Pansamente din natură pentru stomac
Gălbenelele tratează ulcerul
Dacă vrei să domoleşti arsurile date de ulcerul gastric, poţi consuma cu încredere ceai de gălbenele. Se toarnă o cană cu apă clocotită peste două linguriţe de flori uscate de gălbenele şi se lasă vasul acoperit un sfert de oră.
După ce s-a strecurat, se beau câte două căni pe zi, una pe stomacul gol şi cealaltă între mese. Infuzia obţinută dintr-un amestec de 20 g gălbenele, 10 g nalbă, 5 g tătăneasă, 15 g sunătoare şi 10 g flori de salcâm face minuni în tratarea ulcerului gastric şi duodenal.
Pune la fiert jumătate de litru de apă şi toarnă apa clocotită peste amestecul de plante. După ce ai lăsat cinci minute să infuzeze, poţi bea de trei ori pe zi câte o cană cu ceai. Menta înlătură indigestia
După o masă copioasă, este posibil ca indigestia să-ţi afecteze organismul. Menta îţi vine în ajutor, înlăturând crampele, calmând dereglările digestive şi stimulând vezica biliară. Este indicat maceratul de mentă, pe care îl prepari astfel: pune în apă frunze de mentă, lasă să stea şase ore într-un loc întunecos şi ferit de căldură, apoi strecoară şi consumă ca atare sau cu miere.
O linguriţă pe zi are efecte benefice pentru stomac. Infuzia de mentă se prepară din câteva frunze uscate la o cană cu apă. Planta se infuzează cel mult trei minute. Pentru aromă, se poate adăuga în infuzie, după preparare, o feliuţă subţire de lămâie. Se folosesc şi capsulele cu ulei de mentă, care sunt la fel de eficiente în tratamentul afecţiunilor stomacale.
Pentru a calma durerile provocate de gastrită, mugurii de brad sunt aliaţi de încredere. Bea zilnic câte două căni cu infuzie de muguri de brad, pe care o prepari din două linguri de muguri la 250 ml de apă clocotită.
La fel de bună în crizele de gastrită este şi infuzia din flori de nalbă, care se face dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită. Nalba proaspătă poate fi folosită şi sub formă de macerat. Pune o linguriţă de plantă la o cană cu apă rece şi lasă preparatul peste noapte.
A doua zi strecoară amestecul, încălzeşte-l puţin şi păstrează-l călduţ într-un termos. Se beau patru căni pe zi. Pe lângă muguri de brad, încearcă şi frunzele de orz verde (se găsesc în magazinele cu produse naturiste).
Conţin multe vitamine, minerale şi enzime, care ajută organismul să combată bolile. Decoctul, preparat din două linguri de frunze de orz verde şi 200 ml de apă, băut de două ori pe zi, reduce aciditatea gastrică.
Frunzele de zmeur, indicate în enterocolită
Manifestările obişnuite ale enterocolitei sunt durerile abdominale şi balonările, boala evoluând cu timpul spre anemie. Frunzele de zmeur înlătură aceste neplăceri. Prepară un ceai dintr-o
cană cu apă clocotită şi o linguriţă cu frunze uscate.
După ce a stat la infuzat timp de 10-15 minute, într-un vas acoperit, se strecoară şi se beau câte două căni pe zi, între mese. De asemenea, amestecă 50 g nalbă de pădure, 50 g muşeţel şi 20 g urzică moartă. Pune trei linguriţe de amestec de plante la 500 ml de apă şi bea trei căni zilnic, înainte de mese.
Măsuri suplimentare
Dacă ai aciditate stomacală, este recomandat să consumi fructele sub formă de compoturi sau coapte şi să fierbi foarte bine legumele şi carnea. De asemenea, încearcă să eviţi dulciurile şi grăsimile în cantităţi mari, nu mânca seara, înainte de culcare, şi bea cel puţin doi litri de apă în fiecare zi.