De ce sfecla roşie este un aliment minune

Substanţa din sfeclă care se face vinovată de proprietăţile vindecătoare se numeşte betalaina, despre care se ştie că este foarte sensibilă la coacere. De aceea, cea mai bună metodă este ca sfecla să se fiarbă în coajă, nu foarte mult, până se înmoaie.
Din ea se prepară salata de sfeclă, deosebit de importantă pentru sănătatea omului. Sfecla se combină cu hrean, sare, ulei şi oţet după gust. Se poate pune şi puţină miere şi se păstrează în borcane la frigider timp de maximum 2 săptămâni. Este un remediu naturist de excepţie pentru răceli, bronşite, afecţiuni reno-urinare, ajută la digestie când mâncarea este grea.
Despre sucul de sfeclă terapeutul naturist, Rudolf Breuss, a scris că este unul dintre cele mai puternice în lupta cu: curăţarea sângelui, detoxifierea ficatului şi blocarea dezvoltării de tumori.
Iată ce afecţiuni poţi trata şi ţine sub control cu ajutorul tratamentelor cu sfeclă roşie!
Cancer
Sucul de sfeclă, la fel ca şi sfecla crudă, consumată în salate, sunt printre cele mai bune alimente pentru prevenirea bolii canceroase. Vitaminele (C, A, B1, B2), fibrele insolubile, flavonoidele conţinute de această leguminoasă sunt tot atâtea remedii antitumorale, efectele lor benefice fiind resimţite mai ales atunci când sunt administrate pe termen lung şi din surse naturale.
Hipertensiune
Valorile crescute ale tensiunii arteriale, dar şi tensiunea arterială oscilantă, sunt domeniile în care se obţin cele mai rapide şi spectaculoase efecte terapeutice cu sucul de sfeclă roşie. O jumătate de pahar din această licoare, obţinută cu storcătorul electric centrifugal, duce la o scădere cu până la 20% şi la o stabilizare a valorilor tensiunii arteriale, efecte observabile, la doar 30-60 de minute după ingerare.
Acest lucru a fost demonstrat prin intermediul studiilor făcute pe pacienţi umani, la mai multe spitale universitare din lume. Ca urmare, în 2010, Societatea Americană de Cardiologie a introdus consumul regulat al sfeclei roşii printre recomandările sale pentru prevenirea şi tratarea hipertensiunii arteriale.
Afecţiunile vaselor de sânge
Pigmenţii care dau culoarea specifică sfeclei roşii au, între altele, un efect extraordinar pentru menţinerea sănătăţii şi a elasticităţii vaselor de sânge, în special a venelor. Ca atare, persoanelor predispuse genetic (care au avut antecedente în familie) spre varice le este recomandat consumul regulat de sfeclă roşie, care previne pierderea elasticităţii vaselor de sânge şi formarea dilataţiilor şi stazelor venoase. Persoanele care deja au varice în formare trebuie să ţină cure serioase cu sfeclă roşie, pentru a preveni extinderea acestora.
Sucul proaspăt, precum şi salata de sfeclă roşie crudă este recomandată şi celor care au mâinile şi picioarele mai tot timpul reci, datorită circulaţiei periferice deficitare. Aceasta, deoarece principiile active din această legumă dilată vasele de sânge de la extremităţile corpului şi stimulează inima să pompeze cu mai multă putere sângele.
Anemie
Deşi conţine cantităţi destul de reduse de fier, sfecla roşie este unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva anemiei, datorită conţinutului de vitamina C, magneziu, mangan şi vitamina B6, care sunt esenţiale pentru asimilarea acestui oligoelement, dar şi pentru producţia de globule roşii. Totodată, această rădăcinoasă conţine substanţe care stimulează hematopoieza, adica procesul de formare a globulelor roşii (hematiilor).
Drept urmare, contra anemiei se recomandă o cură de o lună, cu sfeclă, din care se consumă câte 150 de grame, o dată la două-trei zile. Pentru o mai mare eficienţă în tratarea anemiei, se introduc în dietă şi alte alimente bogate în fier, cum ar fi gălbenuşul de ou, polenul de albine, alga calcaroasă sau drojdia de bere.
Boli digestive
Sucul proaspăt de sfeclă roşie este unul din cele mai bune remedii contra arsurilor gastrice, a refluxului gastro-esofagian sau a ulcerului. Acest suc este puternic alcalin, tamponând aciditatea excesivă din stomac.
Cele mai bune rezultate se obţin combinând 100 ml de suc de sfeclă roşie, cu 100 ml de suc de cartofi cruzi şi 500 ml de suc de morcov. Rezultă o licoare cu un gust nu tocmai plăcut, dar extraordinară pentru prevenirea şi calmarea durerilor sau arsurilor gastrice produse de hiperaciditate.
De asemenea, salata de sfeclă roşie curăţă sistematic tubul digestiv, fiind un factor activ contra constipaţiei şi a sindromului colonului iritabil, dar şi pentru prevenirea cancerului de colon şi de rect.