari sau dacă sunt utilizate la prepararea mâncărurilor. Astfel, pentru că pot declanşa contracţiile uterine, este nevoie de precauţii în cazul următoarelor plante: chimen, oregano, passiflora, şofran, mentă, ciuboţica-cucului, schinduf, ginseng coreean şi nucşoară.

În ceea ce priveşte muşeţelul, părerile specialiştilor sunt împărţite. În vreme ce unii medici îl recomandă gravidelor pentru combaterea constipaţiei, insomniei şi stresului, alţii nu îl indică, din cauza prespunerilor că ar putea produce avort. De aceea, nu consuma decât o ceşcuţă cu astfel de ceai, ocazional.