Începe lupta contra răcelilor!

1 2 jpg jpeg

Num─ârul virusurilor de r─âceal─â care circul─â ├«n sezonul rece este at├ót de mare, ├«nc├ót o persoan─â poate s─â sufere chiar ┼či opt episoade de guturai. Tot ce po┼úi s─â faci acum este s─â te ├«narmezi bine cu solu┼úii din natur─â.

Cura cu echinacea, la începutul toamnei

Echinacea ac┼úioneaz─â aidoma vaccinului antigripal, cresc├ónd rezisten┼úa ├«n fa┼úa infec┼úiilor bacteriene ┼či virale. De altfel, este dovedit faptul c─â aceast─â plant─â scade riscul de apari┼úie a r─âcelii cu 60%.

Condi┼úia este s─â ├«ncepi o cur─â cu echinacea ├«n primele luni ale sezonului rece ┼či s─â o repe┼úi la intervale regulate de timp. Astfel, timp de 30 de zile, ia c├óte un comprimat cu pulbere de echinacea (de 300 mg), de c├óte trei ori pe zi.

Cura trebuie urmat─â de o pauz─â de o lun─â ┼či apoi poate fi reluat─â. Copiii cu v├órste cuprinse ├«ntre 6 ┼či 13 ani pot lua c├óte un comprimat de echinacea de 400 mg pe zi sau comprimate cu ulei de echinacea, una-dou─â capsule pe zi.

Dac─â totu┼či ai r─âcit, po┼úi lua echinacea ┼či ca tratament, scurt├ónd astfel durata bolii cu aproape dou─â zile. Este indicat s─â iei o doz─â de 250 mg de echinacea de trei ori pe zi la primele semne ale r─âcelii, dar ┼či pe parcursul bolii sau dac─â ai ├«n familie persoane bolnave.

Atenţie

În cazul în care ai diverse alergii, ia echinacea doar după consultul unui medic.

Surse de vitamina C, zilnic

Vitamina C administrat─â zilnic poate reduce la jum─âtate riscul de apari┼úie a r─âcelii ┼či a gripei, arat─â studiile. Printre plantele care stimuleaz─â imunitatea ┼či care aduc un plus de vitamina C, se num─âr─â m─âce┼čul.

Po┼úi bea zilnic o can─â cu ceai de m─âce┼če, o linguri┼ú─â de plant─â la 250 ml de ap─â clocotit─â. Arnica este o alt─â plant─â recunoscut─â pentru propriet─â┼úile ei de stimulare a imunit─â┼úii.

Aceasta se administrează sub formă de tinctură, câte 10 picături de două ori pe zi, în cure lunare de 20 de zile.

Pont

Administrată împreună cu echinacea, vitamina C poate reduce riscul de răceală cu 85%.

Aloe vera distruge virusurile

Gelul de aloe vera stimuleaz─â imunitatea datorit─â con┼úinutului crescut de polipeptide (substan┼úe imunostimulatoare), fiind eficient─â nu doar ├«mpotriva virusurilor de r─âceal─â ┼či de grip─â, dar ┼či ├«n caz de alergii, bron┼čit─â sau astm bron┼čic.

├Än plus, planta con┼úine ┼či substan┼úe antiseptice, care distrug microbii ┼či bacteriile, dar ┼či acid salicilic (aspirin─â) ┼či alte substan┼úe antiinflamatoare.

Po┼úi face c├óte dou─â-trei cure pe an cu gel de aloe vera, care s─â aib─â o durat─â de circa 10 zile. Se iau ├«ntre 60 ┼či 80 ml de gel de aloe vera pe zi, cu o jum─âtate de or─â ├«nainte de mas─â.

Precauţie Gelul de aloe vera se poate administra copiilor numai după împlinirea vârstei de 2 ani.

Uleiurile esenţiale grăbesc vindecarea

Inhala┼úiile cu uleiuri terapeutice ajut─â la cre┼čterea rezisten┼úei organismului la virusuri ┼či scurteaz─â durata unui episod de r─âceal─â sau de grip─â. Cele mai eficiente sunt cele care con┼úin jojoba, l─âm├óie ┼či arbore de ceai.

Dac─â deja ai fost expus la virusuri, pentru a pre├«nt├ómpina apari┼úia virozei respiratorii sunt recomandate uleiurile de ment─â, de rozmarin, de arbore de ceai ┼či de cimbru.

De asemenea, uleiurile de ghimbir, smirnă, santal sau tămâie stimulează fluidizarea secreţiilor nazale. O soluţie ar fi să pui câte 10 picături din aceste esenţe în cada de baie.

Preven┼úie ┼či tratament cu usturoi

Datorit─â propriet─â┼úilor antibacteriene, usturoiul nu doar previne, dar ┼či trateaz─â virozele respiratorii, distrug├ónd germenii patogeni responsabili de apari┼úia bolii.

Astfel, pentru a-┼úi ├«nt─âri sistemul imunitar ┼či pentru a u┼čura simptomele r─âcelii sau gripei, ia pe tot parcursul bolii, seara, ├«nainte de culcare, urm─âtorul amestec: patru c─â┼úei de usturoi zdrobi┼úi, cu pu┼úin─â ap─â fierbinte ┼či zeama de la o jum─âtate de l─âm├óie.

Truc

Dacă de la primele semne ale răcelii vei consuma zilnic câte un căţel de usturoi, perioada de boală va fi redusă.