Descoperă beneficiile arborelui de tuia

1 2 jpg jpeg

În frunzele ei şi în muguri se găsesc uleiuri volatile cu proprietăţi terapeutice extraordinare. Totuşi, tuia este parţial toxică, din cauza tuionei, o substanţă care îi dă şi mirosul. Înainte de a o administra pe cale internă, e bine să consulţi medicul.

Calmează durerile reumatismale

Compresele cu macerat de tuia, aplicate o dată la două zile, scad durerile produse de gută sau de artrită. Maceratul se prepară din 200 g de frunze verzi mărunţite şi un litru de ţuică. Se lasă 10 zile la macerat. Util este şi masajul de două ori pe zi cu unguent de tuia.

Leac contra negilor

Aplică dimineaţa şi seara macerat de tuia pe suprafaţa negilor. O altă variantă este să îmbibi un tampon cu macerat şi să-l aşezi pe locul afectat, acoperind cu un plasture. Îl menţii timp de o zi, apoi repeţi procedura timp de două săptămâni.

De ajutor în bolile femeieşti

Fibroamele, nodulii mamari şi chisturile ovariene pot fi tratate cu preparate din tuia. O dată la două zile aplică pe zona afectată o compresă cu macerat şi ţine-o două ore. În caz de dismenoree (menstruaţie dureroasă), alege infuzia preparată dintr-o cană de apă fierbinte şi o linguriţă de plantă uscată. Din ea vei bea câte o cană de ceai de trei ori pe zi.

Citeşte şi:

- 7 beneficii ale ceaiului verde

- Indigestie? Iată cinci ceaiuri care te ajută!

- 5 ceaiuri care au puteri vindecătoare

Te scapă de pietrele la rinichi

Tuia are şi capacitatea de a elimina pietrele formate la rinichi, dar numai pe cele de dimensiuni mici. Pentru a obţine acest efect, prepară o infuzie din muguri de tuia, din care vei bea câte trei căni pe zi. Ca să obţii cantitatea necesară pe zi, vei avea nevoie de 20 de grame de muguri şi de un litru de apă.

Stimulează creşterea părului

Extractul de mlădiţe de tuia este un remediu uşor de folosit şi ieftin, care îţi este la îndemână atunci când vrei să stopezi căderea părului. Câte 30-40 de picături luate cu puţină apă de trei ori pe zi sunt eficiente pentru regenerarea podoabei capilare. Remediul influenţează şi coagularea sângelui, eliminând astfel simptomele stărilor hemoragice.

Cu tuia respiri mai uşor

Tuia decongestionează plămânii şi căile respiratorii, fiind eficace în tratarea tusei, a bronşitelor şi a răcelilor. Uleiul esenţial omoară microbii, iar picăturile de extract de mlădiţe uşurează respiraţia. Indicate sunt câte 30 de picături de trei ori pe zi.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Dr. Alexandru Costescu medic specialist medicină de familie fitoterapie, homeopatie, acupunctură

De la tuia sunt utilizate în scop medicinal frunzele şi ramurile tinere sub formă de tinctură, creme şi de infuzii. Are proprietăţi expectorante, antitumorale, antireumatismale şi antivirale.

Afecţiunile în care este benefică sunt bronşita, tuberculoza, hemoragiile gastrointestinale, fibroamele uterine şi fibro-adenoamele mamare. Tinctura se foloseşte şi extern, pentru tratarea papiloamelor şi verucilor (negi).