Ia-ţi porţia de energie din plante

1 2 jpg jpeg

Cunoscut sub denumirea de pătrunjel creţ, hasmaţuki, pătrunjel franţuzesc, asmăţuiul este o plantă foarte aromată, folosită sub formă de condiment. Frunzele sale adună numeroşi nutrienţi printre care vitamina C, complexul B, minerale, ulei volatil care conţine substanţe amare. Principiile active ale plantei ajută la eliminarea toxinelor din organism, purifică sângele şi previn asimilarea dulciurilor şi grăsimilor. Pentru efectul său revigorant, trebuie să mâncaţi tartine cu brânză, asezonate cu frunze de asmăţui.

Păpădia combate stresul cotidian

Frunzele plantei, dar şi rădăcinile depozitează numeroase vitamine (A, B, C, D şi E), minerale (potasiu, calciu, fosfor, fier şi sodiu), flavonoizi şi principii amare cu efect tonic, remineralizant şi detoxifiant pentru organism. Studii recente scot în evidenţă şi efectul energizant al plantei. Pentru bărbaţi, spun specialiştii, infuzia de păpădie este un leac eficient, la îndemână, care ţine în frâu stresul cotidian. Ceaiul se prepară din două linguriţe de plantă uscată şi 250 ml de apă clocotită, care se infuzează 10 minute, apoi se strecoară. Cura durează două săptămâni pe lună şi în acest interval se administrează câte trei-patru căni de ceai pe zi.

Menta, un tonic excelent Conţinutul bogat în flavonoide, în taninuri, în compuşi antibiotici, precum şi nivelul ridicat al uleiului esenţial (care conţine mentol-30-50%, mentonă - 35% şi acetat de metil -10% ) conferă mentei proprietatea unei plante tonice şi revigorante. Ceaiul înlătură oboseala şi redă optimismul. Infuzia se prepară din două linguri de plantă uscată şi 250 ml de apă fierbinte. Se beau trei căni de ceai pe zi, în zilele cu program foarte încărcat.

Micul-brebenel previne oboseala psihică

Pentru proprietăţile terapeutice, se folosesc doar frunzele acestei plante care sunt foarte rezistente la intemperii şi de aceea se pot recolta în toate anotimpurile. Micul-brebenel este un tonic pentru memorie şi stimulează puterea de concentrare. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă care se infuzează 10 minute în 300 ml de apă clocotită. Se consumă câte două căni de ceai pe zi, un interval de şapte zile pe lună.

Urzica stimulează atenţia

Frunzele de urzică, bogate mai ales în vitaminele B12 şi C, dar şi în potasiu, sunt recomandate de specialişti ca surse excelente care stimulează energia. Un studiu clinic efectuat de fitoterapeuţii europeni pe un lot de 800 de subiecţi a demonstrat că un tratament cu urzică proaspătă, urmat numai 21 de zile, revigorează memoria şi combate oboseala psihică.

Salata verde, un bun sedativ

Pentru persoanele foarte obosite, care se confruntă cu calvarul insomniilor, salata verde este un sedativ excelent. Se poate consuma seara, înainte de culcare. În timpul zilei, dacă se asezonează cu suc de lămâie, salata combate epuizarea fizică.