Cele mai bune siropuri naturale

2 jpg jpeg

Astfel, siropul se poate prepara ┼či la rece, prin dizolvarea zah─ârului (1 kg de zah─âr la 1 litru de suc) ├«n sucul, infuzia sau decoctul plantelor; zah─ârul poate fi ├«nlocuit ┼či cu miere.

Siropul se mai face ┼či prin pasteurizare. Sucul de fructe se amestec─â cu zah─ârul (1 kg de zah─âr la 1 litru de suc), se amestec─â p├ón─â se dizolv─â zah─ârul (aproximativ 10 minute), apoi se toarn─â ├«n sticle uscate, se ├«nchid ermetic ┼či se fierb ├«ntr-un vas aproximativ o or─â. Acest mod de preparare este recomandat pentru afine, coac─âze, agri┼če, c─âp┼čuni, c─âtin─â, gutui, mere ┼či zmeur─â.

Siropurile naturale se pot ob┼úine ┼či prin macerare (├«n general, pentru fructele de p─âdure); ├«n acest caz, fructele se amestec─â cu zah─âr (la un 1 kg de fructe se pun 2 kg de zah─âr) ┼či se pun la macerat ├«ntr-un borcan aproximativ 30 de zile, agit├óndu-se cam de dou─â ori pe s─âpt├óm├ón─â, dup─â care se strecoar─â ┼či se p─âstreaz─â ├«n sticle de culoare ├«nchis─â.

Cele mai bune siropuri naturale: sirop de c─âtin─â si sirop de afine

Siropul de c─âtin─â stimuleaz─â imunitatea, revigoreaz─â organismul ┼či este considerat un bun supliment nutritiv. Datorit─â cre┼čterii rezisten┼úei la agen┼úii patogeni, acest sirop m─âre┼čte rezisten┼úa organismului la efort ├«ndelungat. Are efect antigripal ┼či spore┼čte imunitatea.

Siropul se ob┼úine prin macerare la rece, pentru a p─âstra intacte propriet─â┼úile curative ale fructelor de c─âtin─â. Pentru prepararea acestui sirop, se folosesc 500 g de fructe ┼či un borcan cu 800 g de miere.

Se spal─â boabele, se pun ├«n borcane de 400 g, care se umplu doar o treime. Se toarn─â miere ┼či se amestec─â bine, cu o lingur─â de lemn. Apoi, se pune capacul ┼či se p─âstreaz─â siropul la frigider. Dup─â 10 zile, lua┼úi c├óte o lingur─â din acest tonic, ├«n fiecare diminea┼ú─â, pe stomacul gol.

Siropul de afine este recomandat ├«n tratarea infec┼úiilor digestive (candidoz─â bucal─â, colon iritabil, enterocolit─â) ┼či urinare, a gutei, uremiei, cistitei ┼či a bolilor reumatice.

Totodată, siropul de afine este un protector al pereţilor vasculari, fiind recomandat în fragilitate vasculară, hipertensiune arterială, edeme varicoase, hemoroizi.

Nu ├«n ultimul r├ónd, este un produs recomandat b─âtr├ónilor deoarece previne tulbur─ârile neurologice, ateroscleroza cerebrala ┼či tulbur─ârile vasculare. Siropul de afine ├«mbun─ât─â┼úe┼čte vederea ┼či este benefic persoanelor care sufer─â de miopie, astigmatism, glaucom ┼či alte afec┼úiuni ale ochilor.

Cele mai bune siropuri naturale: sirop de brad si sirop de macese

Siropul din muguri de pin sau brad are propriet─â┼úi dezinfectante la nivelul c─âilor respiratorii ┼či asigur─â fluidificarea secre┼úiilor din aparatul respirator, fiind recomandat pentru o gam─â larg─â de afec┼úiuni respiratorii. Acest sirop are efect stimulant ┼či revitalizant asupra organismului. Este recomandat ┼či ├«n anorexie, migrene, gastroenterit─â.

Cel mai eficient este siropul preparat cu miere de albine, astfel: un strat de muguri, un strat de miere, altul de muguri ┼či tot a┼ča. Se las─â la macerat 1-2 luni, dup─â care se filtreaz─â ┼či se pune ├«n sticle. Se iau 1-2 linguri┼úe, de 3 ori pe zi.

Este foarte bun la gust ┼či eficient ├«n inflama┼úii ale c─âilor respiratorii superioare, tuse ┼či st─âri gripale. Un tratament dureaz─â cel pu┼úin o lun─â ┼či are efecte pozitive la copii, ├«n caz de polipi nazali.

Siropul de brad se prepară din muguri recoltaţi în lunile mai-iunie, din zone nepoluate.

Siropul de m─âce┼če este recomandat ├«n st─ârile de astenie, stres, oboseal─â cronic─â ┼či lips─â de vitamine. Acesta este aliatul sistemului imunitar, iar daca este consumat preventiv, ├«nc─â de la ├«nceputul toamnei, organismul va c├ó┼čtiga lupta ├«mpotriva gripei.

├Än plus, siropul de m─âce┼če este foarte util ├«n prevenirea calculilor renali. Siropul de m─âce┼če con┼úine proteine, acizi, minerale, provitamina A ┼či vitaminele B1, B2, K ┼či PP.

Cele mai bune siropuri naturale: sirop de ment─â

Siropul de ment─â are ac┼úiune calmant─â ┼či fortifiant─â asupra sistemului nervos ┼či contribuie la eliminarea calculilor renali ┼či hepatici. ├Än plus calmeaz─â durerile de stomac (gastrite, ulcer) ┼či ajut─â de detoxifierea organismului.

Siropul se prepar─â din ┼čase linguri de frunze de ment─â care se fierb, la foc mic, ├«n 600 ml de ap─â. Dup─â 15 minute se ├«ndeparteaz─â frunzele ┼či se adaug─â 350 g de zah─âr brun ├«n infuzie, continu├óndu-se fierberea ├«nc─â 15 minute. C├ónd este c─âldu┼ú, siropul se toarn─â ├«n sticle curate ┼či se ├«nchid ermetic.

Se consum─â zilnic c├óte cinci linguri┼úe ┬şdup─â mesele principale, un interval de dou─â-trei luni.