Gheara-mâţei ţine infecţiile la distanţă

1 2 jpg jpeg

În timp, s-a demonstrat că planta este foarte bună şi în cazul afecţiunilor colonului, conjunctivitei, astmului, artritei şi infamaţiilor ori chiar a fibroamelor şi tumorilor. Gheara-pisicii este extrasă din scoarţa sau rădăcinile unei viţe amazoniene, care se caţără pe copacii din pădurile tropicale. Prezintă 2 spini curbaţi, care au forma, la baza frunzelor, similară cu ghearele de pisică. Planta se cultivă şi în România, iar produsele se găsesc în magazinele cu plante medicinale şi pot fi administrate numai la recomandarea medicului.

Tratează sinuzita

O cantitate mică de pulbere de gheara-mâţei (2-4 g) poate ajuta la eliberarea sinusurilor, precum şi infecţiile de gât şi urechi în 48 -72 de ore, iar picăturile de ceai puse în ochi de 2-3 ori pe zi ajută în cazul conjunctivitelor. În caz de sinuzită, poţi prepara un decoct dintr-o linguriţă de rădăcina sau coaja plantei pe care o fierbi în 500 ml de apă 20-30 de minute. Lichidul rezultat îl consumi pe parcursul întregii zile.

Ameliorează durerile provocate de artrită

Un studiu efectuat de cercetătorii americani a demonstrat beneficiile plantei în cazul osteoartritei. În cadrul cercetării, 45 de pacienţi care sufereau de această afecţiune au fost monitorizate 4 săptămâni, iar cei cărora le-a fost administrată gheara-mâţei, la numai o săptămână, au simţit ameliorări ale durerilor asociate cu această boală. Cel mai bun remediu este tratamentul cu pulbere de gheara-mâţei, aceasta calmând durerile. Fiind un puternic antiinflamator, remediul cu gheara-mâţei poate ajuta la păstrarea cartilajului sănătos la încheieturile vârstnicilor.

Atenţie!

Produsele din gheara-mâţei trebuie evitate de femeile gravide, cele care încearcă să conceapă sau care alăptează. Pot provoca avort spontan. Nu sunt indicate nici persoanelor cu boli autoimune sau au suferit un transplant.

Împiedică înmulţirea celulelor tumorale

La începutul anilor ‘70, cercetătorii japonezi au descoperit dovezi că scoarţa interioară şi rădăcina conţin substanţe care inhibă dezvoltarea tumorilor la animale.

Un deceniu mai târziu, oamenii de ştiinţă germani au descoperit că gheara-pisicii are în componenţă substanţe care susţin sistemul imunitar, stimulând celulele imune care distrug virusurile, bacteriile şi alte microorganisme responsabile de apariţia bolilor. Folosită în terapiile antitumorale, gheara-mâţei previne diviziunea celulară anormală în cazul cancerului şi stimulează sistemul imunitar. Remediile cu această plantă sunt recomandate şi bolnavilor care fac chimioterapie pentru a facilita refacerea globulelor albe distruse de cancer.

Ştiai că…

…extractul de gheara-pisicii este considerat un medicament puternic în Germania şi Austria, poate la fel de eficient cum sunt antibioticele la noi, astfel că este eliberat doar cu reţetă de la medic?

Sfatul specialistului

„Ghidul plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z“ - Ovidiu Bojor

Una dintre acţiunile importante ale extractelor obţinute din această specie este stimularea sistemului imunitar. Pe lângă acţiunea imunostimulantă a fost pusă în evidenţă acţiunea antiinflamatorie şi antivirală, în special în prevenirea şi tratamentul bolilor infecţioase, în bolile reumatismale şi în unele forme tumorale. Se administrează numai la recomandarea medicului, conform prospectului.