Mărarul menţine echilibrul hormonal

2 jpg jpeg

Flavonoidele conţinute de mărar împreună cu fitoestrogenii stimulează secreţia hormonală şi ajută la reglarea ciclului menstrual. De asemenea, s-a constatat că poate contribui şi la sporirea producţiei lactaţiei. Prepară o tinctură din 3 linguri de pulbere de mărar peste care adaugi 100 ml de alcool de 50 °. Las-o la macerat o săptămână şi filtreaz-o cu ajutorul unui tifon. Ia câte 1 linguriţă de tinctură dizolvată într-un pahar cu apă, înainte de fiecare masă, 21 de zile.

Remediu pentru un somn odihnitor

Mărarul este folosit pentru tratarea insomniilor datorită complexului de vitamina B, care stimulează secreţia hormonilor şi a enzimelor răspunzătoare pentru reglarea somnului, având efecte calmante asupra întregului organism. Bea în fiecare seară, înainte de culcare, o infuzie de mărar pe care dintr-o linguriţă de seminţe şi 1 cană cu apă fierbinte, pe care o strecori după 15 minute.

Pentru oase puternice

Cu un conţinut ridicat de calciu şi minerale esenţiale, componente importante pentru dezvoltarea masei osoase, mărarul poate preveni apariţia osteoporozei. De asemenea, are proprietăţi antiinflmatoare, cu benficii în inflamaţiile dureroase precum artrita. Ca tratament, poţi lua 21 de zile 1 linguriţă de pulbere de mărar, de 2 ori pe zi, care se ţine puţin sub limbă înainte de a fi înghiţită. Aceasta se obţine prin măcinarea seminţelor şi a inflorescenţelor uscate.

Menţine sănătatea cavităţii bucale

Seminţele şi frunzele de mărar sunt folosite pentru a avea o respiraţie proaspătă. În acelaşi timp, uleiurile esenţiale au efecte bactericide, antioxidante şi dezinfectante. De aceea, se recomandă consumul lor în cazul infecţiilor microbiene dezvoltate la nivelul cavităţii bucale, reuşind să reducă deteriorarea gingiilor şi a dinţilor. Ca remediu se folosesc frunzele proaspete, care se mestecă pentru câteva minute.

Rol antioxidant

Mărarul are proprietatea de a activa secreţia unor enzime cu rol de neutralizare a radicalilor liberi, protejând astfel organismul împotriva îmbătrânirii premature, în timp ce antioxidanţii conţinuţi previn apariţia cancerului. Prepară-ţi o băutură tonică dintr-un litru de vin roşu, amestecat cu 20 de linguri de mărar, pe care le laşi la macerat împreună, timp de o săptămână şi apoi filtrezi. Bea 40 de ml după fiecare masă principală. Ştiai că.. ...pentru a te putea bucura de proprietăţile mărarului proaspăt pentru mai mult timp trebuie să îl ţii în pungi de plastic în frigider şi să îl consumi în maximum 4 zile?