Pelinul, planta de leac în bolile femeieşti

1 2 jpg jpeg

Durerile menstruale, bufeurile cauzate de menopauză, anexita, infecţiile vaginale sunt doar câteva din afecţiunile cu care se confruntă femeile.

Cauzele problemelor specific feminine sunt multe şi diverse, de la o alimentaţie dezechilibrată şi un stil de viaţă dezordonat la dereglări hormonale şi tulburări hepatice.

Pentru diminuarea congestiei şi a durerilor de la nivelul sânilor, bea o infuzie obţinută din 1 linguriţă de trifoi roşu şi 1 linguriţă de mentă la 200 ml de apă clocotită. De asemenea, poţi face comprese cu frunze de varză opărită, seara, înainte de culcare.

Peste 2 linguriţe de frunze de pelin toarnă apă fiartă şi lasă la infuzat 30 de minute. Foloseşte ceaiul pentru spălături locale, în caz de secreţii vaginale anormale.

Toarnă apa clocotită peste 2 linguri de plantă uscată. Lasă vasul acoperit pentru 10 minute, apoi strecoară. Bea 2-3 căni pe zi, până la dispariţia simptomelor. Planta este recomandată în calmarea durerilor menstruale, în leucoree, mâncărimi şi usturimi vaginale, micoze şi alte infecţii vaginale.

Remediile din

sunt recomandate şi femeilor aflate la menopauză, deoarece reduc din simptomele neplăcute survenite în această etapă.

Toarnă 250 de ml de apă clocotită peste o linguriţă de creţişoară şi lasă la infuzat aproximativ 10 minute. Bea 3 ceaiuri pe zi. Remediile din creţişoară tratează durerile menstruale, precum şi infecţiile urinare şi cele vaginale.

Peste o linguriţă de frunze uscate de salvie toarnă o cană de apă clocotită şi lasă la infuzat 10-15 minute. Bea 2 ceaiuri pe zi. Salvia măreşte capacitatea de concentrare şi înlătură oboseala mentală. Poate fi utilizată şi pentru a aromatiza mâncărurile. Pentru situaţiile de dinainte şi din timpul ciclului menstrual sau pentru simptomele specifice menopauzei sunt indicate şi băile antistres cu salvie.

Peste 3 linguriţe de frunze uscate de păpădie toarnă 500 ml de apă clocotită, lasă la infuzat 10 minute, apoi strecoară. Beai 3 căni de ceai pe zi.

Opăreşte 10 g de flori de păpădie, timp de 30 de minute, în 100 ml de apă clocotită. Foloseşte ceaiul pentru spălături locale. Gălbenelele au o acţiune antiinflamatoare şi calmantă, fiind de mare ajutor şi în tratarea unor afecţiuni genitale, precum leucoreea, tricomonaza şi candidoza.

Copiii şi gravidele nu ar trebui să administreze remedii din coada-şoricelului, pentru că uleiurile volatile şi alcaloizii pot declanşa apariţia vărsăturilor. Uleiul esenţial al acestei plante nu trebuie utilizat decât la recomandarea medicului.