Cele mai bune plante pentru probleme respiratorii

1 2 jpg jpeg

Sistemul respirator lucrează încontinuu, zi de zi, fiind un vehicul care transportă oxigen în întreg organismul. Din nefericire, acesta poate fi şi punctul de intrare pentru microbi, substanţele iritante precum praful, mucegaiul şi alte toxine. Pentru a putea trata şi preîntâmpina aceste probleme, te poţi baza şi pe unele plante.

Lemnul-dulce are acţiune expectorantă

Aceasta este una dintre cele mai folosite plante din lume, graţie proprietăţilor sale deosebite. Rădăcina de lemn-dulce calmează tusea şi este folosită în cazul inflamaţiilor care determină apariţia durerilor în gât. Reduce iritaţiile, blochează radicalii liberi şi are acţiune antibacteriană şi expectorantă, graţie saponinelor care ajută la eliminarea mucusului. Totodată, ţine sub control simptomele astmului. Prepară o infuzie din 1-2 linguriţe de pulbere de rădăcină la 250 ml de apă clocotită. După 10-15 minute, strecori. Se beau 2 căni pe zi. Planta este contraindicată persoanelor care suferă de afecţiuni renale, hepatite virale sau hipertensiune şi femeilor însărcinate.

Iarba-mare distruge bacteriile

Se recomandă folosirea acestei plante pentru tratarea bronşitelor acute, a astmului, a traheitei sau a tusei convulsive. Conţine substanţe active precum uleiurile volatile, camforul, alantolul şi sărurile de potasiu care au proprietăţi expectorante, antibacteriene, antispastice şi care contribuie la fluidificarea secreţiilor bronşice. De asemenea, poate fi folosită în cazul febrei, intensificând transpiraţia, ajutând astfel la o refacere mai rapidă a organismului. Ca remediu, prepară un ceai dintr-o linguriţă de rădăcină măcinată de iarbă-mare şi o cană de apă clocotită, pe care le laşi la infuzat 10 minute. Se beau 3 ceşti pe zi, înainte de masă, într-o cură de 2-3 săptămâni.

Plâmânărica menţine sănătatea plămânilor

Datorită saponozidelor, sărurilor minerale, mucilagiilor, tanoizilor, magneziului şi conţinutului ridicat de vitamina C, plămânărica este utilizată în cazul afecţiunilor tractului respirator sau a tuberculozei pulmonare, frunzele plantei semănând foarte mult cu plămânii. Poate fi folosită pentru descongestionarea sinusurilor şi reducerea febrei. Adaugă 1 linguriţă de plămânărică uscată la 200 ml de apă fiartă. Strecoară după 10-15 minute şi bea 2-3 căni zilnic.

Cimbrul, antitusiv

Cimbrul de cultură este un bun antiseptic, având proprietatea de a calma tusea şi de a stimula expectoraţia, graţie componentelor regăsite în uleiul volatil. Poate fi folosit sub formă de aerosoli sau ca infuzie pentru tratarea afecţiunilor căilor respiratorii. Pentru calmarea crizelor de tuse şi tratarea virozelor respiratorii, se prepară o tinctură dintr-un amestec de 15 linguri de pulbere de cimbru şi 500 ml de alcool alimentar de 50°. Amesteci bine şi laşi la macerat 12 zile, la întuneric. La final se strecoară, adăugându-se 7-8 picături de ulei volatil de cimbru. Se administrează 1 linguriţă de 3-4 ori pe zi, 12 zile. Nu se recomandă femeilor însărcinate şi celor cu hipertensiune arterială.

Eucaliptul are rol antiinflamator

Graţie compuşilor activi precum cumarina, flavonoidele, eucaliptol şi cineol, eucaliptul este adesea folosit atât pentru a trata astmul, faringita, răceala, tusea convulsivă şi cea iritantă, cât şi pentru a elimina mai uşor secreţiile bronşice. Este unul din ingredientele regăsite în pastilele şi siropurile pentru tratarea tusei, cu rol antimicrobian, antibacterial, antiinflamator şi descongestionant. Poţi folosi uleiul de eucalipt în cazul bronşitelor sau astmului, masând pieptul cu 1-2 picături. Totodată, îţi poţi prepara un ceai de eucalipt pentru a trata inflamaţiile de la nivelul gâtului. Adaugi 1 lingură plantă mărunţită la 1 cană cu apă fierbinte şi strecori după 4-6 minute de infuzat. Se beau 2-3 căni pe zi. Este contraindicat în sarcină şi alăptare şi copiilor sub 3 ani. Atenţie! Folosite în cantităţi mari, remediile din eucalipt pot avea efecte toxice.

Info Pentru a obţine cele mai bune rezultate este indicat să consulţi un fitoterapeut pentru a-ţi recomanda cea mai bună schemă de tratament.