Păpădia te scapă de toxine

2 jpg jpeg

Păpădia este o sursă de betacaroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A. De asemenea, consumată în stare proaspătă, în salate, păpădia are mai multe proteine decât spanacul. Mai conţine vitamina C, esenţială pentru imunitate, fibre, potasiu, fier, calciu şi magneziu.

Un bun diuretic

Rădăcina de păpădie este unul dintre cele mai puternice diuretice naturale. Ea ajută la eliminarea apei în exces din organism prin îmbunătăţirea funcţionării sistemului renal şi astfel, odată cu apa, sunt eliminate şi unele substanţe toxice. În acelaşi timp, rădăcina de păpădie inhibă dezvoltarea microbilor din sistemul urinar.

De ce ai nevoie pentru ceai: 1 linguriţă de rădăcină uscată de păpădie, 250 ml de apă.

Preparare şi administrare: mărunţeşti rădăcina de plantă şi o fierbi 5 minute în apă, apoi o strecori şi o laşi la răcorit. Bei o cană pe zi, dimineaţa pe stomacul gol, 10 zile. Faci pauză o lună şi reiei tratamentul dacă mai este nevoie.

Stimulează producţia de bilă

Printre multiplele beneficii ale florilor de păpădie se numără îmbunătăţirea funcţiei ficatului. Acestea împiedică depunerile de grăsime la ficat, scăzând astfel riscul apariţiei calculilor biliari. În acelaşi timp, stimulează producţia de bilă şi restabileşte nivelul de electroliţi.

De ce ai nevoie pentru infuzie: 2 linguriţe flori uscate, 400 ml de apă.

Preparare şi administrare: torni 200 ml apă de fierbinte peste plantă şi laşi la infuzat 5 minute, apoi strecori. Pui apoi florile în restul de apă şi le fierbi 2-3 minute. Combini ceaiul cu infuzia şi bei câte o cană pe zi, înaintea unei mese principale.

Recomandată diabeticilor

Într-un studiu realizat în 2001 la Universitatea din Zagreb s-a demonstrat că rădăcina de păpădie reduce nivelul zahărului din sânge şi stimulează producţia de insulină. În acelaşi timp, menţine nivelul grăsimilor din sânge constant.

De ce ai nevoie pentru tinctură: 150 g rădăcină de păpădie, 150 ml alcool de 70°.

Preparare şi administrare: mărunţeşti rădăcina şi o pui într-o sticlă închisă la culoare. Torni alcool peste ea cât să acoperi planta şi laşi la macerat 14 zile, într-un loc răcoros, agitând din când în când sticla. Filtrezi şi pui tinctura într-un recipient din sticlă, pe care-l ţii la rece. Dizolvi zilnic 15 picături într-un pahar cu apă. Urmezi tratamentul o lună, faci pauză 15 zile, apoi reiei.

Scade tensiunea arterială

Deoarece are rol diuretic, păpădia elimină şi excesul de sodiu din organism, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale.

De ce ai nevoie pentru infuzie: 1 linguriţă de flori uscate, 200 ml apă.

Preparare şi administrare: torni apa fierbinte peste flori, laşi 5 minute la infuzat, apoi strecori. Bei câte o cană pe zi, 15 zile.

Atenţie!

Evită să bei ceai sau infuzie de păpădie pe termen lung, deoarece poate provoca deshidratare.

Alină durerile reumatismale

Având un conţinut ridicat de acizi graşi, antioxidanţi şi fitonutrienţi, păpădia reduce inflamaţia din organism şi calmează durerile, în special în zona încheieturilor.

De ce ai nevoie pentru ceai: 1 linguriţă de flori uscate, 1 linguriţă de rădăcină, 250 ml de apă.

Preparare şi administrare: fierbi rădăcina tocată şi florile în apă, 3-4 minute, apoi strecori şi bei ceaiul cald, o cană pe zi, nu mai mult de 20 de zile.