Combinaţii de plante pentru un ficat sănătos

1 2 jpg jpeg

Despre ficat se spune că este un organ silenţios ce nu produce simptome evidente decât în stadii avansate. Astfel că odihna, mâncarea sănătoasă, mişcarea şi relaxarea sunt importante pentru a-ţi păstra ficatul sănătos timp îndelungat.

O soluţie bună o reprezintă ceaiurile din plante, acestea pot calma mai ales crizele de ficat, sunt hidratante şi la îndemâna oricui.

Dureroasele crize de ficat

În cazul în care resimţi anumite simptome precum ameţeală, anxietate, oboseală accentuată, stare de vomă nu exita să mergi la medic pentru un consult de specialitate.

Dacă ai parte de o criză de ficat poţi apela la o compresă cu ceai de coada calului, sunt eficiente atât în calmarea crizelor hepatice cât şi a celor biliare. Nici afecţiunile stomacului nu sunt trecute cu vederea de această plantă.

Ceai cu efect detoxifiant

1 2 jpg jpeg

Indicat ar fi ca toamna şi primăvara să apelezi la ceaiul de drăgaică şi rădăcină de obligeană, ambele având un efect detoxifiant, ajutând ficatul, pancreasul şi rinichii să funcţioneze în parametri normali.

În cazul în care nu te impaci cu gustul lor poţi să apelezi la ceaiul de măcrişul iepurelui. Indiferent care din aceste 3 plante le vei alege nu adăuga zahăr niciodată în ceai. Bea minim o cană de ceai pe zi şi evită pe cât posibil alimentele prăjite sau de patiserie.

Ceaiul de obligeană îţi oferă un ajutor atât pentru ficat, bilă cât şi pentru traiectul stomacal şi intestinal. Pentru prepararea sa trebuie să pui 1 linguriţă de rădăcină de obligeană rasă într-o cană cu apă rece şi apoi să laşi aşa peste noapte, iar dimineaţa trebuie să strecori ceaiul şi să îl încălzeşti la bain-marie. Trebuie să iei câte o linguriţă înainte şi după fiecare masă. Nu consuma niciodată ceaiul rece sau mult prea fierbinte.

Acest ceai se obţine doar prin macerare şi nu prin infuzie la fel ca majoritatea plantelor.

Află ce afecţiuni tratează anghinarea AICI

Păpădia, un elixir pentru ficat

1 2 jpg jpeg

Această planta poţi să o foloseşti în ceai, smoothie, salată sau chiar şi în suc. Frunzele de păpădie au un efect excelent în cazul persoanelor ce suferă de boli de ficat în timp ce tulpina proaspătă este adjuvant în hepatita cronică.

Practic este un remediu atât pentru bolile hepatice cât şi pentru cele biliare.

Poţi să prepari ceaiul prin macerare sau simplu, iar dacă alegi varianta macerată trebuie să pui o linguriţă cu vârf de păpădie într-un sfert de litru de apă şi să laşi aşa peste noapte. Iar dimineaţa dă amestecul într-un clocot, strecoară-l şi consumă-l înainte şi după micul dejun.

Cum se bea ceaiul de anghinare

Acest ceai stimulează foarte bine funcţia antitoxică a ficatului, ajutând la eliminarea toxinelor din organism, iar pentru a obţine acest efect trebuie să amesteci 1 lingură de frunze de anghinare cu 500 mililitri de apă şi să laşi peste noapte la macerat. Dimineaţa strecoară bine, bea jumătate din cantitate pe stomacul gol şi apoi stai în pat măcar 10 -15 minute pe partea dreapta. Restul se bea înainte de celelalte mese.

Este recomandat de asemenea pentru un ficat sănătos ceaiul de rostopască, fructe zdrobite din armurariu cu menţiunea că în cazul rostopascăi nu se consumă mai mult de o cană pe zi.