La ce ajut─â c─ârbunele vegetal

1 2 jpg jpeg

Cunoscut ┼či sub numele de carbo activatus, c─ârbunele vegetal sau medicinal se ob┼úine prin arderea la temperaturi ├«nalte a lemnului sau a cojilor (tei, nuc, cire┼č, plop), ├«n medii lipsite de oxigen. Astfel, ├«n loc s─â se transforme ├«n cenu┼č─â, lemnul devine c─ârbune, av├ónd la suprafa┼úa sa o re┼úea microscopic─â de pori. Se g─âse┼čte sub form─â de comprimate, capsule sau pulbere. Amelioreaz─â simptomele toxiinfec┼úiei alimentare Crampele abdominale, grea┼úa ┼či febra pot fi cauzate de o toxiinfec┼úie alimentar─â. C─ârbunele vegetal re┼úine bacteriile din tubul digestiv ┼či astfel simptomele scad ├«n intensitate. Se iau 1-3 g de c─ârbune medicinal, la fiecare 2 ore ┼či se consult─â medicul specialist. Remediul nu se administreaz─â mai mult de 3 zile. C─ârbunele este o m─âsur─â de prim ajutor ┼či ├«n cazul otr─âvirilor cu medicamente, ciuperci otr─âvitoare sau substan┼úe toxice. Se administreaz─â 2 linguri┼úe de pulbere de c─ârbune vegetal, dizolvate ├«ntr-un pahar cu ap─â, apoi se cere ajutor medical specializat. Combate diareea

Fie c─â este produs─â din cauza problemelor biliare sau a asocierii unor alimente, diareea poate fi oprit─â prin administrarea de pulbere de c─ârbune medicinal. Se amestec─â 1 linguri┼ú─â de c─ârbune ├«n 100 ml ap─â ┼či se bea de la primele simptome. Remediul se ia de 2 ori pe zi, diminea┼úa ┼či seara, nu mai mult de 3 zile.

Deficitul de enzime digestive sau digestia lent─â duc la apari┼úia balon─ârii din cauza gazelor acumulate la nivelul c─âile digestive. Re┼úeaua de pori de pe suprafa┼úa capsulelor de c─ârbune vegetal absoarbe gazele din intestin ┼či amelioreaz─â senza┼úia de preaplin. Se iau 1-2 capsule de c─ârbune imediat dup─â mas─â sau ori de c├óte ori este nevoie.

Colita, cauzat─â de inflama┼úia mucoasei colonului, poate fi tratat─â cu pulbere de c─ârbune vegetal. Aceasta distruge flora patogen─â din intestine ┼či previne astfel crampele abdominale. Se amestec─â 1 g de pulbere de c─ârbune vegetal cu 100 ml ap─â ┼či se bea cu 30 de minute ├«nainte de mesele principale. Tratamentul dureaz─â 3 s─âpt─âm├óni, timp ├«n care sunt excluse din diet─â p├óinea alb─â, orezul, fructele proaspete ┼či uscate.

Cite┼čte ┼či: Plante ┼či alimente care te scap─â de balonare

Trateaz─â r─ânile superficiale

T─âieturile, zg├órieturile sau ├«n┼úep─âturile de insecte se vindec─â mai repede dac─â se aplic─â pe piele o past─â din c─ârbune vegetal. Dup─â ce zona a fost dezinfectat─â, se amestec─â bine c─ârbunele cu apa c├ót s─â se formeze o past─â, apoi se ├«ntinde pe piele ┼či se las─â s─â ac┼úioneze 20-30 de minute.

Se ├«ndep─ârteaz─â cu ap─â cald─â. Tratamentul se repet─â p├ón─â la vindecarea r─ânii. Remediul este recomandat ┼či celor care au varice ├«n stadiu incipient.

Pentru a ├«ndep─ârta petele de pe din┼úi este recomandat c─ârbunele medicinal. ├Änainte de periajul cu past─â de din┼úi, se presar─â pe periu┼ú─â 1-2 g de pudr─â de c─ârbune vegetal. Se periaz─â 2-3 minute, apoi se spal─â din┼úii. Procedura se repet─â 3 s─âpt─âm├óni, diminea┼úa ┼či seara.

Pulberea de cărbune medicinal se combină întotdeauna cu un pahar cu apă. Neamestecată, ea se poate depune în plămâni, provocând complicaţii.