Plante care te ajută să dormi

1 2 jpg jpeg

De câte nopţi te holbezi la tavan şi numeri oiţele ca să adormi? De cât timp te trezeşti la 3 dimineaţa şi nu mai poţi să adormi, dar încercând orice ca să mai poţi prinde câteva minute de somn?

Dacă se întâmpla asta în ultimul timp prea des înseamnă că ai o problemă cu somnul. Aşadar, ţi-am pregătit o listă cu câteva plante care te ajută să dormi.

Ceaiul de valeriană ar trebui să te adoarmă mai repede, să nu mai stai cu capul pe pernă şi ochii închişi şi să încerci să adormi. Prin analogie cu alte medicamente sedative şi hipnotice stă ipoteza că acizii valerianici pot acţiona mărind activitatea acidului gama-aminobutiric, un neurotransmiţător care inhibă sistemul nervos central.

Vinariţa, plantă mai puţin cunoscută de cei mai mulţi oameni, a fost mult utilizată în medicina tradiţională ca diuretic-depurativ, în afecţiuni hepatice, ca sedativ în insomnii şi calmant. 1-2 căni pe zi o să te ajute să te calmezi şi să ai un somn liniştit.

Plante ca lavanda şi gălbenelele pot fi îndesate într-o pernă, pe care să adormi fără probleme. Utilizarea florilor de lavandă (levănţică) este aprobată, de toate comisiile de specialitate, în insomnie şi în iritaţiile de natură nervoasă stomacală, în sindromul Roehmheld, în meteorism şi în disconfort intestinal.

Passiflora este de asemenea excelentă pentru tratarea problemelor de somn, după cei vei bea o cană de ceai vei simţi că te relaxezi imediat şi îţi va induce starea de somn încet şi dulce. Este foarte bună pentru îndepărtarea stărilor de nelinişte. Încă din 1867 este folosită în America ca sedativ uşor şi în tratamentul împotriva anxietăţii.

Ceaiurile sau plantele au efecte excelente, dar rezultatele nu se vor vedea imediat, trebuie să aştepţi câteva zile, poate chiar o lună până vei avea un somn profund. Sunătoarea este o plantă foarte bună pentru liniştire şi relaxare, recomandată mai ales în depresii şi stări de agitaţie. Teiul este cu siguranţă una dintre plantele care te vor ajuta să adormi. Folosit cu succes în produsele pentru ochi, cearcăne şi pleoape, teiul are acţiuni de calmare, anti inflamatorii şi te va ajuta să te linişteşti şi să dormi bine. Dacă nu îţi place să bei ceai, poţi să îţi prepari o cadă cu ceai de tei, o să te relaxeze şi sigur o să te adoarmă imediat după baie, vei dormi exact ca un bebeluş.

Pe lângă acţiunile sale ca cicatrizant, antiseptic, tonifiant, antirid şi de prevenire a îmbătrânirii tenului, muşeţelul induce o stare de calm şi bine, datorită conţinutului de vitamine B (anumite studii au demonstrat că lipsa vitaminelor B din organism poate provoca insomnii) şi sigur te va ajuta să dormi mult mai bine.

Obligeana, bogată în vitaminele B1 şi C are proprietăţi tranchilizante şi este tot ce îţi doreşti în momentele când nu poţi adormi, fiind planta ideală care să te ajute să dormi.

Busuiocul se recomandă des în afecţiunile sistemului nervos, anxietate, depresii, oboseală şi insomnii, migrene, tensiune nervoasă. Atât frunzele cât şi florile sunt foarte bune pentru ceai, se bea o cană după masa de seară.

Salvia cunoscută încă din Antichitate pentru efectele ei analgezice şi de reducere a febrei, se recomandă şi ca sedativ în insomnii, deci cu siguranţă te va ajuta să dormi mai bine, să te poţi odihni cum trebuie.