Coada-şoricelului, leacul bolilor intestinale

2 jpg jpeg

Este numită şi „regina plantelor medicinale”, această apreciere având legătură cu numeroasele beneficii pe care le are în ceea ce priveşte tratarea multor probleme de sănătate.

Florile acesteia sunt albe şi emană un miros uşor înţepător. Este bogată în uleiuri volatile, azulenă, achileină, acid formic, acid valerianic, precum şi în substanţe cu efect antibiotic. Tratamentul cu remedii din coada-şoricelului este benefic în cazul tulburărilor digestive, de exemplu, în colicile abdominale, enterite, enterocolite, în diaree dar şi ca tratament al hemoroizilor , iar lista nu se opreşte aici.

Tratează indigestia

Dacă suferi de indigestie, poţi încerca tinctura din coada-şoricelului asociată cu cea de anghinare (folosite în proporţii egale). Pentru a prepara tinctura de coada-şoricelului: ai nevoie de 20 de linguri de plantă şi de 2 căni cu alcool alimentar de 70 de grade. Pune pulberea într-un borcan şi toarnă peste ea alcoolul, după care se închide capacul ermetic.

Se lasă la macerat 14 zile, apoi se strecoară, turnându-se în sticluţe de culoare închisă. În cazul tincturii de anghinare, este nevoie de 20 de linguri de pulbere de anghinare uscată şi de două căni de alcool alimentar de 50 de grade. Pune pulberea într-un borcan şi toarnă pestea ea alcoolul, apoi închide capacul ermetic. Se lasă la macerat 12 zile, apoi se strecoară, turnându-se în sticluţe de culoare închisă.

Ambele plante îmbunătăţesc digestia, cresc secreţia sucurilor gastrice, reduc starea de greaţă sau pierderea poftei de mâncare. Înainte cu 10 minute de luarea meselor principale ale zilei, se ia 1 linguriţă din această soluţie şi se diluează în jumătate de cană cu apă.

Citeşte şi: Leacuri rapide în indigestii

Calmează spasmele digestive

Specialiştii în fitoterapie spun că această plantă, datorită compoziţiei bogate în substanţe amare şi flavonoizi, ajută la reducerea inflamaţiei din intestine, are rol de cicatrizant al ţesuturilor afectate şi elimină spasmele de la nivelul tractului digestiv. Se beau 2-3 căni pe zi de infuzie de coada-şoricelului, care se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană de apă clocotită. Specialiştii recomandă să faci o cură de o lună.

Protector hepatic

Sucul proaspăt din tulpină şi flori de coada-şoricelului este indicat şi pentru protecţia oferită ficatului. Se bea în fiecare zi, într-o cură de 2 luni, 50-60 ml de suc de coada şoricelului. Mod de preparare: ai nevoie de 50 g de coada-şoricelului (tulpină şi flori) şi de 50 ml apă distilată. Adăugă-le în blender şi lasă-le până se vor amesteca bine. Strecoară conţinutul şi bea sucul rămas.

Alte beneficii ale plantei

Coada-şoricelului este folosită ca remediu în reglarea menstruaţiei şi în diminuarea hemoragiilor menstruale. În astfel de neplăceri, se administrează infuzia de ceai de coada-şoricelului (2 linguriţe cu vârf de plantă la 500 ml de apă. Se beau 2-3 căni pe zi).Planta ajută şi în tratarea migrenelor, răcelilor, bronşitelor, durerilor reumatice şi a osteoporozei. Fitoterapeuţii susţin că poate preveni cancerul de col uterin. În cazul acestei boli se bea ceai de coada-şoricelului sub formă de infuzie.

Ingrediente şi mod de preparare: 2 linguri de flori proaspete şi mărunţite, la 500 ml apă fiartă. Se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară. Se bea întreaga cantitate de ceai călduţ, în 4-5 reprize pe zi;

Ştiai că…

…există o legendă potrivit căreia Ahile a fost îmbăiat la naştere de mama sa într-o infuzie de coada-şoricelului pentru a deveni invincibil, călcâiul fiind singurul care a rămas neudat?

…planta se mai numeşte şi iarba oilor, brădăţel sau sorocină?

Contraindicaţii

Remediile pe bază de coada-şoricelului nu sunt indicate femeilor însărcinate şi nici celor care alăptează. Cei care sunt alergici la plante din familia Asteraceae nu trebuie să utilizeze această plantă pentru că pot avea dermatite de contact şi probleme ale aparatului respirator.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Daniela Buşneag, specialist în medicină generală, apifitoterapie şi homeopatie, Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, Bucureşti

Astăzi, coada-şoricelului este valorificată în special pentru efectele sale în răceală şi gripă şi, de asemenea, pentru efectul asupra sistemelor circulator, digestiv şi urinar. În manualele româneşti de tratamente naturiste, sunt citate următoarele întrebuinţări: stomahic (favorizează digestia), hemostatic (hemoragii diferite), antiinflamator, cicatrizant, calmant, dezinfectant, dispepsii (tulburări ale digestiei) de origine nervoasă. Principiile amare ale plantei prezintă efect colagog (eliminarea bilei), în timp ce flavonoidele sunt spasmolitice. Interacţiunea dintre diferitele componente (camazulene şi flavonoide) conferă plantei proprietăţi antiedematoase, antiinflamatoare şi antibacteriene. Constituenţii amari din această plantă, precum glicoalcaloizii (moscatină, achileină), sunt responsabili pentru efectul colagog care stimulează fluxul bilei. Efectul colagog al plantei favorizează evacuarea bilei în duoden, stimularea fluxului biliar, astfel creşte activitatea vezicii biliare, sunt eliminate eventualii calculi biliari, se opreşte formarea de noi calculi, se îmbunătăţeşte procesul digestiv, eliminându-se cauzele care duc la diferite afecţiuni biliare. În limbaj popular, coada-şoricelului ajuta bila leneşă.