N─âprasnicul cre┼čte rezisten┼úa organismului

1 2 jpg jpeg

N─âprasnicul (Geranium robertianum) con┼úine vitamina C, cantit─â┼úi mari de tanin, precum ┼či s─âruri minerale. Are propriet─â┼úi revitalizante, remineralizante, antitoxice ┼či antiinflamatoare. Ajut─â la cre┼čterea rezisten┼úei organismului, ├«l reechilibreaz─â ┼či ├«l cur─â┼ú─â de toxine. Tocmai de aceea, este recomandat de medicii fitoterapeu┼úi ├«n caz de astenii, ├«n anemii ┼či ├«n cure ce se ┼úin de regul─â prim─âvara. ├Än medicina naturist─â se folosesc p─âr┼úile aeriene, recoltate ├«n lunile mai-iunie.

De ajutor în infecţiile virale

Planta are multe principii active, av├ónd ac┼úiune depurativ─â (ajut─â procesele de eliminare a toxinelor), tonifiant─â ┼či hipotensiv─â, fiind de ajutor ├«n reglarea tensiunii arteriale. Potrivit dr. Daniela Bu┼čneag, n─âprasnicul poate fi folosit ├«n caz de infec┼úii virale, precum cele cu virusul herpes.

ÔÇ×Administrarea n─âprasnicului are efecte stimulente imunitare, dar ┼či o ac┼úiune antiviral─â direct─â, fenolii din compozi┼úia sa inhib├ónd multiplicarea virusurilor ┼či prevenind infectarea celulelor s─ân─âtoase. Se recomand─â cura cu n─âprasnic, din care se iau c├óte 4-6 comprimate pe zi, minimum 30 de zile. Are efecte de prevenire a erup┼úiilor herpetice, a infec┼úiilor gripale, ┼úine sub control hepatitele viraleÔÇť, afirm─â medicul Daniela Bu┼čneag.

Cite┼čte ┼či: Terapii pentru sporirea fertilit─â┼úii

Aliat ├«n caz de impoten┼ú─â ┼či infertilitate

Planta poate fi utilizat─â cu succes ├«n impoten┼ú─â, subliniaz─â dr. Bu┼čneag, iar ├«n acest caz se iau capsule de n─âprasnic. Ca mod de administrare, se ia 1 capsul─â, de 3 ori pe zi, pe o perioad─â de 2-3 luni. Pentru combaterea sterilit─â┼úii, fitoterapeu┼úii recomand─â un decoct de n─âprasnic, care se prepar─â din 2 linguri de plant─â la 500 ml de ap─â. Aten┼úie, ├«n cantitate mai mare, planta devine toxic─â! Decoctul se fierbe 10 minute la foc mic. Se bea c├óte 1 can─â, de 3 ori pe zi, cu ├«nghi┼úituri mici.

Elimin─â chisturile ovariene

Femeile care se confruntă cu chisturi ovariene sau suferă de sindromul de ovare polichistice pot apela la un alt remediu din plantă: pulberea din seminţe de năprasnic. Se ia 1 linguriţă de pulbere, se ţine sub limbă 10 minute, apoi se înghite cu apă.

Te-ar mai putea interesa: Farmacia verde în tulburările hormonale

Combate hemoragiile

Principiile active ale plantei trateaz─â r─ânile, iar fitoterapeu┼úii recomand─â ├«n caz de cistit─â hemoragic─â, enterit─â hemoragic─â, precum ┼či diaree cronic─â ┼či gastroenterit─â o infuzie din n─âprasnic. Adaug─â 1 linguri┼ú─â de plant─â uscat─â ┼či m─ârun┼úit─â ├«n 200 ml de ap─â clocotit─â. Las─â vasul acoperit 10 minute ┼či bea 2-3 c─âni pe zi. De asemenea, ├«n hipermenoree (menstrua┼úie foarte abundent─â), po┼úi folosi tinctura de n─âprasnic. Se pune la macerat 20 g de plant─â, pe o perioad─â de 10-14 zile, ├«n 100 ml de alcool cu o concentra┼úie de 70┬║. Iei c├óte 10 pic─âturi, de 3 ori pe zi, ├«n timpul menstrua┼úiei. Aceea┼či tinctur─â are rezultate pozitive ┼či ├«n cazul hemoragiilor nazale, al r─ânilor ├«n nas sau la persoanele care urineaz─â cu s├ónge. Se iau c├óte 20 de pic─âturi, de 3 ori pe zi, sau se introduce ├«n nar─â un pansament steril ├«nmuiat ├«ntr-o cantitate mic─â de tinctur─â.

Atenţie!

Planta nu se administreaz─â la copiii mai mici de 7 ani ┼či este contraindicat─â femeilor ├«ns─ârcinate sau celor care al─âpteaz─â.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Daniela Bu┼čneag, specialist ├«n medicin─â general─â, apifitoterapie ┼či homeopatie, Centrul de S─ân─âtate ┼či Via┼ú─â Armonia, Bucure┼čti

N─âprasnicul poate fi folosit cu succes ├«n tratarea unorafec┼úiuni produse de expunerea la radia┼úii - este una dintre cele mai rezistente plante din lume la ac┼úiunea radia┼úiilor, fie c─â este vorba de banalele ultraviolete, de undele electromagnetice emise de sta┼úiile de transformare sau de liniile de ├«nalt─â tensiune, ori chiar de radia┼úiile ucig─âtoare provenite din de┼čeurile de uraniu.

Se administreaz─â comprimatele de n─âprasnic, c├óte 6 pe zi, ├«n cure de 3 luni, cu o lun─â de pauz─â. N─âprasnicul con┼úine mult germaniu, un oligoelement cu efect de stimulare a oxigen─ârii celulare, ┼či terpeni (substan┼úe chimice foarte r─âsp├óndite ├«n natur─â) cu efect antitumoral.

La tratamentul cu n─âprasnic, cel mai receptiv este cancerul genital, dar planta are ac┼úiune ┼či asupra cancerului pulmonar, mamar, de prostat─â, bucal, faringian, de piele, cel al vezicii urinare, intestinal ┼či gastric.