Ciuboţica-cucului, calmant natural

1 2 jpg jpeg

Denumită în popor cizma-cucului, cinci-foi, ţâţa caprei sau urechiţa ursului, ciuboţica-cucului este o plantă cu flori galbene, cu tulpina înaltă, care creşte în zonele de deal şi de câmpie. Bogată în vitamina C, potasiu, calciu, sodiu, ciuboţica-cucului poate înlocui medicamentele în tratarea mai multor probleme de sănătate. Insomniile

Dacă treci printr-o perioadă mai stresantă şi nu poţi dormi, prepară-ţi un ceai de ciuboţica-cucului. Toarnă peste o lingură cu flori o cană cu apă clocotită şi lasă la infuzat 5-7 minute. Bea câte o cană în a doua parte a zilei. Acest remediu este eficient chiar şi pentru copii. Dacă adaugi în ceai şi câteva flori de gălbenele, infuzia va fi eficientă şi în tratarea stărilor nervoase.

Palpitaţiile

Ciuboţica-cucului este o plantă excelentă pentru cardiaci. Pentru a calma palpitaţiile şi stările de agitaţie, încearcă următorul remediu: într-un borcan de 2 litri pune, cât cuprinde, flori de ciuboţica-cucului, apoi toarnă peste acestea 2 l de vin alb. Acoperă vasul şi lasă-l la loc însorit, 2 săptămâni. Strecoară şi ia câte 3 linguri în fiecare zi.

Mai poţi citi:

- Suferi de anemie? Iată ce plante îţi vin în ajutor!

- Plantele - speranţă sau amăgire în cancer?

- Te simţi obosit? Încearcă o cură cu plante

Tusea seacă

Ai nevoie de 1 lingură de rădăcină de ciuboţica-cucului şi de 400 de ml apă. Fierbe planta 10 minute, apoi lasă la infuzat 20-25 de minute. Strecoară amestecul şi bea câte o jumătate de cană de 3-4 ori pe zi. Remediu calmează tusea seacă şi este un bun expectorant.

Durerile reumatice

Dacă suferi de dureri reumatismului, încearcă o cură de 2-3 luni cu ciuboţica-cucului. Prepară-ţi un ceai dintr-o lingură de plantă şi 250 ml de apă. Lasă la infuzat 20 de minute, strecoară şi bea 1-2 căni în fiecare zi. Acest remediu are capacitatea de a combate eficient durerile reumatice.

Afecţiunile respiratorii

În cazul problemelor respiratorii provocate de tuse convulsivă, bronşită, răceli şi gripă, prepară un sirop de ciuboţica-cucului. Taie mărunt o mână de rădăcină de plantă proaspătă, spălată bine în prealabil, şi pune-o într-un borcan de sticlă. Toarnă peste aceasta 1 lingură de miere şi las-o la macerat aproximativ 3 săptămâni. Se strecoară şi se ia câte o linguriţă la nevoie.

Durerile în gât

Pune la uscat frunze proaspete de ciuboţica-cucului şi apoi dă-le printr-o râşniţă până devin pulbere. Păstreaz-o într-un borcan închis. Se ţine sub limbă, 15 minute, de 3 ori pe zi, între mese. Se poate înghiţi cu apă sau cu ceai.

Interzisă în sarcină

Uneori, ciuboţica-cucului poate provoca reacţii alergice. De aceea, dacă în timpul administrării remediilor apar erupţii pe piele, tratamentul trebuie întrerupt. De asemenea, această plantă este interzisă în sarcină, deoarece stimulează contracţiile uterine.