Plante care sporesc fertilitatea

1 2 jpg jpeg

Remediile naturiste sunt folosite ca terapie alternativ─â de sute de ani pentru stimularea fertilit─â┼úii, cu rezultate bune. ÔÇ×Terapiile naturale rezolv─â singure sau ├«n asociere cu alte terapii alopate (medicamentoase sau chirurgicale) majoritatea problemelor legate de concep┼úieÔÇŁ, afirm─â medicul de medicin─â general─â Cristina Bogdan, competen┼úe ├«n homeopatie, acupunctur─â, fitoterapie ┼či apiterapie, de la clinica Naturopathya Med din Bucure┼čti.

├Än timpul tratamentului naturist este nevoie de renun┼úarea la alcool, la tutun ┼či la alimentele de tip fast-food, factori care pot perturba capacitatea de reproducere ├«n cazul ambelor sexe.

Remediile naturale regleaz─â echilibrul hormonal

Remediile pe baz─â de plante sunt recomandate mai ales ├«n cazurile ├«n care sterilitatea este cauzat─â de tulbur─âri hormonale. Exist─â plante care sporesc fertilitatea prin echilibrul secre┼úiei de hormoni, precum estrogenul ┼či progesteronul, necesar pentru concep┼úie. Astfel, fructul castit─â┼úii (Agnus castus) are o ac┼úiune benefic─â asupra glandei pituitare, cea care produce hormoni sexuali.

Aceast─â plant─â regleaz─â ciclurile menstruale, fiind ├«ns─â necesare precau┼úii ├«n administrarea ei dac─â se urmeaz─â ┼či tratamente hormonale. Infuzia de Agnus castus se prepar─â dintr-o lingur─â de plant─â uscat─â la o can─â cu ap─â clocotit─â. Se bea c├óte o can─â pe zi, timp de trei luni. Tot pentru ├«mbun─ât─â┼úirea fertilit─â┼úii este recomandat ┼či ceaiul de trifoi ro┼ču ┼či cel de frunze de zmeur, c├óte dou─â c─âni pe zi, timp de trei luni, precum ┼či ceaiul de urzic─â, consumat o dat─â pe zi. De asemenea, uleiul din semin┼úe de in poate normaliza echilibrul estrogen-progesteron, important ├«n reproducere.

O alt─â plant─â folosit─â cu succes pentru stimularea fertilit─â┼úii este br├ónca-ursului, care se administreaz─â sub form─â de capsule (trei pe zi) sau tinctur─â (o linguri┼ú─â diluat─â ├«n 100 ml de ap─â, care se ia de trei-patru ori pe zi). Tratamentul cu br├ónca-ursului dureaz─â ├«ntre trei ┼či ┼čase luni.

Ginsengul, bun pentru bărbaţi

Capsulele de damian─â, extractul de ov─âz verde, ginsengul ┼či r─âd─âcina de unicorn (ceai sau tinctur─â) sunt c├óteva dintre remediile naturale eficiente pentru cre┼čterea fertilit─â┼úii masculine. De asemenea, n─âprasnicul este o alt─â plant─â cu efecte dovedite ├«n sporirea fertilit─â┼úii ├«n cazul ambelor sexe. Ceaiul de n─âprasnic se prepar─â dintr-o lingur─â de plant─â care se adaug─â ├«n 250 ml de ap─â fiart─â, l─âs├óndu-se la infuzat timp de 10 minute. Se beau c├óte trei c─âni de ceai pe zi, dup─â mesele principale, timp de trei luni.

Sucurile de legume, benefice

Dieta celor care au probleme de fertilitate trebuie s─â includ─â sucuri din legume (morcov, ┼úelin─â, sfecl─â ro┼čie), precum ┼či de fructe (mere, portocale), f─âcute ├«n cas─â. De asemenea, din alimenta┼úia celor care vor s─â devin─â p─ârin┼úi nu trebuie s─â lipseasc─â alimentele bogate ├«n seleniu (cereale integrale, ciuperci, carne ro┼čie), vitamina C (citrice), vitamina E (nuci, alune, migdale) ┼či zinc (lactate, g─âlbenu┼č de ou), nutrien┼úi necesari pentru s─ân─âtatea organelor reproductive.