De ce să bei mai des ceai de lavandă

2 2 jpg jpeg

Lavanda este folosită atât sub formă de ceai, cât şi ca ulei esenţial pentru îngrijirea pielii şi părului, ca sare de baie cu esenţă de lavandă pentru efectul reconfortant şi ca tinctură.

Are efect calmant

Dacă eşti uşor agitat şi nu poţi să dormi, ai putea bea, înainte de culcare, un ceai de lavandă (din flori proaspete sau uscate). Este cunoscut pentru proprietăţile sale cu efect de calmare. De asemenea, uşurează durerile de cap, combate anxietatea, calmează durerile de dinţi. Lavanda are rolul de a linişti sistemul nervos şi de a îl încetini pe cel cardiocascular, astfel încât să elibereze constricţia (strângerea) vaselor de sânge care pun presiune pe zona capului.

Cum îl prepari: 2 linguriţe de flori de lavandă la 4 căni de apă. Adaugă florile în apa fiartă şi lasă-le să stea 15 minute. Strecoară şi bea-l într-un loc liniştit până trece durerea. Vara ai putea să îl bei rece.

Îţi asigură un somn odihnitor

Unii fitoterapeuţi afirmă că are proprietăţi sedative, ajutându-te să dormi. Insomniile cronice necesită consultul medicului şi nu se tratează aşa. Bea înainte de culcare o cană cu ceai de lavandă pentru un somn odihnitor.

Te scapă de nervozitate

Un studiu publicat în anul 2016 în Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research a demonstrat că inhalarea regulată de ulei de lavandă a ajutat 140 de femei să-şi amelioreze stările provocate de anxietate, prevenind şi stresul. De altfel, s-au observat rezultate pozitive şi în privinţa depresiei postnatale. Celor care au participat la studiu li s-a cerut să inhaleze 3 picături de ulei de lavandă la fiecare 8 ore, pe o perioadă de o lună.

Îţi menţine inima sănătoasă

Stresul are un efect negativ şi asupra inimii, afectând în special, presiunea arterială. Şi pentru că lavanda are proprietăţi de calmare a nervilor va ajuta ca stresul să nu creeze probleme aparatului cardiovascular. Această plantă scade nivelul tensiunii arteriale şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui. Dacă iei medicaţie pentru tensiune, cere întâi sfatul specialistului dacă vrei să foloseşti lavanda ca remediu în această problemă.

Alungă balonarea

Dacă ai probleme cu gazele intestinale şi te umfli, ţi-e greaţă, ceaiul de lavandă te poate ajuta să elimi acest disconfort. Polifenolii din lavandă previn dezvoltarea bacteriilor din intestin şi astfel nu se vor mai crea gaze.

Ştiai că apa şi ceaiul de lavandă hidratează pielea. Fă ceaiul (o cantitate generoasă de flori de lavandă) şi lasă-l să se răcească, apoi varsă-l într-o sticlă cu pulverizator. Spală-te pe faţă cu el. După aceea, stropeşte-te cu apă de lavandă (găseşti în magazinele naturiste).

De asemenea, lavanda este un remediu natural contra pierderii părului.

Dacă ai în casă ţânţari sau alte insecte, tot lavanda te poate ajuta.

Efecte adverse şi contraindicaţii

Dacă te ştii cu alergie la acest remediu discută întâi cu medicul alergolog dacă vrei să îl consumi. Şi femeile însărcinate şi cele care alăptează trebuie să întrebe medicul. Uleiul de lavandă nu se foloseşte intern, fiind extrem de concentrat şi poate fi toxic.