Muşeţelul, dezinfectantul din natură

1 2 jpg jpeg

De la muşeţel se folosesc florile, asemănătoare margaretei, care se recoltează în luna iunie, de cum se deschid. Se pot utiliza atât în stare proaspătă, cât şi uscate, căci compuşii activi care se găsesc în ele îşi păstrează calităţile cel puţin 1 an. Cu o singură condiţie însă: să fie uscate într-un loc răcoros şi întunecat.

Previne infecţiile

Muşeţelul este antispastic, antiseptic, antiinflamator şi anestezic. Planta se foloseşte mai ales sub formă de infuzie, atât intern, cât şi extern în stomatite, afte, ulceraţii, eczeme, hemoroizi, răni vechi, arsuri. Aplicaţii locale se pot face şi cu tinctură şi cu ulei de muşeţel.

În caz de zgârieturi sau răni, curăţă zona afectată cu rachiu de muşeţel. Astfel, previi apariţia infecţiilor şi se accelerează vindecarea. Cu acest remediu se tratează cu succes şi înţepăturile de insecte.

Alină durerile articulare

Datorită proprietăţilor calmante, preparatele pe bază de muşeţel sunt de ajutor pentru suferinzii de reumatism şi artroze. În cazul durerilor foarte mari, se folosesc cataplasmele cu muşeţel, peste care se pune o sticlă cu apă fierbinte. Procedeul se repetă până când durerea scade în intensitate.

Info

Compresele cu muşeţel sunt indicate pentru tenul uscat, iritat şi deshidratat.

Cum se fac preparatele

Infuzia de muşeţel se face din 2 linguri cu vârf de plantă, uscată sau proaspătă, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită (250 ml). Se acoperă şi se lasă amestecul la infuzat 15-20 de minute, apoi se strecoară. Remediul este eficient contra durerilor de dinţi, migrenelor, insomniilor.

Pentru uz extern, se poate obţine o cremă care hidratează intens pielea uscată şi aspră şi accelerează vindecarea iritaţilor. Pentru asta ai nevoie de: 1 cană cu ulei de măsline sau cu floarea-soarelui, 3 linguri de flori proaspete de muşeţel, mărunţite, 200 g de ceară de albine. Într-un recipient încăpător pune uleiul pe baie de aburi şi adaugă florile de muşeţel. Lasă amestecul să fiarbă 5-6 minute şi dă vasul deoparte. După 12 ore, pune din nou preparatul pe foc, iar după câteva clocote, strecoară. În uleiul cald, adaugă ceara de albine dată prin răzătoare. Omogenizează bine ingredientele, până când ceara se topeşte. Ţine alifia la frigider, într-un borcănaş din sticlă şi foloseşte-o la nevoie pentru a calma pielea iritată.

Ulei. Umple o sticlă, fără a le îngrămădi, cu flori de muşeţel (proaspete sau uscate). Toarnă ulei de floarea-soarelui, astfel încât să le acoperi. Închide recipientul ermetic şi lasă-l într-un loc răcoros. După 2 săptămâni, strecoară lichidul prin tifon şi depozitează poţiunea într-o sticluţă închisă la culoare. Preparatul accelerează vindecarea rănilor, eczemelor, scade intensitatea durerilor menstruale.

Rachiu de muşeţel. Într-o sticlă de 1 l pune flori de muşeţel proaspete, mărunţite şi rachiu, până umpli recipientul. Închide ermetic şi lasă amestecul la macerat 2-3 săptămâni. Strecoară soluţia şi păstrează extractul galben-verzui, într-o sticluţă închisă la culoare. Foloseşte-l în caz de zgârieturi, răni, înţepături de insecte, arsuri uşoare.

Pentru băile cu muşeţel ai nevoie de: 7 linguri cu vârf cu flori de muşeţel, 3 linguri cu sare grunjoasă şi 500 ml de apă clocotită. Pune planta într-un recipient, după care varsă apa. Acoperă vasul pentru 15 minute, după care strecoară. Adaugă sarea şi amestecă. La final, toarnă lichidul în apa de baie. Ai grijă ca baia să nu dureze mai mult de 10 minute. Acest remediu lasă pielea fină, catifelată şi, în timp, trează acneea de pe spate.

Compresele cu muşeţel se obţin astfel: toarnă ¼ l de lapte clocotit peste 2 linguri cu vârf de flori proaspete de muşeţel. Acoperă, iar după 15 minute filtrează amestecul, pe care îl pui într-un tifon steril. Compresele sunt de ajutor pentru pielea uscată, iritată, deshidratată.

Pentru a obţine cataplasme cu muşeţel ai nevoie de: o mână de flori de muşeţel, tăiate şi lăsate la înmuiat în apă caldă, 1-2 ore. După aceea stoarce-le şi pune-le într-un tifon. Aplică pasta medicinală pe zona afectată. Las-o să acţioneze 1-2 ore. Remediul alină durerile articulare.

Bine de ştiut

Preparatele pe bază de muşeţel nu sunt recomandate femeilor însărcinate şi nici celor care alăptează. Mai mult, nu sunt indicate nici persoanelor care suferă de astm ori sunt alergice la polen.