Plante banale cu efecte extraordinare

1 2 jpg jpeg

Pirul are proprietăţi diuretice Cunoscută în popor şi sub denumirea de păiuş, această plantă conţine numeroase substanţe nutritive, precum vitamine (A şi B), săruri de potasiu şi siliciu, substanţe mucilaginoase (benefice în caz de răceală şi tuse), precum şi zaharuri şi uleiuri volatile.

Pirul este recomandat persoanelor care suferă de afecţiuni ale ficatului şi rinichilor, întrucât graţie proprietăţilor diuretice din compoziţia lui stimulează eliminarea toxinelor şi a acidului uric din sânge! Simptomele gutei sau ale reumatismului sunt ameliorate dacă se urmează o cură de 15 zile cu infuzie din pir.

Tulpina de pir se spală foarte bine în mai multe ape şi se curăţă de coajă. Se lasă să se usuce, după care se mărunţeşte şi se macină prin râşniţa de cafea. La 250 ml de apă clocotită se adaugă 1-2 linguriţe de pulbere şi se lasă la infuzat 10 minute. Se strecoară şi se bea cald câte o cană de 3 ori pe zi.

Este coşmarul celor care cultivă pământul, însă are multiple utilizări în medicina naturistă. Conţine numeroase substanţe benefice pentru sănătate, cum ar fi mineralele (calciu, fier, fosfor şi potasiu), hidraţii de carbon, proteinele, vitaminele (A, B1 şi B2), precum şi beta-carotenul.

În plus, datorită conţinutului de acizii graşi Omega-3, rapiţa opreşte dezvoltarea celulelor canceroase, în special pe cele care declanşează cancerul mamar şi cel de piele. Ceaiul din rădăcina de rapiţă este recomandat persoanelor care suferă de boli digestive deoarece ameliorează simptomele constipaţiei şi ajută la drenarea ficatului.

În schimb, ceaiul din frunze de rapiţă poate fi folosit sub formă de comprese, pentru că grăbeşte vindecarea ulcerului varicos, a degerăturilor şi a rănilor.

Cum se prepară: Frunzele de rapiţă se spală şi se taie mărunt. Se pune la fiert apă ( 250 ml) şi când dă în clocot se adaugă o lingură de frunze. Se lasă să fiarbă 5 minute, după care se strecoară şi se bea câte o cană de 2 ori pe zi.

Mai poţi citi şi:

- Aloe vera, planta minune

- Coada şoricelului, planta bună la toate

- Uleiul de rapiţă curăţă ficatul

Brusturele, bun pentru articulaţii

Proprietăţile curative ale brusturelui sunt cunoscute încă de pe vremea dacilor, fiind considerat un antidot eficient pentru multe afecţiuni. Este amatorilor de dulciuri sau celor care suferă de diabet deoarece are rolul de a reduce producerea de glucoză la nivel hepatic, stimulând în acelaşi timp echilibrarea nivelului de insulină din organism.

Frunzele şi rădăcina de brusture conţin substanţe antiinflamatoare, fiind de folos în caz de dureri reumatice, deoarece tinctura de laba-ursului, cum mai este denumită această plantă în popor, încetineşte procesul de măcinare a ţesuturilor cartilaginoase din articulaţii.

Brusturele reduce simptomele psoriazisului şi a reacţiilor alergice, fiind indicat şi în caz de cistită, litiază renală, constipaţie sau tromboflebită.

Rădăcina de brusture se spală, se curăţă şi se taie în bucăţi cât mai mici. Se iau aproximativ 50 g de rădăcină şi se amestecă cu 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Se lasă la macerat 15 zile şi se agită în fiecare zi.

Se strecoară şi se depozitează la rece, în recipiente mici, închise la culoare. Se ia zilnic câte o linguriţă amestecată cu o ceaşcă de apă.

Info: Persoanele care sunt sub tratament cu insulină trebuie să urmeze cura cu brusture doar cu acordul medicului specialist.

ta specialistului

Dr. ing.Iuliana Barbu, competenţe fitoterapie

Sucul de pir, plin de vitamine

Câteva zeci de miligrame de suc de pir au vitaminele şi mineralele echivalente a aproape 1 kg de legume proaspete. Sucul conţine majoritatea vitaminelor şi mineralelor necesare corpului uman, inclusiv vitamina B12. Sucul de pir este considerat o hrană vie, conţinând aproximativ 30 de enzime şi cca. 70% clorofilă brută. Pentru a fi eficient, sucul de pir trebuie consumat imediat după preparare.