Plante care aduc starea de bine

2 jpg jpeg

Melisa

Insomnia, stare comună celor care suferă din cauza stresului şi anxietăţii, poate fi combătută cu ajutorul melisei. Acest lucru se întâmplă datorită efectului calmant al acestei plante. Bei o cană cu ceai cu jumătate de oră înainte de culcare. Urmezi cura până la ameliorarea simptomelor.

Valeriana

Uleiul volatil şi acidul izovalerianic conţinute de valeriană au un efect calmant, de aceea e indicată în cazul stărilor de anxietate şi de stres, resimţite de persoanele depresive. Este de preferat infuzia de valeriană, pe care o obţii dintr-o linguriţă de rădăcină de valeriană uscată, peste care torni o cană cu apă fierbinte. Laşi la infuzat 10 minute.

Remediul se administrează seara, înainte de culcare, până la ameliorarea simptomelor. Poţi lua şi capsule cu extract de valeriană, de 3 ori pe zi, timp de o lună.

Sunătoarea

Unul dintre cele mai puternice remedii naturale împotriva depresiei este sunătoarea, cunoscută şi drept „planta sufletului“. Acest fapt se datorează uleiurilor volatile, a taninului şi a hipericinei conţinute de această plantă medicinală.

Infuzia se prepară dintr-o lingură de flori uscate, la o cană cu apă fierbinte. Acoperi 5 minute, apoi strecori. Este indicat să bei 2 căni pe zi, 21 de zile, apoi faci o pauză de o săptămână şi poţi relua cura.

Muşeţelul

Un alt leac natural care alungă stările de nelinişte şi nervozitatea este muşeţelul. Au arătat-o cercetătorii americani de la Universitatea din Pennsylvania, în urma unui studiu la care au luat parte două grupuri de persoane care sufereau de depresie. Voluntarii din primul grup au primit un medicament placebo, iar ceilalţi participanţi au primit capsule cu muşeţel, timp de 8 săptămâni.

Simptomele de anxietate s-au redus la cei care au primit capsulele, în timp ce la celelalte persoane nu. Eficientă este infuzia obţinută din 2 linguriţe de flori uscate, la 250 ml de apă. Laşi la infuzat 10 minute. Bei 2-3 căni pe zi, timp de o lună.

Teiul

Şi teiul este o altă plantă care „aduce fericrea“. Nu trebuie decât să bei un ceai călduţ din flori de tei, cu jumătate de oră înainte de culcare. Poţi apela şi la infuzie, pe care să o bei de 2 ori pe zi, căci ajută la alungarea stărilor nervoase. Este de ajutor şi în tratarea stărilor depresive.