Pentru ce este bun untul pământului

1 2 jpg jpeg

Untul pământului, cunoscut în popor sub denumirea de fluierătoare, brie sau uşoarea-pământului, este folosit în tratamentele împotriva afecţiunilor reumatice, durerilor de spate, sinuzitei şi pneumoniei. În scopuri medicinale, de la plantă se foloseşte extern rădăcina, intern, untul-pământului putând provoca tulburări digestive destul de grave.

Iată la ce este bun untul pământului!

Pentru ce este bun untul pământului - cataplasma îmbunătăţeşte mobilitatea articulară

Pentru a calma durerile cauzate de reumatism, fitoterapeuţii recomandă cataplasma cu untul-pământului. Dă prin răzătoare 3 rădăcini de plantă şi aplică-le pe zona dureroasă, direct pe piele, după care înveleşte totul cu o pânză curată. Lasă cataplasma să acţioneze 15 minute. Vei vedea că, după câteva utilizări, durerea se va diminua şi se va îmbunătăţi mobilitatea articulară.

Pentru ce este bun untul pământului - tinctura te scapă de durerile de spate

Dacă simţi jenă, înţepături sau dureri în spate apelează la compresele cu tinctură de untul-pământului. Prepari tinctura astfel: dai rădăcina unei plante prin răzătoare şi o pui într-un borcan. Torni alcool de 40 de grade, cât să acopere rădăcina şi deasupra să formeze un strat de 2 cm.

Închizi ermetic, laşi amestecul la macerat 6 zile, timp în care agiţi zilnic de câteva ori şi apoi filtrezi. Pui compresa cu tincutură pe zona dureroasă şi-o laşi 30 de minute, după care înveleşti cu un material de lână. Urmezi procedeul de 2 ori pe zi, până vezi îmbunătăţiri.

Sfatul Click! Sănătate: La contactul cu pielea, tinctura de untul-pământului poate provoca o iritaţie uşoară sau senzaţie de arsură la nivelul pielii, de aceea este indicat să o foloseşti, la început, numai pe o porţiune foarte mică de piele, după care să măreşti aria tratată.

Pentru ce este bun untul pământului - leac în problemele respiratorii

Simptomele pneumoniei şi ale bronşitei se reduc cu ajutorul leacurilor cu untul-pământului. Pune într-un vas 3 linguri cu rădăcină de untul-pământului proaspăt, dată prin răzătoare, 2 linguri cu hrean şi 4 linguri cu seminţe de in măcinate.

Amestecă ingredientele şi aplică pasta obţinută pe torace, peste care pune un material de bumbac curat şi o ţesătură de lână. Acest tratament întăreşte imunitatea, ajută la eliminare secreţiilor şi uşurează respiraţia.

Pentru ce este bun untul pământului - sinuzită

Se face un amestec dintr-o lingură de rădăcină de untul pământului şi una de rădăcină de hrean, ambele date prin răzătoare. Se pune amestecul într-un tifon şi se aplică pe frunte timp de 10 minute.

Vei simţi o senzaţie de arsură şi vei elimina multe secreţii pe cale nazală. Durerea se va diminua treptat. Aplică acest amestec de 2 ori pe zi în caz de sinuzită acută sau de 12 ori pe zi pentru sinuzită cronică.