Maghiranul, planta bună la toate

1 2 jpg jpeg

În scop terapeutic, de la maghiran se utilizează părţile aeriene, care se recoltează în perioada înfloririi (iulie-septembrie). Acestea se usucă la umbră, în locuri bine aerisite.

Conţin ulei eteric, acizi (oleanoic, cafeic, rosmarinic), pectine, minerale (calciu, potasiu, sodiu, magneziu, sulf, fier, mangan, zinc, cupru) şi au acţiune carminativă (calmează durerile abdominale şi favorizează evacuarea gazelor intestinale), sedativă şi diuretică. Infuzia, decoctul şi uleiul sunt cunoscute pentru efectele lor emoliente, antiinflamatoare şi imunostimulatoare.

De ajutor în gripă şi guturai

Întrucât uşurează expectoraţia, fitoterapeuţii recomandă consumul a câte 2-3 căni de ceai de maghiran, într-un inteval de 2 ore, în stadiile incipiente ale răcelii. Acesta se obţine astfel: peste o linguriţă de pulbere de maghiran se toarnă 250 ml de apă fierbinte, se lasă la infuzat, după care se strecoară. Se bea ceaiul cât mai cald.

Pe lângă faptul că va încălzi foarte tare organismul, infuzia va da şi senzaţia de relaxare. Tratamentul trebuie urmat 3 zile şi este important ca în această perioadă să ne ferim de frig şi să ne relaxăm cât mai mult. Deoarece pe parcursul curei vom transpira foarte mult, este vitală schimbarea repetată a îmbrăcămintei.

Aduce somnul

Pentru că are efecte sedative şi calmante, maghiranul este de ajutor când nu poţi să adormi. Pune 1 linguriţă de plantă mărunţită într-un vas.

Toarnă 100 ml de apă clocotită şi acoperă pentru 30 de minute, după care strecoară şi ia câte o linguriţă la 2-3 ore. Remediul este indicat şi dacă te supără migrenele, durerile de stomac sau te confrunţi cu balonarea.

Creşte pofta de mâncare

În colici gastrointestinale şi gastrite hipoacide apelează cu încredere la ceaiul de maghiran (o linguriţă de plantă mărunţită se lasă la infuzat 15-20 de minute în 200 ml de apă clocotită). Se beau 2-3 căni pe zi. Pentru stimularea apetitului, bea câte 1 cană de ceai de maghiran cu 30 de minute înainte de masă.

Are efect calmant

Scapi de stările de nervozitate dacă urmezi un tratament cu decoct de maghiran. În 250 ml de apă rece pune 1-3 linguriţe de plantă mărunţită.

Lasă la infuzat 10 minute, după care fierbe 5-7 minute, la foc mic. Bea 1-2 căni pe zi. Leacul este recomandat şi celor care se confruntă cu flatulenţă şi colici abdominale.

Leac contra herpesului bucal

Tratamentele cu preparate pe bază de maghiran sunt indicate în combaterea herpesului bucal. Extern, se aplică de câteva ori pe zi ulei de maghiran, pe care-l poţi obţine acasă astfel: pune 2 pumni de plantă mărunţită într-o sticlă, fără a o îndesa.

Toarnă ulei de floarea-soarelui, cât să acopere planta, şi lasă amestecul la macerat 14 zile. Filtrează şi depozitează preparatul în sticle închise la culoare.

Ştiai că... ... infuzia de maghiran este un remediu uşor de folosit şi ieftin în cazul în care ai tenul uscat şi lipsit de strălucire. Spală-te pe faţă în fiecare zi cu infuzie de maghiran sau pune comprese călduţe pe ten.

INFO:Cataplasmele calde cu frunze de maghiran calmează colicile intestinale la copii.