Planta care alungă dependenţa de tutun

1 2 jpg jpeg

Obligeana este renumit─â pentru efectele sale dezinfectante, antispastice, carminative, astringent, sedative, analgezice, depurative, antitoxice ┼či anti-tabagice.

Con┼úine ulei volatil, heterozide amare, amidon, saponine, tanin, vitamina C. ├Än scop fitoterapeutic se utilizeaz─â r─âd─âcina sau rizomii. Se recolteaz─â toamna, ├«n perioada octombrie-noiembrie, sau prim─âvara. Rizomii se spal─â, se despic─â ┼či se las─â s─â se usuce p├ón─â devin casan┼úi.

Indigestia, digestia dificil─â, hiposecre┼úia gastric─â, ulcerul gastric ┼či duodenal ÔÇô pot fi tratate cu macerat de obligean─â. Aceste boli se vindec─â ├«n c├óteva s─âpt─âm├óni prin consumul a 100 ml macerat la rece cu 20-30 de minute ├«nainte de fiecare mas─â.

Acela┼či macerat la rece, luat c├óte un pahar diminea┼úa, pe stomacul gol, ┼či seara, ├«nainte de cin─â, are ac┼úiune asupra constipa┼úiei aton─â ┼či psihic─â, cu efect ce dep─â┼če┼čte ac┼úiunile laxativelor clasice. ├Än cazurile de ulcer ┼či gastrit─â cu un puternic substrat emo┼úional este mult mai recomandat─â administrarea sub form─â de pulbere.

Pentru ├«mbun─ât─â┼úirea memoriei, mai ales la copii ┼či la v├órstnicii suferinzi, se recomand─â ca, ├«n fiecare zi, diminea┼úa ┼či seara, s─â se ia c├óte un v├órf de cu┼úit pulbere pus─â ├«ntr-o linguri┼ú─â de miere.

La starea de anemie accentuat─â se recomand─â s─â consumi zilnic un ceai de

. Se prepară prin infuzie din 15 grame de rizom mărunţit cu 200 ml apă clocotită. Se beau 3 linguri pe zi, câte una înaintea fiecărei mese.

Planta este recomandat─â persoanelor dependente de tutun sau alcool. Taie pofta de a fuma ┼či sus┼úine organismul pe perioada de dezintoxicare. Astfel, r─âd─âcina de obligean─â mestecat─â ├«ncet dezobi┼čnuie┼čtefum─âtorii de tutun.

Obligeana este interzis─â gravidelor, deoarece poate provoca avort spontan. De asemenea, nu se recomand─â nici femeilor care al─âpteaz─â.