Iedera, leac pentru tuse

1 2 jpg jpeg

Terapiile cu iederă sunt benefice pentru organism datorită compoziţiei complexe a plantei care conţine numeroase substanţe bogate în principii active: betacaroten, zaharuri, saponine, extrogeni (substanţe care stimulează producerea de hormoni feminini), iod, uleiuri eterice, săruri minerale, acid cafeic. „ Iedera este un valos remediu indicat de terapeuţi pentru efectul antiseptic şi expectorant (în afecţiunile aparatului respirator), antiinflamator, depurativ, antibacterian şi antiparazitar", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Planta se foloseşte sub formă de decoct simplu şi decoct dublu (patru linguri la 1 litru de apă), de cataplasmă şi de tinctură, respectându-se dozele indicate de terapeut pentru a evita reacţiile alergice.

Calmează tusea

Pentru tusea rebelă, este de ajutor decoctul simplu de iederă. Ingredientele, două linguriţe de frunze şi de rămurele tinere de iederă, se fierb într-o cană de 250 ml cu apă, după care se strecoară. Doza zilnică este de două-trei ceaiuri, până la ameliorarea simptomelor. Datorită acţiunii antispastice şi expectorante, iedera calmează tusea şi fluidifică expectoraţia.

Tratează bronşita

Acelaşi tratament vine şi în ajutorul bolnavilor de bronşită, dacă aceştia vor bea câte trei căni de decoct de iederă pe zi şi, pentru a grăbi însănătoşirea, vor completa tratamentul cu trei ceaiuri de isop, de cimbru, de podbal sau de muguri de plop negru.

Tinctura, bună pentru reumatism

Pentru calmarea durerilor reumatice şi pentru a le reda mobilitatea, suferinţa acestor bolnavi poate fi ţinută în frâu cu ajutorul compreselor cu decocot sau cu tinctură de iederă. Decoctul se prepară din trei linguri de frunze de iederă care se fierb în 200 ml de apă, un interval de zece minute. În ceaiul obţinut se umezeşte o bucată de pânză de bumbac care se aplică pe zona dureroasă. În cazul tratamentului cu tinctură de iederă, compresa se umezeşte cu 30 de picături de tinctură care se diluează cu 20 de linguri de apă şi se păstrează pe locul dureros timp de 30 de minute. Acest remediu calmează durerea şi ajută la eliminarea inflamaţiei.

Compresele grăbesc vindecarea

Persoanele care au avut o fractură pot beneficia de efectul cataplasmelor cu frunze de iederă fierte. Pe locul accidentat se aplică zilnic câte trei cataplasme preparate dintr-un strat mai gros de frunze fierte de iederă. S-a constatat că astfel de comprese consolidează osul fracturat şi grăbesc vindecarea fracturii.