Plante care ajut─â la detoxifierea ficatului

1 2 jpg jpeg

Pus la încercare zilnic, prin alimentele pe care le introducem în organism sau prin produsele de îngrijire pe care le folosim, suprasolicitarea ficatului poate duce la grave dezechilibre de sănătate, provocate de fluxul mare de toxine.

Pentru eliminarea posibilelor probleme hepatice, există plante care ajută ficatul să se ,,cureţe" de eventualele toxine. Iată câteva dintre ele!

Armurariul

Este considerat─â una dintre cele mai bune plante ├«n tratarea ficatului, ├«ntruc├ót stimuleaz─â eliminarea toxinelor ┼či reduce inflama┼úiile care genereaz─â leziuni tisulare. Astfel, armurariul ac┼úioneaz─â ca un remediu excelent pentru prevenirea ┼či tratarea diferitelor boli.

├Än plus, planta reduce impactul negativ al consumului de droguri, alcool ┼či alte substan┼úe asupra ficatului.

Infuzia de armurariu se prepar─â astfel: 1-2 linguri┼úe de pulbere de semin┼úe de armurariu se las─â la ├«nmuiat ├«ntr-o jum─âtate de can─â de ap─â de sear─â p├ón─â diminea┼ú─â, c├ónd se filtreaz─â; maceratul se pune deoparte, iar pulberea r─âmas─â se op─âre┼čte cu o jum─âtate de can─â de ap─â fierbinte 20 minute, dup─â care se las─â la r─âcit; se combin─â cele dou─â extracte; se bea acest preparat cu un sfert de or─â ├«nainte de mas─â, 3 c─âni pe zi.

Sparanghelul

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â coreeni de la Universitatea Na┼úional─â Jeju au constatat c─â ├«n sparanghel se g─âsesc substan┼úe bioactive care au capacitatea de a elimina toxinele de la nivelul ficatului ┼či, ├«n acela┼či timp, de a stimula activitatea hepatic─â.

Anghinarea

Frunzele de anghinare au propriet─â┼úi hepatoprotectoare ┼či stimulente ale func┼úiei hepatice. De asemenea au ┼či func┼úia de a cre┼čte debitul de bil─â secretat─â. Ceaiul de anghinare este recomandat, ├«n special, ├«n disfunc┼úii hepatobiliare (de exemplu insuficien┼ú─â biliar─â), ├«n colecistite, ├«n hepatitele subacute, cronice ┼či chiar ├«n preciroz─â. ├Än ceaiuri se pune o linguri┼ú─â de frunze de anghinare la o can─â de ap─â ┼či se beau maxim dou─â c─âni pe zi.

P─âp─âdia

Atunci c├ónd crezi c─â ai exagerat o bun─â perioad─â de timp cu gr─âsimile ┼či m├ónc─ârurile nes─ân─âtoase ┼či vrei s─â ┼úii o cur─â de dezintoxicare a ficatului, ceaiul de p─âp─âdie este printre cele mai bune.

P─âp─âdia purific─â organismul, stimul├ónd activitatea secretoare a bilei, este bogata ├«n s─âruri de potasiu ┼či poate fi la fel de bun─â inclusiv ├«n diete, datorit─â ├«mpiedic─ârii reten┼úiei de lichide ┼či a rezultatelor bune ├«n dispari┼úia celulitei. Ceaiul se face cu 2 linguri┼úe de p─âp─âdie m─âcinat─â la o can─â de ap─â ┼či se bea de 2 ori pe zi.

G─âlbenelele

Pu┼úini ┼čtiu c─â g─âlbenele sunt foarte bune, at├ót intern c├ót ┼či extern, ┼či c─â se studiaz─â, ├«n prezent, ac┼úiunea plantei asupra virusului HIV (SIDA). Deja s-au ob┼úinut rezultate semnificative in vitro ┼či s-a constatat ac┼úiunea inhibitorie a extractelor de g─âlbenele asupra virusului HIV.

Intern, g─âlbenelele ajut─â la stimularea secre┼úiei biliare ┼či la dezintoxicarea ficatului. 2-3 c─âni pe zi ┼či o linguri┼ú─â de g─âlbenele la cana de ap─â este exact ce ├«┼úi trebuie s─â te revigorezi ┼či s─â ├«┼úi pui ficatul pe picioare.