Oregano, bun pentru răceală

2 jpg jpeg

Datorită proprietăţilor antioxidante şi antiseptice, oregano poate fi un tratament eficient pentru răceala obişnuită. Dacă simţi că ai răcit sau te doare gâtul, este suficient să adaugi 3 picături de ulei de oregano într-un pahar de suc proaspăt de portocale. Bea acest suc o dată pe zi, până când simptomele dispar. De asemenea, mai poţi încerca ceaiul de oregano, care se găseşte la magazinele cu produse naturiste şi care este indicat în tratamentul răcelii şi al infecţiilor sinusurilor. Ceaiul se prepară dintr-o lingură de frunze uscate la 2 căni de apă fiartă şi se beau 2-3 căni pe zi. Pentru a trata gripa, se recomandă să amesteci câteva picături de ulei de oregano într-un pahar cu apă, amestec pe care îl bei o dată pe zi, până când starea de sănătate se îmbunătăţeşte.

Desfundă nasul

Oregano este un tratament bun pentru congestia nazală, deoarece funcţionează ca un antihistaminic. Pentru a-ţi uşura respiraţia, adaugă 3 picături de ulei de oregano la o jumătate de cană cu apă clocotită. Acoperă-ţi capul cu un prosop din bumbac şi inhalează vaporii care ies din amestec. Poţi repeta procedeul de 2 ori pe zi.

Ameliorează crampele menstruale

Oregano poate fi folosit şi ca un analgezic, mai ales în cazul durerilor menstruale. Pentru acest efect, poţi mesteca câteva frunze proaspete de oregano de 3 ori pe zi. De asemenea, poţi bea un ceai calmant, pe care îl prepari dintr-o jumătate de linguriţă de oregano la o cană de apă fiartă. Bea acest ceai de două ori pe zi.

Înlătură paraziţii intestinali

Dacă nu sunt depistaţi la timp, viermii intestinali pot cauza afecţiuni grave. Pentru a-i înlătura, foloseşte oregano uscat, cu rol antiparazitar. De asemenea, uleiul de oregano conţine agenţi microbieni, substanţe care s-au dovedit eficiente în tratarea paraziţilor dăunători. Adaugă 2 sau 3 picături de ulei de oregano într-un pahar cu apă şi stoarce zeama de la o jumătate de lămâie. Bea acest amestec dimineaţa, pe stomacul gol.

Citeşte şi: Ceaiuri care combat paraziţii intestinali

Protejează inima

Această plantă aromatică este o sursă importantă de potasiu, care ajută la buna funcţionare a inimii şi la reglarea tensiunii arteriale cauzate de aportul ridicat de sodiu. Antioxidanţii prezenţi în oregano ajută la prevenirea stresului şi a bolilor cardiace. Bea zilnic 1 cană cu ceai de oregano, infuzie pe care o prepari dintr-o lingură de plantă la o cană de apă fiartă.

Stimulează apetitul

O serie de studii au arătat că oregano ajută la relaxarea tensiunii stomacale şi stimulează pofta de mâncare. Diluează câteva picături de ulei de oregano în apa fierbinte şi fă o inhalaţie pentru a stimula creşterea apetitului. De asemenea, această plantă facilitează digestia şi combate simptomele neplăcute precum balonarea şi flatulenţa.

Eficient în tratarea astmului

Bogat în carvacrol şi flavonoide, compuşi care ajută la curăţarea plămânilor, oregano poate fi folosit şi în tratarea astmului. Pentru suferinzii de astm, se recomandă un ceai de oregano îndulcit sau nu, de câteva ori pe zi. O altă opţiune constă în a extrage sucul din frunzele proaspete de oregano şi de a bea câte 1 lingură pentru a ameliora tusea cronică.

Bine de ştiut!

Remediile pe bază de oregano nu sunt indicate femeilor însărcinate, deoarece pot da contracţii şi nici celor care alăptează.