Mătase de porumb, pentru rinichi sănătoşi

1 2 jpg jpeg

Datorită efectelor diuretice, antiinflamatoare şi calmante, remediile pe bază de mătase de porumb sunt des recomandate în probleme renale, urinare şi nu numai.

De la porumb, în medicina naturistă se foloseşte mătasea, pentru că are în compoziţie substanţe valoroase, precum potasiu, calciu, dioxid de siliciu, saponine, ulei volatil, alantoină, ceară, vitaminele C, E, K. Toate aceste elemente fac ca acest remediu să fie apreciat şi indicat în caz de calculi renali, în curele de detoxificare sau în tratamentul bolilor de inimă şi de ficat. Unele studii sugerează că are efecte pozitive şi în tratamentul cancerului, graţie bogăţiei de antioxidanţi.

Elimină pietrele la rinichi

Pentru a beneficia de proprietăţile curative ale mătasei de porumb, este bine s-o culegi cât boabele-i sunt încă lăptoase, după care trebuie s-o laşi să se usuce într-un loc ferit de soare. Dacă ai pietre la rinichi sau suferi de cistită, mizează pe mătasea de porumb. Se prepară din 2 linguri de mătase uscată la 200 ml de apă clocotită şi se lasă la infuzat aproximativ un sfert de oră. Se consumă neîndulcită, câte 1 lingură la fiecare 2 ore. Bea zilnic infuzie, mai multe săptămâni, dacă ai calculi renali.

Ameliorează durerile menstruale

Crampele abdominale dureroase şi menstruaţia abundentă pot fi reglate urmând o cură de câteva zile cu ceai din mătase de porumb. Are în compoziţie vitamina K, numită şi vitamina antihemoragică, care ajută în caz de tulburări de coagulare a sângelui şi în anemie. De asemenea, vitamina E conţinută reduce simptomele neplăcute ale menopauzei, de exemplu insomniile, depresia, migrenele, bufeurile şi transpiraţia excesivă.

În acest caz, se recomandă infuzia preparată din 1 lingură de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită, care se lasă să stea câteva minute, după care se bea lichidul treptat şi neîndulcit. În timpul menstruaţiei se beau zilnic cel puţin 2 căni, până când durerile dispar.

Adjuvant în gută

Simptomele gutei, care se manifestă printr-un exces de acid uric în sânge, ce se depune pe articulaţii, pot fi îmblânzite cu acelaşi ceai de mătase de porumb. Împotriva gutei, dar şi în afecţiunile renale şi urinare, dar şi în umflarea picioarelor cauzată de boli cardiace se recomandă infuzia din mătase de porumb şi de cozi de cireşe.

Ambele plante au acţiune puternic diuretică. Ceaiul se prepară dintr-un amestec în părţi egale din mătase şi cozi de cireşe, 1 linguriţă de plante la 200 ml apă fierbinte, apoi se lasă la infuzat 5 minute. Se recomandă consumul a 2-3 căni de ceai pe zi.

Combate retenţia de apă

Mucilagiile conţinute de mătasea de porumb ajută la absorbţia surplusului de apă din ţesuturi, adică retenţia de apă. Ceaiul din plantă completează un regim alimentar echilibrat şi dietetic, iar prin prevenirea retenţiei de apă, cântarul va arăta mai puţine kilograme.

Trebuie să ştii că un astfel de tratament necesită timp. Sunt necesare 2-3 căni de ceai (preparat din 2 linguriţe cu vârf de mătase de porumb la 250 ml de apă, care se fierbe 5-7 minut) pe zi, băute încet, câte 1 înghiţitură.

Are şi contraindicaţii

· Dacă este băut în cantităţi mari, ceaiul din mătase de porumb poate da reacţii adverse precum iritaţiile sau mâncărimile. Acestea apar în urma reducerii cantităţii de potasiu din sânge, cauzată de pierderile de lichide.

· Gravidele trebuie să evite acest ceai, pentru că mătasea de porumb stimulează uterul şi poate produce contracţii.

· Diabeticii trebuie să cearcă avizul medicului pentru a consuma ceai de mătase de porumb, întrucât poate duce la scăderea glicemiei.

Info

Infuzia de mătase de porumb îmbunătăţeşte activitatea hepatobiliară, în caz de colecistită.