De ce este leandrul toxic. Alte 5 plante frumoase, dar periculoase

1 2 jpg jpeg

Frumuseţea poate fi uneori otrăvitoare şi extrem de periculoasă. Aşa se întâmplă şi în cazul leandrului, dar şi a altor plante foarte spectaculoase, care ascund substanţe foarte toxice pentru organism.

Leandrul este o plantă frumoasă, delicată, parfumată şi relativ uşor de întreţinut. Arbust mediteraneean, leandrul are flori albe, roz, portocalii, roşii sau chiar galbene. Adoră căldura şi umezeala şi trebuie ţinută la lumină şi căldură. În funcţie de unde este ţinut, leandrul se îngrijeşte puţin diferit. Ţinut afară se va uda mai des, dar ţinut în exterior, se udă mai rar şi nu atât de mult.

Cu toate acestea, leandrul este foarte toxic, chiar şi în cantităţi mici. Pentru cei care intră în contact direct cu seva plantei, trebuie să ştie că au nevoie să îndepărteze imediat seva. Pentru copii sau animalele mici o singură frunză de leandru poate fi fatală, aşadar mare grijă.

De ce este leandrul toxic – conţine substanţe cardiotoxice şi neurotoxice şi poate provoca avorturi spontane

Chiar dacă leandrul face parte din categoria plantelor medicinale, este cunoscut ca fiind extrem de toxic. Acest lucru se datorează glicozidelor care au efect cardiotoxic, deci poate duce la aritmii sau alte probleme cardiace, dar are şi efecte neurotoxice, deci influenţează negativ activitatea cerebrală.

Absolut toată planta este otrăvitoare, iar cei care se ating de sevă se pot irita destul de grav. Ceea ce este interesant este faptul că toxinele acestei plante nu dispar nici dacă lemnul de leandru este ars. Aşadar, nu ardeţi planta în preajma copiilor sau animalelor.

Omagul este o altă plantă otrăvitoare, se cunoaşte de secole faptul că în războaie, vârfurile săgeţilor erau îmbibate în otravă de omag. Ingerarea accidentală poate duce la deces, acaeasta conţine neurotoxine şi cardiotoxine care pot vătăma organismul în doar jumătate de oră.

De ce este leandrul toxic – trompeta îngerilor, pe cât de frumoasă, pe atât de periculoasă

Trompeta îngerului este o altă plantă fatală pentru organismul uman. Sunt superbe, atârnă ca nişte trompete gata de concert, dar ingerate pot aduce moartea. Toate componentele plantei conţin alcaloizi scopolamini tropani şi astropină în cantităţi mari.

Dieffenbachia este una dintre cele mai periculoase plante, chiar şi o mică bucată poate da dureri grave la nivel bucal. Absolut toate părţile plantei sunt periculoase, şi dau o senzaţie de imobilitate a gâtului, limbii şi gurii cu dureri. Inflamarea din cauza plantei este destul de gravă, deoarece poate provoca decesul.

Un copac extrem de otrăvitor este şi cerbera oddolam, ai cărui seminţe conţin substanţa denumită cerberin, care cauzează bătăi neregulate ale inimii, apoi decesul. Este frumoasă, dar prea periculoasă, chiar şi pentru animalele mai mari, precum bivolii. De asemenea, mai este denumit şi “copacul sinuciderilor”.

Despre ricin, ca şi despre leandru se cunoaşte din vremuri îndepărtate că se folosea pentru avorturi. Seminţele de ricin sunt letale luate în doze de 4-8 seminţe. Ingerarea lor duce la moarte în 3-5 zile dacă nu se tratează, iar ca stări apar dureri abdominale, diaree cu sânge, senzaţii de arsură în gură şi gât.