Oblojeşte-ţi durerile cu unguente din plante

1 2 jpg jpeg

Scapă de hemoroizi şi de varice cu gălbenele şi păpădie

Unguentul cu gălbenele este cel mai cunoscut tratament naturist care poate face ca rănile hemoroidale să dispară într-o lună. De două ori pe zi, dimineaţa şi seara, aplică unguentul pe zona cu leziuni cu ajutorul unui pansament.

Pentru prepararea emolientului ai nevoie de păpădie (50 g), gălbenele (50 g) şi untură de porc (150 g). Se fierb plantele cu grăsimea timp de 20 de minute, după care se filtrează şi se dă la rece.

Acelaşi unguent se recomandă şi în varice. Masează zonele afectate de varice şi în câteva săptămâni se pot vedea rezultatele.

Alifia de tătăneasă calmează arsurile

Recomandată de fitoterapeuţi pentru calmarea arsurilor, alifia de tătăneasă are eficienţă maximă şi în cicatrizarea rănilor. Este recunoscută şi pentru că atenuează simptomele reumatismului.

De asemenea, unguentul cu tătăneasă ajută şi în calmarea durerilor în luxaţii şi în fracturi. Pentru prepararea unguentului ai nevoie de untură de porc (150 g), tinctură de tătăneasă (50 g) şi o linguriţă de ceară de albine.

Se încinge untura, se adaugă ceara şi se amestecă până la dizolvarea completă, după care se lasă la răcit. Se adaugă apoi, treptat, tinctura de tătăneasă, amestecând energic.

Cu alifia obţinută, masează zona cu probleme cel puţin de două ori pe zi.

Eczemele dispar cu unguent de sunătoare

Unguentul de sunătoare are proprietăţi curative şi în cazul plăgilor, contuziilor şi arsurilor solare. Iată cum îl prepari: florile de sunătoare se introduc într-o sticlă şi se acoperă cu ulei de măsline (ulei din seminţe de in în cazul arsurilor).

Sticla se astupă bine şi se lasă la soare 4-6 săptămâni, timp în care amestecul capătă o culoare roşiatică. Se strecoară şi se păstrează uleiul rezultat în sticle de culoare închisă.

Dacă vrei, poţi adăuga zece picături de ulei volatil de mentă. Pentru un efect rapid, aplică unguent pe zona afectată, de două ori pe zi.

Ardei iute contra durerilor reumatice

Durerile de articulaţii pot fi calmate cu unguentul pe bază de ardei iute. Pentru preparare, ai nevoie de patru linguri de ardei iute mărunţit şi de unt clarifiat ghee.

E untul nesărat, fiert până se evaporă toată apa. În untul încins se pune ardeiul şi se amestecă timp de 10 minute. Se lasă la răcit, se filtrează şi se dă la rece.

La nevoie, se masează locul dureros.

Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte

Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competenţe în apifitoterapie şi reflexoterapie

2 jpg jpeg

Leacuri cu acţiune antiinflamatoare

Unguentele pe bază de plante au acţiune antiinflamatoare, antalgică şi decontracturantă.

Pentru calmarea durerilor reumatice sunt recomandate unguentele naturale care accelerează circulaţia locală, reduc simptomatologia dureroasă, contractura şi inflamaţia articulară şi refac mobilitatea articulaţiei afectate.

Cele mai utilizate sunt unguentele care conţin extract de ardei iute, venin de albine, gheara-diavolului, untul-pământului, arnică, cimbru, pelin, levănţică, tătăneasă şi ienupăr.

O alifie cu acţiune rapidă contra reumatismului este cea cu frunze de trandafiri şi cu flori de salvie.

Se amestecă plantele cu untură şi se fierb în bain-marie, până se obţine o pastă omogenă. Aceasta se aplică pe locul dureros.

INFO: Poţi prepara un emolient antidureri din 30 g măghiran, 30 g sunătoare, 30 g rozmarin şi 500 ml ulei de măsline.