Cimbrul, leac pentru zeci de boli

1 2 jpg jpeg

Printre substan┼úele care confer─â cimbrului valoare terapeutic─â se num─âr─â uleiul volatil, taninurile, mucilagiile ┼či substan┼úele amare. Exist─â dou─â tipuri de cimbru, de cultur─â ┼či de gr─âdin─â, ambele av├ónd calit─â┼úi curative ├«n multe afec┼úiuni des ├«nt├ólnite ├«n aceast─â perioad─â, precum viroza, bron┼čita sau sinuzita, dar ┼či pentru tulbur─ârile digestive. Remediile pe baz─â de cimbru ofer─â protec┼úie cardiac─â ┼či au ac┼úiune antiinflamatoare, antibacterian─â ┼či antiviral─â. De asemenea, leacurile pe baz─â de cimbru ac┼úioneaz─â ca tonic nervos, ca antispasmodic ┼či antireumatic. Cum se administreaz─â Modul de preparare ┼či cel de administrare al cimbrului depind de boala pentru care este recomandat. Spre exemplu, pentru viroze ┼či bron┼čite se indic─â tratamentul cu tinctur─â de cimbru. ├Än combaterea astmului, uleiul volatil de cimbru d─â rezultate bune, ├«n timp ce ├«n diaree se administreaz─â pulberea de cimbru.

1.

se ob┼úine prin m─âcinarea plantei c├ót mai fin, cu ajutorul r├ó┼čni┼úei. Praful se p─âstreaz─â ├«n borcane ├«nchise ermetic, ├«n locuri r─âcoroase ┼či la ├«ntuneric.

2.

, disponibil în magazinele cu produse naturiste, este preparat prin tehnologii specifice de extragere a substanţelor active. Uleiul volatil din pulbere se evaporă în aproximativ o săptămână, prin urmare este indicat a se folosi în acest interval.

3.

se prepar─â astfel: ├«ntr-un borcan cu 400 de ml de alcool alimentar de 50 de grade se pun 15 linguri de pulbere de cimbru ┼či se amestec─â ├«ncontinuu. Se las─â totul la macerat timp de 12 zile. Dup─â aceast─â perioad─â, se strecoar─â amestecul, apoi se adaug─â 10 pic─âturi de ulei volatil de cimbru. Tinctura se agit─â bine ┼či se p─âstreaz─â ├«n sticlu┼úe ├«nchise la culoare. Nu se poate administra mai t├órziu de 3 luni.

4.

combinat─â. Las─â la macerat timp de 10 ore 4 linguri de cimbru ├«n 500 de ml ap─â. Filtreaz─â apoi planta ┼či fierbe-o timp de 5 minute ├«n alte 500 ml ap─â. Lichidul de la prima filtrare se amestec─â apoi cu lichidul de la a doua filtrare ┼či se ob┼úine infuzia combinat─â de cimbru.

INTERN

Fitoterapeutul Ruxandra Constantina recomandă astfel utilizarea remediilor de cimbru: Pe cale internă, se administrează infuzia simplă sau infuzia combinată, câte 1-2 căni pe zi. Tinctura de cimbru se ia câte o linguriţă pe zi, de 2-3 ori pe zi. Din pulbere se poate administra câte 1 vârf de linguriţă de 3-4 ori pe zi, iar din ulei volatil, 3 picături de 3 ori pe zi, timp de cel mult 10 zile.

EXTERN

Uleiul se poate folosi ├«n aromaterapie sau pentru inhala┼úii, ├«n bron┼čite ┼či sinuzite. Uleiul este eficient ┼či ├«n masajele pentru amelioarea simptomatologiei ├«n caz de reumatism, nevralgii, atrofie muscular─â ┼či paralizie.

Ce poate trata

* Simptomele bron┼čitelor acute sau cronice, a virozelor respiratorii ┼či tusei pot fi reduse cu tinctur─â de cimbru, care are efect expectorant. ├Än adaos cu extract de ciubo┼úica-cucului, tratamentul cu tinctur─â de cimbru are ac┼úiune bronhodilatatoare, expectorant─â ┼či calmant─â. Se recomand─â consumul a c├óte o linguri┼ú─â din fiecare tinctur─â, de c├óte 4-6 ori pe zi, timp de 2 s─âpt─âm├óni.

* ├Än tratamentul astmului, pneumoniei ┼či infec┼úiilor respiratorii se recomand─â administrarea de ulei volatil, c├óte 2-3 pic─âturi pe zi, timp de 2 s─âpt─âm├óni.

* Uleiul are efect antibiotic ┼či bronhodilatator puternic. Faringita ┼či laringita pot fi calmate tot cu ajutorul uleiului de cimbru.

* Colitele ┼či enterocolitele pot fi tratate cu ajutorul pulberei de cimbru. Simptomele colonului iritabil (spasmele digestive ┼či balonarea) pot fi reduse prin tratament cu pulbere de cimbru, pentru c─â are efect antiinflamator ┼či distruge flora bacterian─â de fermenta┼úie. Se ia c├óte o jum─âtate de linguri┼ú─â de pulbere, de 4 ori pe zi.

* ├Än tratamentul sinuzitelor, se utilizeaz─â tot uleiul volatil de cimbru, sub form─â de inhala┼úii. Se pot aplica ┼či comprese pe frunte cu tinctur─â de cimbru, care se ┼úin timp de cel pu┼úin 20 de minute.

Nu este indicat s─â utiliza┼úi pe cale intern─â uleiul esen┼úial de cimbru, f─âr─â acordul medicului. Dac─â inten┼úionezi s─â folose┼čti extern uleiul esen┼úial de cimbru, trebuie s─â ┼čtii c─â acesta poate irita pielea. Indiferent sub ce form─â, cimbrul de cultur─â este contraindicat femeilor ├«ns─ârcinate.

Dr. Ruxandra Constantina

medic specialist apifitoterapie

Clinica Medas, Bucure┼čti

Calmeaz─â colicile ┼či scade colesterolul

Cimbrul de cultur─â este unul dintre cele mai utilizate condimente folosite pentru a da savoare diferitelor m├ónc─âruri, dar este folosit ┼či ca plant─â medicinal─â, datorit─â propriet─â┼úilor sale terapeutice. Cimbrul are propriet─â┼úi antibiotice, antiseptice ┼či antiinflamatorii, la nivel respirator ┼či digestiv. De asemenea, cimbrul stimuleaz─â ┼či ├«mbun─ât─â┼úe┼čte digestia, calmeaz─â colicile abdominale ┼či balonarea ┼či ajut─â la normalizarea valorilor colesterolului sangvin ÔÇ×bunÔÇť.

Pe lista cu propriet─â┼úile cimbrului se num─âr─â: ac┼úiunea de eliminare a parazi┼úilor intestinali, efectele bronhodilatatoare, expectorante, ac┼úiunea benefic─â de la nivel cerebral, pentru c─â favorizeaz─â circula┼úia cerebral─â ┼či fluidific─â s├óngele. Mai mult, cimbrul poate cre┼čte puterea de concentrare, are efecte antioxidante la nivelul neuronilor, regleaz─â tensiunea arterial─â ┼či combate starea de oboseal─â.