Curiozităţi despre ceaiul de muşeţel

1 2 jpg jpeg

Muşeţelul este o plantă mult adorată din cele mai vechi timpuri. Egiptenii erau mari consumatori de ceai de muşeţel, datorită puterii sale împotriva febrelor în cazurile de malarie. În plus, muşeţelul mai este numit şi medicul plantelor, căci cei care au grădini frumoase ştiu că dacă o plantă se îmbolnăveşte, în nouă din zece cazuri, muşeţelul vindecă.

Aşadar, grădinile prospere sunt cele în care este răspândit peste tot muşeţel. Această plantă umilă, foarte benefică organismului uman încă de la naştere (este printre primele ceaiuri date bebeluşilor), are efecte uimitoare, deci iată curiozităţi despre ceaiul de muşeţel.

Principalele efecte ale ceaiului de muşeţel sunt antiinflamatorii, antiseptică, antispastică, dovedindu-se a avea şi efecte hipnotice, inducând un somn liniştit. În plus, s-a demonstrat recent şi acţiunea antistafilococică.

Curiozităţi despre ceaiul de muşeţel – ceaiul de muşeţel este recomandat radiologilor, datorită efectelor sale protectoare împotriva iradierilor

Ceaiul de muşeţel s-a dovedit a fi mare protector în reacţiile interne sau externe produse de iradieri, de aceea se recomandă radiologilor, dar şi bolnavilor care recurg la cobaltoterapie (1 litru de ceai de muşeţel zilnic).

Ceaiul de muşeţel face minuni în afecţiunile stomacului, precum arsuri gastrice şi deranjamente la stomac. Dar are proprietăţi deosebite, folosit extern, în bolile microbiene ale pielii, cavităţii bucale şi gingiilor. Se asemenea, este un solvent bun pentru calculii biliari şi tratează afecţiunile digestive, deoarece are proprietăţi de calmare, dar şi acţiune antiseptică, antiinflamatorie şi antispasmodică.

Este printre primele ceaiuri care se dau bebeluşilor, fiind excelent pentru crampele intestinale şi colici. Viermii la copii se tratează cu ceai de muşeţel. Se dă fără probleme bebeluşilor în cazuri de diaree sau constipaţie.

Curiozităţi despre ceaiul de muşeţel – un ceai excelent pentru crizele de isterie, tensiuni nervoase, insomnii şi coşmaruri

Femeile ar trebui să se bucure de acest aromat ceai de fiecare dată când au dureri menstruale de nesuportat. De altfel, în perioadele grele din viaţă, ceaiul de muşeţel este cel mai recomandat pentru afecţiunile nervoase şi isterice. Ceaiul de muşeţel se numără printre ceaiurile ce liniştesc sufletul. În plus, în perioadele de insomnie sau somnuri însoţite de coşmaruri, o cană de ceai de muşeţel seara face minuni.

Foarte important când prepari ceai de muşeţel. Principiile sale active, ulei volatil, acid anthemic, acid tannic şi o glicosidă, se pot disipa prin fierbere, de aceea ceaiul de muşeţel se prepară într-un vas acoperit pentru a nu lăsa să iasă aburii, căci valoarea medicinală a muşeţelului scade drastic cu cea mai mică evaporare.

Curiozităţi despre ceaiul de muşeţel – florile de muşeţel au de 120 de ori mai mare putere antiseptică decât apa de mare

Ceaiul de muşeţel se mai foloseşte cu mare succes în cazurile de nevralgii sau umflături faciale cauzate de abcese. Puterile antiseptice ale florilor de muşeţel sunt de 120 de ori mai mare decât ale apei de mare.

În caz de tăieturi, arsuri sau opăreală o infuzie caldă de muşeţel face minuni. Se lasă la fiert în apă 3-4 linguri de muşeţel timp de 20 de minute, se răceşte şi se scufundă zona afectată. Mai mult, ceaiul de muşeţel poate linişti agitaţia internă, neliniştea, migrenele, nevralgiile.