Maghiranul tratează indigestia

1 2 jpg jpeg

Frunzele de maghiran conţin vitamine A, E şi K, calciu, fier, uleiuri esenţiale şi acizi fenolici. Uleiurile din seminţele de maghiran stimulează secreţia de suc gastric şi salivă, îmbunătăţind astfel digestia.

De ajutor în indigestie

Greaţa, balonarea, senzaţia de preaplin sunt doar câteva dintre semnele indigestiei. Dacă te confrunţi des cu aceste simptome, bea o cană cu infuzie de maghiran. Pune 1 lingură de plantă uscată în 250 ml apă fierbinte, lasă la infuzat 5 minute, apoi filtrează. Bea câte o cană înainte de mesele principale.

Scade intensitatea durerilor

Fie că este vorba de migrene, dureri de dinţi, reumatismale sau menstruale, maghiranul are proprietăţi antiinflamatoare, analgezice şi uşor sedative. Pentru a calma durerile de dinţi, poţi masa gingia în locul afectat cu 1-2 picături ulei de maghiran. În cazul migrenelor sau al durerilor menstruale, poţi încerca ceaiul concentrat de maghiran. Fierbe 1 linguriţă de plantă uscată în 500 ml de apă până când cantitatea de lichid scade la jumătate. Îndulceşte cu miere când ceaiul s-a mai răcit.

Uşurează respiraţia

Maghiranul conţine uleiuri volatile, putând fi folosit pentru inhalaţii. Este util pentru alergiile de sezon, în timpul răcelilor sau gripelor ori pentru a combate sforăitul. Amestecă 10 picături de ulei esenţial de lavandă cu 10 picături de ulei esenţial de maghiran, pune-le într-un litru de apă fierbinte şi inspiră vaporii. Aceştia vor elibera căile respiratorii. Poţi pune şi un săculeţ cu maghiran uscat sub pernă şi astfel căile respiratorii nu se vor congestiona peste noapte, prevenind sforăitul.

Scurtează perioada răcelilor

Maghiranul poate favoriza transpiraţia. Astfel, scade febra şi sunt eliminate toxinele din organism. Bea câte 3-4 căni de ceai de maghiran, în decurs de 2 ore. Tratamentul nu trebuie urmat mai mult de 1-2 zile. În acelaşi timp, remediul relaxează musculatura şi scade intensitatea durerilor asociate cu gripa şi răceala.

Calmează sistemul nervos

Fiind din aceeaşi familie cu oregano, maghiranul conţine flavonoide, care au efect uşor sedativ. O cană de infuzie de maghiran, înainte de culcare, reduce stările de stres şi nervozitate şi asigură un somn odihnitor, fără episoade de trezire nocturne.

Tratament pentru entorse

Pentru a reduce inflamaţia încheieturilor, apelează la cataplasmele cu maghiran. Zdrobeşte o mână de frunze proaspete şi aşază-le pe zona dureroasă, câte 30 de minute, de 2-3 ori pe zi sau peste noapte, înfăşurând zona în folie alimentară. Tratamentul este la fel de eficent şi pentru durerile articulare sau cele cauzate de reumatism.

Alte beneficii ale plantei

-Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui;

-Elimină excesul de apă din organism;

-Împiedică acumularea de colesterol;

-Previne apariţia cârceilor;

-Alungă stările depresive.

Atenţie!

Ceaiul de maghiran nu este recomandat în timpul sarcinii şi al alăptării şi nici persoanelor hipertensive.