Cum urmezi un tratament cu muşeţel

1 2 jpg jpeg

Infuzia, în apa de baie

Infuzia sau ceaiul de muşeţel este un leac pe care mulţi dintre noi l-am încercat în copilărie atunci când aveam tulburări digestive, de somn sau intoxicaţii alimentare.

Reţeta clasică în astfel de situaţii este de o lingură de flori la o cană cu apă fierbinte, din care este bine să bei 2-3 căni pe zi până la dispariţia simptomelor.

Ştiai însă că infuzia de flori de muşeţel poate fi folosită şi extern în băi locale ori generale sau sub formă de comprese? Băile locale cu infuzie de muşeţel sunt recomandate persoanelor care au leziuni vasculare acute sau cronice.

Se pun aproximativ 50 g de flori, tulpină şi frunze într-un tifon, care se lasă la infuzat timp de 15 minute într-un vas acoperit, cu 4-5 litri de apă fierbinte.

Temperatura apei de baie trebuie să fie de maximum 40 de grade Celsius.

sunt indicate atunci când nu poţi dormi sau ai stare de agitaţie, dar şi atunci când ai o infecţie sau o inflamaţie a pielii.

Băile sunt un remediu foarte eficient, deoarece substanţele active din muşeţel ajung prin piele foarte repede în circuitul sangvin.

Poţi pune decoct concentrat (30-50 g la un litru de apă) direct în apa de baie sau poţi fierbe planta mărunţită în­tr-un tifon în 5 litri de apă timp de 5 minute.

Tifonul cu tot cu apă se varsă în cada de baie. Este nevoie de 5 litri de decoct la o cadă obişnuită de baie.

Înainte de baia terapeutică este recomandat să faci un duş, pentru a îndepărta sebumul şi depunerile de la nivelul pielii, care astupă porii.

, preparată din 3 linguri de flori la 250 ml de apă, sunt recomandate tot în leziunile vasculare sau cronice.

Ca şi băile, cataplasmele sunt foarte eficiente, deoarece permit substanţelor active din plantele terapeutice să „meargă“ direct la locul afectat.

Compresele se pun cât sunt fierbinţi, dar suportabile, şi se schimbă ori de câte ori se răcesc puţin, pentru a menţine o temperatură cât de cât constantă.

Poţi înfăşura compresa cu un tifon ori cu hârtie cerată, în ideea de a păstra temperatura.

(3 lin­guri de flori la o cană cu apă) este recomandată de specialişti persoanelor care au gingivită.

Infuzia se ţine în gură timp de câteva minute. Se repetă de 4-5 ori pe zi. Dacă ai un abces dentar, procedura se repetă la fiecare oră.

Uleiul de muşeţel, un bun calmant

Mai puţin cunoscut ca infuzia, uleiul de muşeţel este un remediu foarte bun, folosit mai ales în băi sau în masaj.

Cum îl prepari. Uleiul terapeutic de muşeţel nu trebuie confundat cu uleiurile esenţiale. Acesta se prepară din ulei de floarea-soarelui şi alcool.

Mai exact, florile de muşeţel se îmbibă cu alcool concentrat (cât să fie acoperite) şi se păstrează într-un vas închis, la întuneric, timp de 1-12 ore.

Se adaugă ulterior uleiul de floarea-soarelui, după care se fierbe pe baie de aburi timp de 2-3 ore.

Se lasă să se răcească, se strecoară şi se trece în sticle închise la culoare, care se pot închide ermetic.

Uleiul astfel preparat ar trebui păstrat la loc răcoros, întunecos.

pe abdomen, cu ulei de muşeţel este indicat dacă ai indigestie, diaree, meteorism ori sindromul colonului iritabil.

sunt foarte bune dacă ai, de asemenea, indigestie însoţită de stări de greaţă. Persoanele cu cistită pot pune comprese cu ulei în zona inferioară a spatelui.

cu ulei sau inhalaţiile sunt recomandate de fitoterapeuţi celor cu tulburări de somn ori afecţiuni ale nervilor. Uleiul de masaj este în acest caz un bun calmant.

Preparatele cu muşeţel protejează contra radiaţiilor

Datorită substanţelor din compoziţie, muşeţelul are proprietăţi antispastice, antiinflamatoare, anestezice şi antiseptice.

Remediile din muşeţel protejează, de asemenea, împotriva radiaţiilor.

De exemplu, fitoterapeuţii recomandă persoanelor care urmează o terapie cu cobalt un litru de infuzie de muşeţel zilnic.

Extern, ceaiul de muşeţel este indicat pentru boli de piele şi ale mucoaselor, precum şi în infecţii şi în inflamaţii ano-genitale.

Dacă eşti alergic la aspirină, nu este indicat să urmezi un tratament cu muşeţel, deoarece conţine acid salicilic, prezent şi în compoziţia aspirinei.

Sfat: Culege florile de muşeţel pe timp uscat, la două-trei zile de la ultima ploaie. E bine să le usuci pe o hârtie albă.