Începe lupta contra răcelilor!

Numărul virusurilor de răceală care circulă în sezonul rece este atât de mare, încât o persoană poate să sufere chiar şi opt episoade de guturai. Tot ce poţi să faci acum este să te înarmezi bine cu soluţii din natură.
Cura cu echinacea, la începutul toamnei
Echinacea acţionează aidoma vaccinului antigripal, crescând rezistenţa în faţa infecţiilor bacteriene şi virale. De altfel, este dovedit faptul că această plantă scade riscul de apariţie a răcelii cu 60%.
Condiţia este să începi o cură cu echinacea în primele luni ale sezonului rece şi să o repeţi la intervale regulate de timp. Astfel, timp de 30 de zile, ia câte un comprimat cu pulbere de echinacea (de 300 mg), de câte trei ori pe zi.
Cura trebuie urmată de o pauză de o lună şi apoi poate fi reluată. Copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 13 ani pot lua câte un comprimat de echinacea de 400 mg pe zi sau comprimate cu ulei de echinacea, una-două capsule pe zi.
Dacă totuşi ai răcit, poţi lua echinacea şi ca tratament, scurtând astfel durata bolii cu aproape două zile. Este indicat să iei o doză de 250 mg de echinacea de trei ori pe zi la primele semne ale răcelii, dar şi pe parcursul bolii sau dacă ai în familie persoane bolnave.
Atenţie
În cazul în care ai diverse alergii, ia echinacea doar după consultul unui medic.
Surse de vitamina C, zilnic
Vitamina C administrată zilnic poate reduce la jumătate riscul de apariţie a răcelii şi a gripei, arată studiile. Printre plantele care stimulează imunitatea şi care aduc un plus de vitamina C, se numără măceşul.
Poţi bea zilnic o cană cu ceai de măceşe, o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită. Arnica este o altă plantă recunoscută pentru proprietăţile ei de stimulare a imunităţii.
Aceasta se administrează sub formă de tinctură, câte 10 picături de două ori pe zi, în cure lunare de 20 de zile.
Pont
Administrată împreună cu echinacea, vitamina C poate reduce riscul de răceală cu 85%.
Aloe vera distruge virusurile
Gelul de aloe vera stimulează imunitatea datorită conţinutului crescut de polipeptide (substanţe imunostimulatoare), fiind eficientă nu doar împotriva virusurilor de răceală şi de gripă, dar şi în caz de alergii, bronşită sau astm bronşic.
În plus, planta conţine şi substanţe antiseptice, care distrug microbii şi bacteriile, dar şi acid salicilic (aspirină) şi alte substanţe antiinflamatoare.
Poţi face câte două-trei cure pe an cu gel de aloe vera, care să aibă o durată de circa 10 zile. Se iau între 60 şi 80 ml de gel de aloe vera pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.
Precauţie Gelul de aloe vera se poate administra copiilor numai după împlinirea vârstei de 2 ani.
Uleiurile esenţiale grăbesc vindecarea
Inhalaţiile cu uleiuri terapeutice ajută la creşterea rezistenţei organismului la virusuri şi scurtează durata unui episod de răceală sau de gripă. Cele mai eficiente sunt cele care conţin jojoba, lămâie şi arbore de ceai.
Dacă deja ai fost expus la virusuri, pentru a preîntâmpina apariţia virozei respiratorii sunt recomandate uleiurile de mentă, de rozmarin, de arbore de ceai şi de cimbru.
De asemenea, uleiurile de ghimbir, smirnă, santal sau tămâie stimulează fluidizarea secreţiilor nazale. O soluţie ar fi să pui câte 10 picături din aceste esenţe în cada de baie.
Prevenţie şi tratament cu usturoi
Datorită proprietăţilor antibacteriene, usturoiul nu doar previne, dar şi tratează virozele respiratorii, distrugând germenii patogeni responsabili de apariţia bolii.
Astfel, pentru a-ţi întări sistemul imunitar şi pentru a uşura simptomele răcelii sau gripei, ia pe tot parcursul bolii, seara, înainte de culcare, următorul amestec: patru căţei de usturoi zdrobiţi, cu puţină apă fierbinte şi zeama de la o jumătate de lămâie.
Truc
Dacă de la primele semne ale răcelii vei consuma zilnic câte un căţel de usturoi, perioada de boală va fi redusă.