G─âlbenelele, plant─â de leac ├«n bolile femeie┼čti

1 2 jpg jpeg

Solu┼úie ├«n caz de leucoree G─âlbenelele sunt un remediu pe care po┼úi conta c├ónd vine vorba de bolile femeie┼čti. Planta este folosit─â pentru sp─âl─âturile locale: se face o infuzie cu ajutorul a 10 g de flori la 100 ml de ap─â clocotit─â (se las─â la infuzat jum─âtate de or─â).

G─âlbenelele au o ac┼úiune antiinflamatoare ┼či calmant─â, fiind de mare ajutor ┼či ├«n tratarea unor afec┼úiuni genitale, precum leucoreea, tricomonaza ┼či candidoza. Pentru o bun─â igien─â local─â, precum ┼či ├«n caz de secre┼úii vaginale anormale, se poate folosi ┼či infuzia de pelin, plant─â cu efect antiseptic, ob┼úinut─â din 2 linguri┼úe de plant─â la 200 ml de ap─â fiart─â.

Datorit─â propriet─â┼úilor calmante ┼či, ├«n acela┼či timp, dezinfectante, infuzia de coada-┼čoricelului este benefic─â ├«n men┼úinerea unei bune igiene intime. Infuzia se ob┼úine din 3 linguri de plant─â la 500 ml de ap─â clocotit─â.

B─âile de ┼čezut ┼či sp─âl─âturile cu astfel de infuzie ajut─â ┼či la tratarea secre┼úiilor vaginale, a anexitelor ┼či, datorit─â ac┼úiunii calmante la nivelul mucoasei anorectale, sunt recomandate ┼či ├«n tratarea hemoroizilor. De asemenea, sp─âl─âturile intravaginale cu infuzie de coada-┼čoricelului sunt indicate ┼či pentru r─ânile pe col.

Mai poţi citi:

- Ai arsuri la stomac? Bea ceai de g─âlbenele!

- G─âlbenelele vindec─â mu┼čc─âturile de insecte

- G─âlbenelele v─â scap─â de negi

Datorită acţiunii emoilente, infuzia de salvie poate fi întrebuinţată cu succes de femeile aflate la menopauză, care se confruntă cu vaginita atrofică (uscăciunea mucoasei vaginale), survenită din cauza deficitului de estrogen, specific acestei perioade.

Infuzia de salvie se ob┼úine din 5 g de frunze la 100 ml de ap─â clocotit─â. Tot ├«n usc─âciunea vaginal─â mai sunt recomandate ┼či infuziile de sun─âtoare ┼či urzic─â (20 g de plant─â la 200 ml de ap─â fierbinte).

Componentele mu┼če┼úelului (precum uleiul eteric) au o ac┼úiune antibiotic─â, ce ajut─â la prevenirea ├«nmul┼úirii bacteriilor, motiv pentru care aceast─â plant─â este recomandat─â ├«n igiena genital─â. Pentru b─âi ┼či sp─âl─âturi, se prepar─â o infuzie din 2 linguri┼úe de flori la 200 ml de ap─â fiart─â.

Ovulele din tinctur─â de propolis ┼či argil─â sunt un produs natural excelent ├«n cazul infec┼úiilor vaginale. Acestea se introduc ├«n vagin seara, ├«nainte de culcare, ┼či se las─â s─â ac┼úioneze pe tot parcursul nop┼úii. Efect benefic are ┼či ceaiul de pelin (o linguri┼ú─â de pelin uscat la 300 ml de ap─â clocotit─â) la care se adaug─â o lingur─â de bicarbonat de sodiu la un litru de infuzie. Cu aceste amestec se fac sp─âl─âturi zilnice timp de dou─â s─âpt─âm├óni.

O solu┼úie care ajut─â la echilibrarea acidit─â┼úii din zona vaginal─â este ┼či iaurtul natural. Aplic─â o crem─â pe care o prepari din 2 linguri de iaurt, 2 pic─âturi de ulei esen┼úial de lavand─â ┼či 2 ce┼čcu┼úe de ap─â cald─â. Se fac sp─âl─âturi vaginale o dat─â pe zi cu acest amestec.