Cele mai bune siropuri naturale

Astfel, siropul se poate prepara şi la rece, prin dizolvarea zahărului (1 kg de zahăr la 1 litru de suc) în sucul, infuzia sau decoctul plantelor; zahărul poate fi înlocuit şi cu miere.
Siropul se mai face şi prin pasteurizare. Sucul de fructe se amestecă cu zahărul (1 kg de zahăr la 1 litru de suc), se amestecă până se dizolvă zahărul (aproximativ 10 minute), apoi se toarnă în sticle uscate, se închid ermetic şi se fierb într-un vas aproximativ o oră. Acest mod de preparare este recomandat pentru afine, coacăze, agrişe, căpşuni, cătină, gutui, mere şi zmeură.
Siropurile naturale se pot obţine şi prin macerare (în general, pentru fructele de pădure); în acest caz, fructele se amestecă cu zahăr (la un 1 kg de fructe se pun 2 kg de zahăr) şi se pun la macerat într-un borcan aproximativ 30 de zile, agitându-se cam de două ori pe săptâmână, după care se strecoară şi se păstrează în sticle de culoare închisă.
Cele mai bune siropuri naturale: sirop de cătină si sirop de afine
Siropul de cătină stimulează imunitatea, revigorează organismul şi este considerat un bun supliment nutritiv. Datorită creşterii rezistenţei la agenţii patogeni, acest sirop măreşte rezistenţa organismului la efort îndelungat. Are efect antigripal şi sporeşte imunitatea.
Siropul se obţine prin macerare la rece, pentru a păstra intacte proprietăţile curative ale fructelor de cătină. Pentru prepararea acestui sirop, se folosesc 500 g de fructe şi un borcan cu 800 g de miere.
Se spală boabele, se pun în borcane de 400 g, care se umplu doar o treime. Se toarnă miere şi se amestecă bine, cu o lingură de lemn. Apoi, se pune capacul şi se păstrează siropul la frigider. După 10 zile, luaţi câte o lingură din acest tonic, în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol.
Siropul de afine este recomandat în tratarea infecţiilor digestive (candidoză bucală, colon iritabil, enterocolită) şi urinare, a gutei, uremiei, cistitei şi a bolilor reumatice.
Totodată, siropul de afine este un protector al pereţilor vasculari, fiind recomandat în fragilitate vasculară, hipertensiune arterială, edeme varicoase, hemoroizi.
Nu în ultimul rând, este un produs recomandat bătrânilor deoarece previne tulburările neurologice, ateroscleroza cerebrala şi tulburările vasculare. Siropul de afine îmbunătăţeşte vederea şi este benefic persoanelor care suferă de miopie, astigmatism, glaucom şi alte afecţiuni ale ochilor.
Cele mai bune siropuri naturale: sirop de brad si sirop de macese
Siropul din muguri de pin sau brad are proprietăţi dezinfectante la nivelul căilor respiratorii şi asigură fluidificarea secreţiilor din aparatul respirator, fiind recomandat pentru o gamă largă de afecţiuni respiratorii. Acest sirop are efect stimulant şi revitalizant asupra organismului. Este recomandat şi în anorexie, migrene, gastroenterită.
Cel mai eficient este siropul preparat cu miere de albine, astfel: un strat de muguri, un strat de miere, altul de muguri şi tot aşa. Se lasă la macerat 1-2 luni, după care se filtrează şi se pune în sticle. Se iau 1-2 linguriţe, de 3 ori pe zi.
Este foarte bun la gust şi eficient în inflamaţii ale căilor respiratorii superioare, tuse şi stări gripale. Un tratament durează cel puţin o lună şi are efecte pozitive la copii, în caz de polipi nazali.
Siropul de brad se prepară din muguri recoltaţi în lunile mai-iunie, din zone nepoluate.
Siropul de măceşe este recomandat în stările de astenie, stres, oboseală cronică şi lipsă de vitamine. Acesta este aliatul sistemului imunitar, iar daca este consumat preventiv, încă de la începutul toamnei, organismul va câştiga lupta împotriva gripei.
În plus, siropul de măceşe este foarte util în prevenirea calculilor renali. Siropul de măceşe conţine proteine, acizi, minerale, provitamina A şi vitaminele B1, B2, K şi PP.
Cele mai bune siropuri naturale: sirop de mentă
Siropul de mentă are acţiune calmantă şi fortifiantă asupra sistemului nervos şi contribuie la eliminarea calculilor renali şi hepatici. În plus calmează durerile de stomac (gastrite, ulcer) şi ajută de detoxifierea organismului.
Siropul se prepară din şase linguri de frunze de mentă care se fierb, la foc mic, în 600 ml de apă. După 15 minute se îndepartează frunzele şi se adaugă 350 g de zahăr brun în infuzie, continuându-se fierberea încă 15 minute. Când este călduţ, siropul se toarnă în sticle curate şi se închid ermetic.
Se consumă zilnic câte cinci linguriţe după mesele principale, un interval de două-trei luni.