Coada-┼čoricelului, planta femeilor

2 jpg jpeg

Vechile c─âr┼úi de fitoterapie descriu aceast─â plant─â ca ÔÇ×leacul tuturor relelorÔÇť. Calit─â┼úile sale binef─âc─âtoare pot alunga din corp microorganisme care cauzeaz─â boli prelungite.

Preparatele din coada-┼čoricelului pot regla menstrele abundente, pentru c─â planta este un bun antihemoragic. Aceast─â proprietate este benefic─â ┼či ├«n caz de ulcer gastric ┼či hemoroizi. Se utilizeaz─â ├«n scop terapeutic doar florile, care recolteaz─â din var─â p├ón─â ├«n toamn─â, c├ónd este soare, deoarece cantitatea de uleiuri volatile este mai mare ┼či, deci, au efect mai pronun┼úat. Cum se fac preparatele din plant─â

1. Infuzia din coada-┼čoricelului se face din o linguri┼ú─â cu v├órf de plant─â uscat─â ┼či m─ârun┼úit─â la 250 ml ap─â. Se op─âre┼čte planta ├«n ap─â, apoi se las─â deoparte aproximativ 5 minute.

2. Tinctura. Se pun multe flori de coada-┼čoricelului ├«ntr-o sticl─â, p├ón─â la g├ót, f─âr─â a le presa, ┼či peste ele se toarn─â un rachiu de fructe, de 38-40 ┬░C. Se las─â la macerat 2 s─âpt─âm├óni ├«n c─âldur─â, la soare ori ├«n buc─ât─ârie.

3. Pentru uz extern, se poate face ├«n cas─â alifie de coada-┼čoricelului, pentru care sunt necesare 90 g de unt (f─âr─â sare) sau untur─â, 15 g flori proaspete de coada-┼čoricelului ┼či 15 g de frunze de zmeur─â t─âiate fin.

Se ├«nc─âlze┼čte gr─âsimea ┼či apoi, la foc mic, se adaug─â florile ┼či frunzele amestec├ónd. Se d─â tigaia deoparte s─â se r─âceasc─â. A doua zi, se ├«nc─âlze┼čte amestecul din nou, se strecoar─â printr-un tifon ┼či se depoziteaz─â ├«n borc─ânele mici, care se ┼úin la frigider.

4. B─âile de ┼čezut se fac din 50-100 g de coada-┼čoricelului (se poate pune ├«ntreaga plant─â, nu doar florile), care se las─â peste noapte ├«n 1 l de ap─â rece. A doua zi, se fierbe planta, ca s─â se elibereze substan┼úele, ┼či se dilueaz─â cu ap─â c─âldu┼ú─â, c├ót s─â fie suportabil─â pentru baie.

Preotul Kneipp, unul dintre cei care au pus bazele medicinei naturiste, a spus la un moment dat, ├«n scrierile sale, c─â: ÔÇ×De multe nenorociri ar fi cur─â┼úate femeile, dac─â ar recurge din c├ónd ├«n c├ónd la coada-┼čoricelului!ÔÇť.

Indiferent c─â este vorba despre ciclu neregulat ┼či dureros ori simptomele menopauzei, preparatele din aceast─â plant─â diminueaz─â st─ârile nepl─âcute ┼či ├«mbun─ât─â┼úesc starea de s─ân─âtate a aparatului genital. Trebuie doar s─â bea, din c├ónd ├«n c├ónd, un ceai de coada-┼čoricelului.

Inflama┼úiile ovarelor pot fi tratate tot cu b─âi de ┼čezut cu aceast─â plant─â. Coada-┼čoricelului calmeaz─â durerile, cur─â┼ú─â ┼či trateaz─â leucoreea ┼či scurgerile albe. Pe l├óng─â b─âi, se consum─â ┼či c├óte 2 ce┼čti de infuzie pe zi.

Dac─â este combinat─â cu cre┼úi┼čoar─â ┼či traista-ciobaului, coada-┼čoricelului are un efect mai pronun┼úat. Toate cele 3 plante sunt antihemoragice ┼či au propriet─â┼úi antibiotice, trat├ónd infec┼úiile genitale. Se mai pot ad─âuga ┼či g─âlbenele, pentru un plus de efect. Infuzia din coada-┼čoricelului ajut─â ┼či c├ónd apar probleme digestive.

De pild─â, ├«n ulcerul duodenal, cicatrizeaz─â ┼či reduce hemoragia la nivelul tubului digestiv. La nivel hepatic, infuzia combinat─â cu alte ceaiuri, cum sunt armuraiul, p─âp─âdia, anghinarea ┼či menta, aduce beneficii, pentu c─â este un bun tonic amar. ├Än plus, ceaiul din 2 linguri de flori la 500 ml de ap─â fierbinte stimuleaz─â func┼úia biliar─â, m─ârind cantitatea de bil─â produs─â. Se consum─â zilnic 2 ce┼čti cu acest ceai.

Uleiurile volatile din plant─â sunt foarte puternice ┼či pot produce stare de vom─â ┼či chiar v─ârs─âturi gravidelor ┼či copiilor, de aceea, aceste persoane trebuie s─â evite administrarea remediilor pebaz─â de coada-┼čoricelului.

Nici ├«n perioada al─âpt─ârii nu se recomand─â aceast─â plant─â. Este bine de ┼čtiut c─â dep─â┼čirea dozei recomandat─â de medic poate avea efecte alergene ┼či toxice ┼či poate produce ame┼úeli ┼či dureri de cap. De asemenea, planta este fotosensibilizant─â, adic─â atunci c├ónd lu─âm preparate cu coada-┼čoricelului, nu trebuie s─â ne expunem la soare, pentru c─â pot s─â apar─â diferite erup┼úii la nivelul pielii.

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicin─â familie, competen┼ú─â apifitoterapie, Centrul de Terapii Naturiste Sanavit Consult, Bucure┼čti

Pentru a fi folosit intern, ceaiul se prepar─â din o linguri┼ú─â de plant─â m─ârun┼úit─â la 250 ml de ap─â clocotit─â. Se acoper─â pentru 3-5 minute, apoi se strecoar─â. Pute┼úi consuma 2 ce┼čti de ceai pe parcursul unei zile.

Coada-┼čoricelului poate fi administrat─â ┼či sub form─â de tincturi, intern (20-30 de pic─âturi diluate ├«n 100 ml de ap─â) sau extern (cataplasme cu tinctur─â diluat─â ├«n ap─â).

Extern, coada-┼čoricelului are efect calmant, antiinflamator ┼či dezinfectant ┼či se mai utilizeaz─â sub form─â de b─âi, sp─âl─âturi, comprese sau masaje, ├«n caz de afec┼úiuni ginecologice, precum leucoree, micoze sau infec┼úii vaginale.