Lichenul de piatră, adjuvant în tuberculoză

1 2 jpg jpeg

Lichenul de piatr─â cre┼čte ├«ndeosebi pe st├óncile gola┼če din zonele alpine ┼či subalpine, fiind denumit popular ┼či mu┼čchi de piatr─â de munte. Planta are un miros foarte slab, dar c├ónd este umezit─â degaj─â un miros specific, av├ónd un gust amar. Este de ajutor ├«n perioadele de convalescen┼ú─â, ├«ntruc├ót are un efect energizant asupra organismului. Calmeaz─â tusea iritativ─â sau productiv─â, asociat─â deseori cu tuberculoza aflat─â ├«n primele stadii.

├Än medicina naturist─â se folose┼čte lichenul ├«n ├«ntregime, recoltat ├«n condi┼úii uscate ┼či cur─â┼úat de impurit─â┼úi. Stimuleaz─â digestia ┼či este folosit ca adjuvant ├«n tratarea afec┼úiunilor respiratorii. Totodat─â, planta con┼úine substan┼úe active care lupt─â ├«mpotriva bacilului Koch, care cauzeaz─â tuberculoza.

Antibioticele administrate pot afecta flora intestinal─â ┼či pot provoca anumite dezechilibre ├«n organism, dar tratamentele cu lichen de piatr─â pot fi consumate pe toat─â perioada tratamentului tuberculozei deoarece nu provoac─â reac┼úii adverse.

Fluidific─â secre┼úiile bron┼čice

Planta este un bun calmant al aparatului respirator, fiind de ajutor ├«n bron┼čit─â, inclusiv formele astmatiforme, ┼či pneumonie, amelior├ónd ┼či durerile ├«n g├ót. Cea mai folosit─â ├«n aceste afec┼úiuni dar ┼či ├«n cazul tuberculozei este pulberea. Se administreaz─â 1 linguri┼ú─â de pulbere din lichen de piatr─â, de 3-4 ori pe zi, cu 15 minute ├«nainte de mese.

Cite┼čte ┼či: Cum recuno┼čti tuberculoza

Pont

Remediile din lichenul de piatr─â stimuleaz─â pofta de m├óncare ┼či amelioreaz─â starea de grea┼ú─â.

Pulberea este cel mai r─âsp├óndit preparat al plantei ┼či mai este cunoscut─â ┼či sub denumirea de ÔÇ×f─âin─â de lichenÔÇť. Se ob┼úine prin m─âcinarea ├«n piu─â sau cu r├ó┼čni┼úa electric─â a plantei uscate. Pentru un efect sporit, se ┼úine c├óteva minute ├«n gur─â, ├«nainte de a fi ├«nghi┼úit─â cu pu┼úin─â ap─â.

Bine de ┼čtiut!

Pentru c─â poate cre┼čte u┼čor tensiunea, planta nu este indicat─â hipertensivilor. Cum se mai pot administra remediile

Macerat la rece

Se prepar─â din 3 linguri┼úe de plant─â uscat─â la 1 can─â cu ap─â. Se las─â la macerat 1 zi, apoi se bea un sfert de can─â, ├«nainte de fiecare mas─â. Lichidul are ac┼úiune expectorant─â, fiind util ┼či ├«n bron┼čite.

Tinctur─â

Se lasă la macerat 8 zile 20 de g de lichen de piatră în 100 ml de alcool de 70 de grade. Se iau câte 20 de picături, diluate în puţină apă, înainte de mesele principale.

Infuzie

Se prepară din 2 linguriţe de lichen de piatră la 1 cană cu apă clocotită. Se beau 3 ceaiuri pe zi, pe tot parcursul tratamentului pentru tuberculoză.

Decoct

Dup─â un tratament medicamentos, c├ónd flora intestinal─â este afectat─â, lichenul poate fi folosit sub form─â de decoct. Se las─â 2 linguri┼úe de plant─â la macerat peste noapte ├«n 250 ml de ap─â rece, apoi se strecoar─â. Se mai toarn─â 250 ml de ap─â rece ┼či se fierbe 5 minute la foc mic, ├«ntr-un vas acoperit cu un capac. Se las─â la infuzat 1 or─â. Se beau 2 c─âni pe zi.

Remediile cu lichen de piatr─â sunt contraindicate persoanelor care sufer─â de ulcer gastric, duodenal sau gastrit─â, pentru c─â sunt u┼čor acide.