La ce se foloseşte rădăcina de Maca

1 2 jpg jpeg

Maca stimulează metabolismul, încetineşte procesul de îmbătrânire, stimulează puterea de concentrare, creşte fertilitatea atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei şi tratează disfuncţiile sexuale.

Maca face parte din familia legumelor şi este rudă apropiată cu cartoful, forma acesteia fiind asemănătoare. Rădăcina în sine creşte la aproximativ şase centrimetri adâncime şi are o lungime în exterior de 5 cm. Există patru tipuri diferite şi recunoscute de Maca, acestea fiind clasificate în funcţie de culoarea rădăcinii - violet închis, negru, galben închis şi roz deschis.

Maca este considerat un super-aliment datorită cantităţilor mari de vitamine, minerale, enzime şi aminoacizi esenţiali pe care-i conţine. Este foarte bogată în vitaminele din complexul B, vitaminele energiei, ceea ce face ca această legumă să fie un supliment extraordinar pentru vegetarieni şi vegani. De asemenea, rădăcina de maca este foarte bogată în minerale, în special calciu şi magneziu.

Dar cercetările recente menţionează că nutrienţii din rădăcina legumei aduc şi alte beneficii organismului: sporesc puterea de adaptare la condiţiile de stres, măresc rezistenţa la boli, menţin echilibrul hormonal şi îmbunătăţesc confortul fizic şi psihic.

Iată, pe larg, la ce se foloseşte rădăcina de maca!

La ce se foloseşte rădăcina de Maca - are puteri afrodisiace şi de stimulare a fertilităţii

Maca este folosită încă din Antichitate pentru sporirea dorinţei sexuale, a libidoului, vitalităţii, energiei şi performanţelor sexuale. De asemenenea, ea contribuie la sporirea fertilităţii prin stimularea spermatogenezei (creşte numărul de spermatozoizi) şi a ovulatiei prin acţiunea unui număr de patru alcaloizi numiţi glucozilonati.

Nu în ultimul rând, maca ameliorează până la dispariţie frigiditatea la femei şi tratează impotenţa la bărbaţi.

La ce se foloseşte rădăcina de Maca - uşurează simptomele menopauzei

Cercetătorii au constatat că, la femeile care au luat suplimente de maca, simptomele asociate cu menopauza, cât şi cu sindromul premenstrual s-au ameliorat. Această plantă diminuează bufeurile, schimbările de dispoziţie şi transpiraţiile nocturne.

La ce se foloseşte rădăcina de Maca - restabileşte echilibrul hormonal

Rădăcina de maca ajută sistemul endocrin şi favorizeaza producerea naturală de către ovare şi alte glande endocrine (suprarenale, pancreasul, tiroida) a hormonilor necesari, contribuind la obţinerea unui echilibru funcţional al organismului.

La ce se foloseşte rădăcina de Maca - energizează şi întăreşte sistemul imunitar

Maca este un adaptogen puternic, un complex de factori care ajută la refacerea echilibrului sau homeostaziei organismului. Acţionează în organism pentru a-l ajuta să se adapteze la situaţiile solicitante. De asemenea, adaptogenii întăresc sistemul imunitar şi armonizează funcţiile generale ale organismului.

Totodata, maca este folosită de secole pentru proprietăţile sale de tonic general al organismului. Studiile au arătat că alcaloizii din rădăcină exercită un efect benefic asupra glandelor suprarenale, producând astfel un plus de energie şi vitalitate. Aceste proprietăţi fac din maca un supliment ideal pentru studenţi, oameni de afaceri, scriitori, sportivi de performanţă şi pentru orice persoană care are nevoie de un plus de energie (poate înlocui cu succes cafeaua) datorită conţinutului sau bogat de aminoacizi, acizi graşi, vitamine şi minerale.

La ce se foloseşte rădăcina de Maca - reduce colesterolul

În compoziţia acestei rădăcini intră numeroase minerale, vitamine, 18 aminoacizi (inclusiv 8 din cei 9 aminoacizi esenţiali) şi steroli, cunoscuţi pentru capacitatea lor de a reduce absorbţia intestinală a colesterolului.

De asemenea, este bogată în potasiu, care acţionează că un catalizator în metabolismul proteinelor şi al carbohidraţilor şi care împreună cu sodiul reglează bătăile inimii şi contracţiile musculare. Mai mult, maca îmbunătăţeşte circulaţia sângelui în organism şi accelerează procesul de vindecare a rănilor.

La ce se foloseşte rădăcina de Maca - contraindicaţii

Rădăcina de maca nu produce efecte negative asupra organismului atunci când este consumată în dozele recomandate.

Leacul se găseşte şi în ţara noastră, în unităţile Plafar, sub formă de tablete, capsule sau pudră.