Galbenelele, remediu cu beneficii multiple

2 2 jpg jpeg

Nepretenţioasele gălbenele cresc pe te-miri-unde, putând fi întâlnite pe marginea drumurilor şi pe lângă garduri. Adesea, gălbenelele sunt cultivate şi în scop ornamental, în grădini, unde înfloresc de la sfârşitul primăverii şi până la începutul toamnei.

Se recoltează când inflorescenţa este complet dezvoltată şi se usucă la umbră, răsfirate pe o coală de hârtie, în strat subţire. Uscate, florile se păstrează în pungi de hârtie, în spaţii întunecate şi răcoroase, dar ferite de umezeală.

Ce poate trata galbenelele

Lista afecţiunilor în care gălbenelele au un efect terapeutic remarcabil, este de-a dreptul impresionantă. Deşi sunt utilizate pentru acţiunea cicatrizantă, gălbenelele mai au şi alte virtuţi.

Folosite intern, sub formă de infuzie, gălbenelele tratează inflamaţiile gastrointestinale, gastritele hiperacide, ulcerele (gastric şi duodenal), colecistitele, dischinezia biliară sau diversele afecţiuni ale ficatului sau colonului.

În uzul extern, sub formă de tinctură sau unguent, gălbenelele sunt eficiente în tratamentul rănilor, ulceraţiilor, arsurilor, eczemelor, micozelor, abceselor, pielii crăpate, degerăturilor, hemoroizilor, varicelor, acneei, secreţiilor vaginale, entorselor şi luxaţiilor.

Cum prepari remediile din galbenele

INFUZIE. Pentru a obţine o infuzie de gălbenele pune 350 ml de apă clocotită peste 2 linguriţe de plantă uscată, acoperă şi lasă acoperit 10-15 minute. În caz de ulcer sau gastrită, se bea acest ceai călduţ, fracţionat, de 3 ori pe zi, înainte de masă.

În uzul extern, pentru curăţarea rănilor sau a eczemelor, pentru spălături vaginale sau comprese pe degerături sau ulceraţii, se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 500 ml de apă clocotită.

ALIFIE. Ca să prepari unguentul din gălbenele, ai nevoie de jumătate de kilogram de untură de porc şi 125 de grame de gălbenele uscate. Pui untura şi gălbenelele într-o tigaie şi prăjeşti, la foc mic. Când se formează spumă, opreşti focul şi laşi compoziţia să se răcească timp de 24 de ore.

A doua zi, reîncălzeşti acest amestec până când se lichefiază, apoi îl strecori printr-o bucată de tifon într-un borcan de sticlă, steril. Borcanul se păstrează închis ermetic, la rece. Această alifie se aplică pe zonele afectate (entorse, degerături, hemoroizi), în strat subţire.

TINCTURĂ. Pune într-o sticlă de un litru cam 30 de grame de flori de gălbenele proaspăt culese şi toarnă peste ele 100 ml de alcool de 70 de grade. Florile trebuie să fie complet acoperite de alcool.

Pune sticla la soare sau lângă o sursă de căldură şi uită de ea vreme de 2 săptămâni, timp în care se va produce macerarea. Tinctura se foloseşte pentru reglarea ciclului menstrual, administrându-se de 3 ori pe zi câte 30 de picături diluate într-o ceşcuţă cu apă.

Galbenelele sunt ideale pentru pielea uscată

Crema de gălbenele este miraculoasă ca şi preparat cosmetic, pentru persoanele cu tenul uscat. Pune într-un vas, la foc mic, 7 linguri de unt nesărat, până devine lichid. Adaugă 3 linguri de gălbenele proaspăt culese şi tocate mărunt, o linguriţă de miere şi 1 de ceară de albine.

Ţine pe foc şi amestecă încontinuu, până ce mierea şi ceara se topesc complet. Când compoziţia s-a mai răcorit, strecoar-o şi păstreaz-o într-un borcan închis ermetic, la rece.