Isopul ţine tensiunea sub control

2 jpg jpeg

Plantă erbacee rezistentă la ger şi secetă, isopul se remarcă prin florile de un violet sau roz electrizant, care trădează conţinutul bogat în flavonoide, substanţe antioxidante şi antibiotice, scad tensiunea arterială şi protejează vasele de sânge. Un alt secret al isopului este substanţa amară numită hisopină, un bun tonic, care şi ajută în caz de anemie. Infuzia scade tensiunea arterială Consumat sub formă de ceai, isopul îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, ţine sub control tensiunea arterială şi este benefic în tratamentul unor boli respiratorii ca bronşita, laringita, traheita şi astmul bronşic.

Este indicat ca, de-a lungul zilei, să se bea 2 căni de infuzie de isop preparată din 2 linguriţe de flori uscate şi 250 ml de apă clocotită. Remediul este bun şi în bolile gastrice, hepatice, renale şi reumatice, meteorism şi amenoree.

Alături de florile de isop şi seminţele acestei plante sunt utilizate în scop medicinal. Pot fi consumate ca atare de către cei care suferă de constipaţie. Efectul laxativ este asigurat dacă se ia o lingură de seminţe cu puţină apă, seara, înainte de culcare.

Din seminţele de isop se poate prepara un decoct cu care se fac spălături în caz de cistită. Alături de tratamentul recomandat de medic, se fierb 4 linguri de seminţe de isop în 2 căni de apă. După 15 minute, se lasă decoctul la răcit înainte de a-l folosi.

Tot din seminţele de isop se poate prepara un macerat la rece, indicat în inflamaţiile intestinale şi în astenie. E nevoie de 2 linguriţe de seminţe şi o cană cu apă. Se lasă maximum 8 ore la temperatura camerei, se strecoară şi se bea pe parcursul unei zile, înainte de masă.

În plus, leacul favorizează concentrarea şi acţionează ca tonic asupra psihicului. Dacă-l bei dimineaţa, pe stomacul gol, 3 săptămâni, este un remediu excelent în gastrită.

Când răceala sau gripa nu-ţi dă pace, isopul este de ajutor pentru descongestionarea mucoazei nazale şi întărirea imunităţii. Se ia o jumătate de linguriţă de pulbere, pe stomacul gol, de 3 ori pe zi, pe o perioadă de 2 săptămâni. Pentru o mai mare eficienţă, se ţine pulberea sub limbă 5-10 minute, apoi se înghite cu puţină apă. Este şi o modalitate de a sta departe de infecţii. Pentru a induce o stare de bine şi pentru persoanele cu un apetit scăzut, se recomandă folosirea pulberii în acest mod: o linguriţă de plantă se pune într-un pahar cu apă, se lasă peste noapte şi se bea cu un sfert de oră înainte de masă.

În tratamentul echimozelor, luxaţiilor, cearcănelor, rănilor, herpesului, înţepăturilor şi ulcerelor venoase, isopul este de ajutor dacă este folosit sub formă de comprese sau cataplasme.

Din 2 linguri de pulbere de isop şi puţină apă caldă, se prepară o pastă care se aplică pe locul cu probleme, timp de 3 ore. În caz de herpes, se aplică local comprese cu infuzie concentrată de isop făcută din 4 linguriţe de plantă uscată la o cană cu apă.

Sub formă de ulei esenţial, isopul acţionează ca relaxant, cicatrizant, antiseptic, bactericid, expectorant. În bronşite şi răceli, se pot amesteca 10 ml de ulei esenţial de isop cu 20 ml de ulei vegetal (de floarea-soarelui sau de măsline) cu care se fac frecţii.

Şi inhalaţiile sunt benefice. Pentru acestea, se folosesc 2 picături de ulei la un litru de apă fiartă. Se acoperă capul cu un prosop şi se inhalează aburii maximum 10 minute.

Ştiai că...

...în combinaţie cu ulei vegetal, uleiul esenţial de isop se poate aplica şi pentru un masaj tonifiant, în caz de înţepături de insecte, cicatrice inestetice, iritaţii şi răni superficiale ale pielii, prevenind apariţia unei infecţii?