Licori după reţete de sute de ani

1 2 jpg jpeg

De la călugări, un remediu contra tusei

Un leac vechi, cunoscut în mănăstirile din Moldova, este siropul de muguri de pin. Este indicat pentru tuse şi pentru bolile la plămâni. Amestecă 100 g muguri cu 100 g spirt alb tare, lasă să „stea” timp de 12 ceasuri, apoi toarnă peste amestec un litru de apă clocotită.

Lasă să se odihnească 6 ore. Strecoară, iar lichidul îl amesteci cu 200 g de zahăr pisat la 100 g apă de muguri. Amesteci pe foc, pe un vas cu apă fierbinte, până ce apa se îngroaşă. Se dau bolnavilor câte 2-3 linguriţe zilnic.

Doctoria Giunei

Giuna este o tămăduitoare cunoscută în întreaga lume. Ea recomandă următorul remediu pentru o cură de curăţare a sângelului. Dizolvă sare amară în 100 ml de apă şi bea amestecul dumineaţa.

Amestecă câte 900 ml de suc de portocale şi de grep cu 200 ml suc de lămâie. Fierbe doi litri de apă şi răceşte-o. La o oră după ce ai băut leacul cu sare, bea 100 ml de suc şi 100 ml de apă răcită. Repetă la fiecare jumătate de oră, timp de trei zile.

Te-ar mai putea interesa:

- Ocolul Pământului în 11 licori vindecătoare

- Licorile bunicii pentru problemele respiratorii

- Licori care îţi aduc somnul

Vin antirăceală, din Evul Mediu

Din 10 g unguraş, 30 g fenicul şi 15 g echinacea şi vin alb poţi face un leac foarte bun pentru cei răciţi. Reţeta vinului este cunoscută din Evul Mediu. Pune trei linguri din amestecul de plante într-un litru de vin alb şi fierbe-le timp de 4-5 minute.

Strecoară şi bea amestecul cald de-a lungul unei zile, îndulcit cu miere. Copiilor li se administrează de mai multe ori pe zi, doar o linguriţă o dată. Regina care ştia leacul pentru căderea părului

Apa de rozmarin, după reţeta unei regine a Ungariei din secolele trecute, este cunoscută şi astăzi pentru proprietăţile ei de a purifica şi a tonifica.

Leacul este recomandat pentru îngrijirea tenului, contra căderii părului şi sub formă de aplicaţii la încheieturi, pentru a readuce mobilitatea. Se zice că o formulă originală, scrisă chiar de regină, ar fi păstrată la Viena. Îţi trebuie o legătură de rozmarin şi un litru de apă distilată.

Fierbe 15-20 de minute, strecoară şi toarnă apa în sticle opace. Păstrează la rece. Se spală părul de două-trei ori pe săptămână cu acest amestec, după care se clăteşte.