Coada-şoricelului, planta femeilor

2 jpg jpeg

Vechile cărţi de fitoterapie descriu această plantă ca „leacul tuturor relelor“. Calităţile sale binefăcătoare pot alunga din corp microorganisme care cauzează boli prelungite.

Preparatele din coada-şoricelului pot regla menstrele abundente, pentru că planta este un bun antihemoragic. Această proprietate este benefică şi în caz de ulcer gastric şi hemoroizi. Se utilizează în scop terapeutic doar florile, care recoltează din vară până în toamnă, când este soare, deoarece cantitatea de uleiuri volatile este mai mare şi, deci, au efect mai pronunţat. Cum se fac preparatele din plantă

1. Infuzia din coada-şoricelului se face din o linguriţă cu vârf de plantă uscată şi mărunţită la 250 ml apă. Se opăreşte planta în apă, apoi se lasă deoparte aproximativ 5 minute.

2. Tinctura. Se pun multe flori de coada-şoricelului într-o sticlă, până la gât, fără a le presa, şi peste ele se toarnă un rachiu de fructe, de 38-40 °C. Se lasă la macerat 2 săptămâni în căldură, la soare ori în bucătărie.

3. Pentru uz extern, se poate face în casă alifie de coada-şoricelului, pentru care sunt necesare 90 g de unt (fără sare) sau untură, 15 g flori proaspete de coada-şoricelului şi 15 g de frunze de zmeură tăiate fin.

Se încălzeşte grăsimea şi apoi, la foc mic, se adaugă florile şi frunzele amestecând. Se dă tigaia deoparte să se răcească. A doua zi, se încălzeşte amestecul din nou, se strecoară printr-un tifon şi se depozitează în borcănele mici, care se ţin la frigider.

4. Băile de şezut se fac din 50-100 g de coada-şoricelului (se poate pune întreaga plantă, nu doar florile), care se lasă peste noapte în 1 l de apă rece. A doua zi, se fierbe planta, ca să se elibereze substanţele, şi se diluează cu apă călduţă, cât să fie suportabilă pentru baie.

Preotul Kneipp, unul dintre cei care au pus bazele medicinei naturiste, a spus la un moment dat, în scrierile sale, că: „De multe nenorociri ar fi curăţate femeile, dacă ar recurge din când în când la coada-şoricelului!“.

Indiferent că este vorba despre ciclu neregulat şi dureros ori simptomele menopauzei, preparatele din această plantă diminuează stările neplăcute şi îmbunătăţesc starea de sănătate a aparatului genital. Trebuie doar să bea, din când în când, un ceai de coada-şoricelului.

Inflamaţiile ovarelor pot fi tratate tot cu băi de şezut cu această plantă. Coada-şoricelului calmează durerile, curăţă şi tratează leucoreea şi scurgerile albe. Pe lângă băi, se consumă şi câte 2 ceşti de infuzie pe zi.

Dacă este combinată cu creţişoară şi traista-ciobaului, coada-şoricelului are un efect mai pronunţat. Toate cele 3 plante sunt antihemoragice şi au proprietăţi antibiotice, tratând infecţiile genitale. Se mai pot adăuga şi gălbenele, pentru un plus de efect. Infuzia din coada-şoricelului ajută şi când apar probleme digestive.

De pildă, în ulcerul duodenal, cicatrizează şi reduce hemoragia la nivelul tubului digestiv. La nivel hepatic, infuzia combinată cu alte ceaiuri, cum sunt armuraiul, păpădia, anghinarea şi menta, aduce beneficii, pentu că este un bun tonic amar. În plus, ceaiul din 2 linguri de flori la 500 ml de apă fierbinte stimulează funcţia biliară, mărind cantitatea de bilă produsă. Se consumă zilnic 2 ceşti cu acest ceai.

Uleiurile volatile din plantă sunt foarte puternice şi pot produce stare de vomă şi chiar vărsături gravidelor şi copiilor, de aceea, aceste persoane trebuie să evite administrarea remediilor pebază de coada-şoricelului.

Nici în perioada alăptării nu se recomandă această plantă. Este bine de ştiut că depăşirea dozei recomandată de medic poate avea efecte alergene şi toxice şi poate produce ameţeli şi dureri de cap. De asemenea, planta este fotosensibilizantă, adică atunci când luăm preparate cu coada-şoricelului, nu trebuie să ne expunem la soare, pentru că pot să apară diferite erupţii la nivelul pielii.

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină familie, competenţă apifitoterapie, Centrul de Terapii Naturiste Sanavit Consult, Bucureşti

Pentru a fi folosit intern, ceaiul se prepară din o linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml de apă clocotită. Se acoperă pentru 3-5 minute, apoi se strecoară. Puteţi consuma 2 ceşti de ceai pe parcursul unei zile.

Coada-şoricelului poate fi administrată şi sub formă de tincturi, intern (20-30 de picături diluate în 100 ml de apă) sau extern (cataplasme cu tinctură diluată în apă).

Extern, coada-şoricelului are efect calmant, antiinflamator şi dezinfectant şi se mai utilizează sub formă de băi, spălături, comprese sau masaje, în caz de afecţiuni ginecologice, precum leucoree, micoze sau infecţii vaginale.