La ce este bun siropul de măceşe

În plus, măceşele sunt pline de vitamine. Pulpa de măceşe este campioană absolută la vitamina C, însă fructele mai conţin şi vitaminele B1, B2, K şi PP, proteine, acizi, celuloză, substanţe minerale, vitaminele A, E şi zaharuri. Din măceşe se pot realiza mai multe preparate cu virtuţi terapeutice: ceai, sirop, vin medicinal, suc sau dulceaţă.
Siropul de măceşe
Peste 200 grame de pulbere de pulpă de măceşe fără samburi se pun 800 ml de apă clocotită, după care se lasă la macerat timp de 12 ore. Se adaugă 500 de grame de zahăr brun, se amestecă bine la foc foarte mic (preparatul nu trebuie să clocotească!), după care se pune în borcane mici cu filet. Aceste borcane se sterilizează în cuptor (de preferinţă la 80 de grade, nu mai mult) vreme de 40 de minute, după care se lasă să se răcească gradat. Se administrează zilnic, câte 4-6 linguri, din preparatul astfel obţinut.
La ce este bun siropul de măceşe - boli de inimă
Toamna şi primăvara se face un tratament de o luna cu sirop de măceşe, din care se consumă 4-6 linguriţe pe zi, pe stomacul gol. Vitamina C, bioflavonoidele, vitaminele din complexul B conţinute de pulpă măceşelor previn ateroscleroza, ajută la adaptarea aparatului cardiovascular la condiţiile de stres, previn puseele de hipertensiune. Fiind bogate în acizi organici (pectici), măceşele reglează şi nivelul colesterolului.
La ce este bun siropul de măceşe - anemie la copii
Se administrează siropul de măceşe, câte 3-4 linguriţe pe zi, în cure de 60 de zile, urmate de alte 20 de zile de pauză. Acest sirop, cu tot cu pulpă, este foarte bogat în vitamina C şi în vitamine din complexul B, în fier şi în magneziu.
Îmbunătăţeşte poftă de mâncare, favorizează dezvoltarea normală a sistemului nervos, previne bolile infecţioase şi complicaţiile acestora. La sugari, se administrează infuzia combinată de măceşe, câte 100-200 ml pe zi, cu minimum 30 de minute înainte de alăptare.
La ce este bun siropul de măceşe - circulaţie periferică deficitară
Odată cu instalarea sezonului rece se face o cură de 60 de zile cu sirop de măceşe, din care se iau câte 3-4 linguri pe zi. Acest tratament îmbunătăţeşte circulaţia la nivelul vaselor de sânge de mici dimensiuni, precum şi circulaţia de la nivelul finei reţele de vase capilare. De asemenea, bioflavonoidele din pulpă măceşelor întăresc pereţii vaselor de sânge, fiind eficiente contra fragilităţii capilare.
La ce este bun siropul de măceşe - hemoragie menstruală
Se consumă câte 6 linguri de sirop de măceşe pe zi. Acest tratament previne crampele menstruale, are un rol de regularizare a activităţii hormonale, dar şi de compensare a pierderilor de sânge, care pot provoca anemie, vertij, slăbiciune.