Leacuri cu efect cicatrizant

1 2 jpg jpeg

Uleiuri vegetale

Uleiul de arahide este util pentru tratarea psoriazisului. Cu el poţi să masezi zonele dureroase de pe piele. Uleiul de sunătoare ajută în caz de arsuri uşoare, fără băşici. Toacă mărunt flori de sunătoare şi pune-le într-un recipient închis la culoare. Acoperă-le cu ulei şi lasă-le la macerat 21 de zile. Când rana a făcut crustă, unge-o cu unul dintre aceste uleiuri, până când pielea se vindecă.

Spălături locale

Cu ceai de lavandă poţi face băi locale. La o cană cu apă clocotită pune o lingură de plantă uscată. Grăbeşte cicatrizarea rănilor cauzate de tăieturi. Pentru închiderea lor încearcă şi băile cu infuzii de coada-şoricelului (3 linguri de plantă la o cană cu apă), gălbenele (2 linguri de flori uscate la 250 ml de apă), isop (1-2 linguri la o cană cu apă). Sunt indicate şi decocturile de dentiţă (o lingură de plantă la 250 ml de apă) şi de iederă (200 g frunze proaspete fierte într-un litru de apă 10 minute).

Citeşte şi: Primul ajutor în cazul arsurilor la copii

Tincturi

Pentru refacerea ţesuturilor, mai ales după puseurile de acnee, fă spălături locale sau aplică pansamente cu tinctură de arnică. Tinctura de pătlagină s-a dovedit şi ea utilă şi în ştergerea urmelor lăsate de acnee. Pentru un tratament eficient, foloseşte un amestec de tincturi de pătlagină, mugur de plop, mărului lupului şi propolis, în părţi egale. Aplică zilnic, pentru o oră, o compresă făcută cu o linguriţă din acest amestec şi 5 linguri de ceai de gălbenele.

Cataplasme

Rănile şi cicatricele cauzate de o operaţie devin mai puţin vizibile dacă aplici o dată pe zi o cataplasmă cu tătăneasă şi mărul lupului, în părţi egale. O păstrezi o oră.