Limba-mielului întăreşte organismul

2 jpg jpeg

Numită şi mierea-ursului, limba-mielului este o plantă căţărătoare, cu perişori aspri, frunze uşor îngroşate şi flori albastre, care pot fi folosite în salate, infuzii, decocturi şi extracte apoase.

Pentru uz medicinal se recoltează florile şi frunzele, care trebuie culese în perioada înfloritului, cu mănuşi, întrucât perişorii de pe tulpini şi frunze pot provoca dermatită de contact. Apoi, ele trebuie uscate la umbră în strat subţire. Acestea conţin alantoină, răşini, mucilagii, taninuri, săruri minerale, în special potasiu, şi au proprietăţi diuretice, depurative, emoliente, cicatrizante şi febrifuge, fiind recomandate în zeci de boli.

Este interzisă administrarea remediilor pe bază de limba-mielului în sarcină şi alăptare.

Vinul întăreşte organismul

Pentru a înlătura oboseala şi a te energiza după o zi lungă şi epuizantă, fă o cură cu vin de limba-mielului, pe care îl prepari astfel: pune 2 linguri de plantă uscată şi mărunţită în jumătate de litru de vin. Ţine amestecul la macerat 8-10 zile, agitând zilnic, apoi filtrează prin pânză deasă, având grijă ca perii să nu treacă. Depozitează lichidul în sticle închise la culoare şi bea 1 păhărel zilnic, 14 zile.

Infuzia calmează crizele de rinichi

La debutul colicii renale, bea cu înghiţituri mici o cană cu ceai de limba-mielului şi limba-boului, în cantităţi egale. Pentru a-l prepara, ai nevoie de 2 linguriţe de amestec, peste care torni 250 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat 15 minute, apoi strecoară.

În cazul în care te confrunţi cu afecţiuni stomacale, retenţie urinară, palpitaţii, stări depresive, bronşite, răguşeală ori tuse, bea 2-3 căni de infuzie de limba-mielului (2 linguriţe de plantă la 200 ml de apă clocotită, se lasă deoparte 15 minute, după care se filtrează). Ţine tratamentul până vezi că te simţi mai bine.

Decoctul accelerează vindecarea rănilor

În caz de zgârieturi sau răni, poţi face spălături locale cu decoct de limba-mielului, pe care îl obţii astfel: pune într-un vas cu 500 ml de apă 3-4 linguri de pulbere de limba-mielului şi fierbe amestecul 5 minute. Strecoară şi spală zona afectată cu lichidul obţinut. Pune apoi pe răni frunze de limba-mielului opărite şi bandajează. Repetă procedeul de 2 ori pe zi.

De ajutor în problemele gâtului

Te confrunţi cu respiraţie şuierătoare, senzaţie de strângere în zona pieptului, tuse şi mucozităţi verzi sau galbene? Dacă medicul ţi-a confirmat că ai laringită, pe lângă tratamentul recomandat de el, poţi face gargare cu infuzie de limba-mielului (2 linguriţe de plantă la 500 ml de apă fierbinte). Ameliorează simptomele bolii şi compresele aplicate pe gât tot cu ceai de limba-mielului. Repetă procedeul până vezi că te simţi mai bine.

Atenţie!

Utilizează leacurile pe bază de limba-mielului doar cu acordul medicului specialist şi doar în dozele indicate.

Uleiul, bun pentru piele şi plămâni

În uleiul de seminţe de limba-mielului se găsesc acizi graşi polinesaturaţi, care sunt de folos în hidratarea în profunzime a pielii. În plus, uleiul calmează mâncărimile de la nivelul scalpului şi poate fi administrat atât pe cale orală, cât şi aplicat direct pe piele. Pe lângă toate acestea, uleiul de limba-mielului este util şi în tratamentul poliartritei reumatoide şi a afecţiunilor pulmonare. Studii recente arată că acesta, în combinaţie cu cel de peşte, poate preveni inflamaţiile provocate de bolile pulmonare.