Lemnul-dulce, o farmacie într-o plantă

1 2 jpg jpeg

Numeroase substanţe cu un potenţial mare de vindecare au fost identificate în lemnul-dulce, printre care flavonoizii şi estrogenii vegetali (fitoestrogeni). Compusul-cheie, glicirizina (care este de 50 de ori mai dulce decât zahărul), exercită numeroase beneficii asupra organismului, făcând din această rădăcină un as în tratarea multor boli.

Tratamentele pe bază de lemn-dulce pot combate infecţiile virale sau fungice, ulcerele, problemele hepatice, neplăcerile cauzate de menopauză, psoriazisul, oboseala cronică, zona zoster, tuberculoza şi artrita. Ţine sub control problemele respiratorii Rădăcina de lemn-dulce uşurează congestia şi tusea, ajutând la subţierea mucusului din căile respiratorii, grăbind eliminarea acestora. Este recomandată, de asemenea, şi pentru relaxarea spasmelor bronşice.

Compuşii din plantă calmează durerile în gât, luptă împotriva virusurilor cauzatoare de boli respiratorii, iar acidul glicirizic stopează dezvoltarea bacteriilor.

Leacurile pe bază de lemn-dulce au acţiune protectoare asupra ficatului. Proprietăţile antiinflamatoare ale plantei ajută la calmarea inflamaţiilor generate de hepatită, compuşii antioxidanţi luptând cu virusurile hepatitice. În plus, cresc fluxul de bilă şi scad nivelul colesterolului „rău“.

Fitoestrogenii din rădăcina de lemn-dulce sunt utili în alinarea simptomelor (pre)menstruale cum sunt: iritabilitatea, balonarea şi sensibilitatea mamară. De asemenea, glicirizina din compoziţie are un efect estrogenic uşor, ce ajută la redobândirea calmului, pe plan hormonal.

Studii recente au descoperit că, prin limitarea daunelor cauzate de colesterolul „rău“, lemnul-dulce poate preveni înfundarea arterelor, contribuind la funcţionarea sănătoasă a inimii. Cercetările arată că dozele moderate de lemn-dulce pot avea acest rezultat.

Acidul glicirizic găsit în rădăcina de lemn-dulce poate combate stările de nervozitate şi formele uşoare de depresie, prin îmbunătăţirea funcţiei glandelor suprarenale, responsabile de producţia hormonilor stresului (cortizolul).

Când nivelul hormonilor de stres este scăzut, poate fi vorba, de cele mai multe ori, de oboseală persistentă, melancolie, anxietate, şi se poate ajunge, în anumite cazuri, la infecţii şi boli mai grave.

Din această cauză, rădăcina de lemn-dulce este unul dintre primele remedii recomandate de către medicii naturişti, deoarece conţine şi aminoacidul numit asparagină, care este necesar în menţinerea echilibrului sistemului nervos al organismului.

Rădăcina de lemn-dulce ar trebui administrată în cure recomandate de medic, mai ales în perioade de stres, atât fizic cât şi emoţional, după o intervenţie chirurgicală sau în timpul convalescenţei.

Un alt beneficiu incontestabil al acestei rădăcini este folosirea ei în tratarea anomaliilor digestive şi a problemelor intestinale. Flavonoizii din compoziţie pot ajuta în cazul stărilor de disconfort, prin combaterea inflamaţiilor sistemului digestiv.

În plus, lemnul-dulce este indicat şi pentru vindecarea ulcerelor, deoarece reduce nivelul acidului din stomac, combate arsurile şi indigestia şi acţionează ca un laxativ uşor.

Tratamentul se poate baza pe ceaiuri făcute din lemn-dulce (1 linguriţă de plantă la o cană cu apă fierbinte), băute de 2-3 ori pe zi.

INFO: Rădăcina de lemn-dulce poate susţine imunitatea, prin creşterea nivelului de interferon, proteină responsabilă de apărarea împotriva infecţiilor virale, bacteriene şi parazitare.

Ştiai că...

...lemnul-dulce are şi acţiune antialgică şi antiinflamatoare, fiind de ajutor în ameliorarea febrei şi a durerilor de cap?