Efectele terapeutice ale ceaiurilor din fructe de pădure

1 2 jpg jpeg

Adevăratele ceaiuri sunt rezultatul unei combinaţii între fructele şi frunzele arbuştilor fructiferi.

Iată, aşadar, ce poţi afecţiuni poţi trata sau ameliora cu ajutorul ceaiurilor din fructe de pădure!

Ceaiul de afine

Ceaiul se pre­­pară din două linguriţe de frunze şi fructe de afin, opărite cu o cană de apă şi lăsate un sfert de oră la in­fuzat. Cu cât sunt mai bine mărunţite frunzele de afin, cu atât extracţia va fi mai bună, iar efectul tera­peutic al ceaiului va fi mai pu­ternic.

Diabet - se beau câte 2-3 căni de ceai de afine zilnic, pe o perioadă cât mai lungă de timp. Acest tratament ajută la stabilizarea valorilor glicemiei - un factor de maximă importanţă la diabetici şi în special în cazul celor dependenţi de insulină.

În plus, cura cu ceai de afine previne bolile de inimă, adică cele mai periculoase complicaţii în cazul diabetului.

Gută - se bea zilnic câte 1 litru de ceai de afine, timp de 30 de zile. prin efectul său antiinflamator, cura cu ceai de afine ajută la rărirea, până la eliminare, a cri­zelor de gută, la redobândirea aspectului normal şi a mobilităţii articulaţiilor afectate.

Viroze - principiile active ale plante întăresc membrana celulară şi previn astfel eventualele viroze prin îmbunătăţirea sistemului imunitar în faţa agresiunilor virale. Ceaiul se va consuma atunci când simţim că ne prinde răceala şi cât se poate de fierbinte.

Ceaiul de zmeură

Iată câteva dintre efectele terapeutice ale infuziei de zmeură:

Circulaţie deficitară, stări de depresie sau astenie - ceaiul fierbinte de zmeură poate face adevărate minuni. Aroma plăcută a ceaiului are un efect tonic rapid, iar principiile active ale frunzelor ajută la dinamizarea circulaţiei şi nor­malizează activitatea sistemului nervos. Ceaiul se va consuma mai ales după-amiaza şi seara, atunci când avem cea mai mare nevoie de efectul său relaxant şi tonic.

Arsuri gastrice, ulcer - se bea ceaiul de zmeură ca atare, neîndulcit cu zahăr sau miere. Se pot adăuga câteva linguriţe de lapte. Se consumă 1-2 căni pe zi, administrarea acestui ceai fiind recomandată mai ales în perioada de toamnă şi primăvara, când gastritele debutează sau recidivează. Ceaiul de frunze şi fructe de zmeură are efecte cica­trizante şi antiacide foarte bune.

Stări de greaţă, dureri, hemoragie - o cană de ceai de zmeură băut zilnic este un remediu excelent în timpul gravidităţii. Previne stările de greaţă, hemoragiile, reduce durerile şi ar ajuta, se pare, la păstrarea sarcinii.

În schimb, fructele proaspete vor fi consumate în cantitate moderată, nu mai mult de 100 de grame pe zi, deoarece în vechime erau folosite în mari cantităţi pentru a uşura naşterea, având efecte tonice uterine.

Ceaiul de mure

Iată câteva dintre efectele sale:

Tulburări digestive - se face o cură cu ceai de mure, timp de 15-30 de zile, ceaiul fiind consumat cu miere şi puţin suc de lămâie. Acest ceai acrişor, cu aromă discretă, pune în mişcare digestia, previne apariţia indigestiilor şi balonărilor.

Ciclu menstrual neregulat, dureros sau cu hemoragie abundentă - ceaiul de frunze şi fructe de mur face minuni şi în această categorie de afecţiuni. Astfel, s-a constatat că tulburările de ciclu menstrual au fost stabilizate în câteva săptămâni cu 3-4 căni de ceai de mur băute zilnic.

Femeile care suferă de constipaţie nu vor consuma ceaiul, ci pulbe­rea de fructe şi frunze uscate, obţinută cu ajutorul râş­niţei electrice de cafea - câte 4 linguriţe zilnic. Tratamentul este valabil ca adjuvant şi în he­moragiile abundente.

Diaree - se tratează rapid cu ceaiul obţinut din frunzele şi fructele murului. Acesta conţine mari cantităţi de taninuri, care inactivează bacteriile şi anu­miţi viruşi din intestin, ajută la cicatrizarea pereţilor intestinali lezaţi de eventualele infecţii. Se consumă 2-4 căni de ceai de mure pe zi, până la vindecarea completă.